Εγκυμονούσες Ρωσίδες γεννούν στην Αργεντινή - Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως μέσο για πρόσθετη εκμετάλλευση

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε επίπεδο που κανένας νους δεν μπορεί να συλλάβει. Οι κυρώσεις προς την Ρωσία στην ουσία πλήττουν τους Ρώσους πολίτες και έχουν εντείνει την δυσκολία παροχής υπηρεσιών -κυρίως σε ότι αφορά την υγεία- από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλές εγκυμονούσες Ρωσίδες να ταξιδεύουν στην Αργεντινή για να φέρουν σε έναν πιο ελεύθερο κόσμο τα μωρά τους. Η εκμετάλλευση από επιτήδειους μισάνθρωπους είναι και εδώ παρούσα.

Εγκυμονούσες Ρωσίδες γεννούν στην Αργεντινή - Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως μέσο για πρόσθετη εκμετάλλευση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Περισσότερες από 5.000 εγκυμονούσες Ρωσίδες ταξίδεψαν στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες προκειμένου να γεννήσουν και τα μωρά τους να λάβουν την αργεντίνικη υπηκοότητα.

Οι τελευταίες αφίξεις ήταν όλες στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία μετανάστευσης, ενώ ο αριθμός των αφίξεων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, κάτι που σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, μιλώντας στην La Nacion, η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, Φλορένσια Καρινιάνο, επισήμανε ότι μόλις 33 γυναίκες έφτασαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής με μια πτήση την Πέμπτη 09/02, εκ των οποίων οι τρεις συνελήφθησαν λόγω «προβλημάτων με την τεκμηρίωσή τους», συναντώντας άλλες τρεις που συνελήφθησαν την προηγούμενη ημέρα.

Οι Ρωσίδες είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι επισκέπτονταν την Αργεντινή ως τουρίστες, σχολίασε η Καρινιάνο, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήρθαν εδώ για να ασχοληθούν με τουριστικές δραστηριότητες. Το αναγνώρισαν οι ίδιες».

Οι Ρωσίδες ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν αργεντίνικη υπηκοότητα, επειδή αυτό τους παρέχει περισσότερη ελευθερία από ένα ρωσικό διαβατήριο.

«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται στην Αργεντινή, εγγράφουν τα παιδιά τους με αργεντίνικη υπηκοότητα και φεύγουν. Το διαβατήριό μας είναι πολύ ασφαλές σε όλο τον κόσμο. Επιτρέπει στους κατόχους διαβατηρίων να εισέλθουν σε 171 χώρες χωρίς βίζα», είπε η Καρινιάνο. Με το παρόν καθεστώς στη Ρωσία, οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μόνο σε 87 χώρες.

Η απόκτηση ενός παιδιού με αργεντίνικη υπηκοότητα επιταχύνει τη διαδικασία υπηκοότητας για τους γονείς. Τα ταξίδια σε πολλές δυτικές χώρες έχουν γίνει πιο δύσκολα για τους Ρώσους από τότε που η χώρα τους εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ανεστάλη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα, αυξημένοι χρόνοι διεκπεραίωσης και περισσότεροι περιοριστικοί κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων.

Ορισμένες χώρες έχουν επίσης αναστείλει τις τουριστικές βίζες για τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Η La Nacion απέδωσε τη δραματική αύξηση των αφίξεων Ρώσων πολιτών στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «εκτός από τη φυγή από τον πόλεμο και τις άθλιες υπηρεσίες υγείας της χώρας τους, [Ρωσίδες] προσελκύονται και από το δικαίωμά τους να εισέλθουν χωρίς βίζα στην Αργεντινή, αλλά και από την υψηλής ποιότητας ιατρική και των νοσοκομείων».

Ο «τουρισμός γέννας» από Ρώσους πολίτες στην Αργεντινή φαίνεται να είναι μια προσοδοφόρα και καθιερωμένη πρακτική, που ωστόσο ελλοχεύει τον κίνδυνο αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει ένας ρωσικός ιστότοπος, ο οποίος προσφέρει «πακέτα» για τις γυναίκες που επιθυμούν να γεννήσουν στην Αργεντινή. Ο ιστότοπος διαφημίζει υπηρεσίες όπως εξατομικευμένα σχέδια τοκετών, παραλαβές από το αεροδρόμιο, μαθήματα ισπανικών και εκπτώσεις στο κόστος παραμονής στα «καλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής».

Τα πακέτα ποικίλλουν και υπάρχει διάκριση μεταξύ οικονομικής θέσης, που ξεκινά από 5.000 δολάρια, και πρώτης θέσης, που ξεκινά από 15.000 δολάρια.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ο ιδρυτής του διευκολύνει τον «τουρισμό γέννας» και προσφέρει υποστήριξη μετανάστευσης από το 2015, με την εταιρεία να αναφέρει ότι είναι «100% Αργεντινή».

Σύμφωνα πάντα με την La Nacion, η αστυνομία της Αργεντινής διεξήγαγε επιδρομές στο πλαίσιο μιας έρευνας για ένα «επιχειρηματικό και παράνομο δίκτυο εκατομμυρίων δολαρίων» που φέρεται να παρείχε σε εγκύους Ρωσίδες και στους συντρόφους τους πλαστά έγγραφα που εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην Αργεντινή, με την αστυνομία να αναφέρει ότι η συμμορία χρέωνε έως και 35.000 δολάρια για την υπηρεσία.

Δεν έγιναν συλλήψεις, αλλά η αστυνομία φέρεται να κατείσχε φορητούς υπολογιστές και tablet, καθώς και έγγραφα μετανάστευσης και σημαντικές ποσότητες μετρητών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ