Συνάντηση Καλλιτεχνών-Κυβέρνησης με περιθώρια συμφωνίας αλλά και ερωτηματικά

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπρόσωπους των καλλιτεχνών ολοκληρώθηκε με ισχυρές ενδείξεις πως το ζήτημα μπορεί να λυθεί αλλά...όχι για όλους. Η Κυβέρνηση ανέφερε πως θα φέρει νομοθετική ρύθμιση την οποία σκοπεύει να περάσει την Παρασκευή και από εκεί και πέρα είναι ζήτημα των Σωματείων και των σπουδαστών. Ερωτηματικά προκύπτουν για τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών και τα αιτήματά τους.

Συνάντηση Καλλιτεχνών-Κυβέρνησης με περιθώρια συμφωνίας αλλά και ερωτηματικά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πλευρά της Κυβέρνησης ενημέρωσε πως θα παρουσιάσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία των καλλιτεχνών με της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με το ζήτημα της ονομασίας της διαβάθμισης να αποτελεί λεπτομέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ικανοποιεί μισθολογικά τον καλλιτεχνικό κόσμο, που δεν θα εντάσσονται στα μισθολογικά δικαώματα του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό θα ισχύει μόνο για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο στον δημόσιο τομέα. Κάτι που η πλευρά των καλλιτεχνών βλέπει εκ πρώτης θετικά. Σημαντικό βέβαια σε κάθε τι είναι και το γενικό πλαίσιο, το context και αυτός είναι ο ένας λόγος που τηρείται στάση αναμονής.

Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά δεσμέυτηκε πως θα δικαιωθούν οι ενστάσεις που αφορούσαν το μισθολογικό κομμάτι -οπότε εν τέλει καλά κατάλαβαν οι καλλιτέχνες το ΠΔ85- ενώ τα ζητήματα που αφορούν την ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών θα ρυθμιστούν από τις αρμόδιες επιτροπές και θα κληθεί να το ολοκληρώσει η Κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην εξουσία. Αυτό είναι θετικό για τον καλλιτεχνικό κόσμο, εφόσον εισακουστούν τα καλλιτεχνικά Σωματεία και οι σπουδαστές που έχουν κάνει μια πολύ καλή προεργασία στο ζήτημα. Ουσιαστικά δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει άνοιγμα στις επιτροπές αυτές και ουσιαστικός διάλογος με διαβούλευση.

Η πλευρά των καλλιτεχνών δήλωσε πως όλες οι προγραμματισμένες δράσεις θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ από πλευράς τους κατατέθηκαν στον διάλογο όλα τα αιτήματα καλλιτεχνών και σπουδαστών. Όπως το ζήτημα της εξίσωσης των πτυχίων με πτυχίο ισοδύναμο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η απόσυρση του ΠΔ85, η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών, καθώς και φοιτητικές παροχές. Ταυτόχρονα τέθηκε το ζήτημα της συμπερίληψης των εκπροσώπων των φοιτητών από άλλες υπό κατάληψη σχολές. Την ίδια στιγμή κατέθεσαν την οπτική τους σχετικά με το πως μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση έθεσε ως ζήτημα για την λύση των προβλημάτων την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια), Όμως υπενθυμίζουμε πως το αίτημα ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85, πατάει στην ερμηνεία πως το Διάταγμα 85 παραβιάζει ακριβώς το άρθρο 16 του Συντάγματος και αυτός ήταν ο λόγος της υπαγωγής των πτυχίων των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Συνοπτικά, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Το γεγονός πως εκ πρώτης υπάρχει η διάθεση να υπάρξει διαβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων, υποδηλώνει πως τα περί «προβλήματος που χρονίζει» αποτελούν το αφήγημα και πως η δυναμική στάση των καλλιτεχνών επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπήρξε μια διαφορά στην αντίληψη των προβλημάτων καθώς η Κυβέρνηση έθετε νομικά προσχώματα στα ζητήματα προς συζήτηση, ενώ αντίθετα οι καλλιτέχνες έθεταν με σαφήνεια τις διαφωνίες τους ως προς το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και ως προς το τι είναι πρόθυμοι να αποδεκτούν ως λύση και τι όχι. Οι πηγές μας με τους οποίους επικοινωνήσαμε δήλωσαν πως θα περιμένουν μέχρι την Παρασκευή, να δουν με τους νομικούς συμβούλους τους την νομοθετική ρύθμιση και μετά να αποφασίσουν αρμοδίως με τα σωματεία ή τα ΔΣ των σχολών που εκπροσωπούν για τα επόμενα βήματα. Το ένα δηκτικό σχόλιο που θέλουμε να σημειωθεί είναι πως «Εξαγγελίες έχουμε ακούσει και άλλες φορές. Θα περιμένουμε και θα δούμε».

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν υπήρξε κάποια πρόοδος στα αιτήματα που έχουν θέσει οι σπουδαστές των σχολών σχετικά με τις παροχές και τα ζητήματα στέγασης και σίτισης στις Κρατικές σχολές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ