Ο σεισμός στην Τουρκία έρχεται να υπενθυμίσει τη διαφθορά του καθεστώτος - Το αιχμηρό δημοσίευμα του Le Point

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία αποτελεί τραγωδία δίχως τέλος, με χιλιάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους αγνοούμενους. Το καθεστώς Ερντογάν έρχεται να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο ως μέσο για την επανεκλογή του, καθώς οι εκλογές στη χώρα πλησιάζουν.

Ο σεισμός στην Τουρκία έρχεται να υπενθυμίσει τη διαφθορά του καθεστώτος - Το αιχμηρό δημοσίευμα του Le Point
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Τουρκία μετράει ακόμα τις πληγές της, μετά τον φονικό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη, με χιλιάδες νεκρούς.

Η κατάσταση στην χώρα είναι κρίσιμη και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, καθώς, όπως είναι έως τώρα γνωστό, στις 14 Μαΐου στην Τουρκία θα διεξαχθούν εκλογές.

Ο φονικός σεισμός στη χώρα, πέρα από το ότι ανέδειξε την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα των υποδομών, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος είναι έτοιμος να διεκδικήσει τη νίκη του με κάθε κόστος... Ακόμα και πατώντας, κυριολεκτικά, επί πτωμάτων.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point, σε δημοσίευμά του, καταγγέλλει ακριβώς αυτό το διεφθαρμένο κράτος, καταγγέλλοντας ότι οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε ειδικό απεσταλμένο του περιοδικού την πρόσβαση στην χώρα.

Το δημοσίευμα εξαπολύει πυρά κατά του Τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι ο φονικός σεισμός θα κοστίσει στην επανεκλογή του.

Το περιοδικό αναφέρει ότι τα χιλιάδες κτήρια που κατέρρευσαν στην Τουρκία μαρτυρούν την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, καθώς «οι μεγάλοι κατασκευαστές ένιωσαν προστατευμένοι από τους μαφιόζικους δεσμούς τους με την εξουσία».

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με αυταπάτες: ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία» αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού, σχολιάζοντας ακόμη ότι η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι ο σεισμός και τα επακόλουθα αυτού θα αποτελέσουν για τον Τούρκο πρόεδρο πρόσχημα για αναβολή των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν διέκοψε το δίκτυο του Twitter, δύο μέρες μετά τον σεισμό, για να περιορίσει και να φιμώσει όσους τον κατέκριναν.

«Από τις αρχές του αιώνα, ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κερδίσει έξι γενικές εκλογές, μία προεδρική αναμέτρηση και τρία δημοψηφίσματα. Επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους -ή υποτιθέμενους αντιπάλους- και να φέρει το δικαστικό σώμα στα μέτρα του.

Στη διεθνή σκηνή, η συμπεριφορά του δεν είναι λιγότερο αδιάντροπη. Υποδαυλίζει τις διαφορές με την Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμη και την Αρμενία για να διεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία. Εργαλειοποιεί την ουκρανική σύγκρουση και μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να καταστεί απαραίτητος για τον Πούτιν.

Χρησιμοποιεί τη σχεδόν απόλυτη εξουσία του για να αποτρέψει την κριτική και να χαλιναγωγήσει τα ΜΜΕ», είναι ένα μικρό δείγμα των όσων αναφέρει το δημοσίευμα του Le Point.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσπαθήσει πολλές φορές να φέρει στα μέτρα του καταστάσεις και να πλάσει ατόφια προπαγάνδα και fake news, ώστε να συνεχίσει τον δρόμο του.

Η φίμωση και η παραπληφόρηση για μία κατάσταση που κόστισε χιλιάδες ζωές και θα κοστίσει ακόμη κι άλλες, τη στιγμή που άνθρωποι ψάχνουν ακόμα τις οικογένειες τους μέσα στα συντρίμμια, χρήζει ουσιαστικής διεθνούς παρέμβασης, διαφορετικά πρόκειται για ένα δυστύχημα της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ