Οι ανακοινώσεις των Σωματείων μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με αυτήν. Σας τις παρουσιάζουμε και περιμένουμε, όπως και τα Σωματεία, την αυριανή νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να γίνει αιτία αναστολής ή συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Οι ανακοινώσεις των Σωματείων μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό των  εκπροσώπων της Π.Ο.Θ.Α. και των Σωματείων της στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για το Θέατρο, το Χορό, τον Κινηματογράφο, την Μουσική, για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα.

Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο.

Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑΣ (17/2)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΧΩΧΟ (18/2)

Ο πρωθυπουργός υπό την μεγάλη πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλεπάλληλων παραιτήσεων καθηγητών σε δημόσιες σχολές και 13 καταλήψεων σε 4 πόλεις της χώρας, δέχτηκε το αίτημα από τη μεριά των σωματείων για συνάντηση.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση με τον κ Μητσοτάκη και το επιτελείο του από τη μια μεριά και με τους εκπροσώπους της ΠΟΘΑ και αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων από την άλλη μεριά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες.

Το αίτημα για απόσυρση των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος που αφορούν στους καλλιτέχνες και για τη συνολική κατάταξή τους στην επαγγελματική βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) δεν έγιναν αποδεκτά. Όπως ειπώθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη «δεν μπορούν οι καλλιτέχνες να ενταχθούν στο καθεστώς της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς κατά τη φοίτησή τους δεν υπάρχει τεχνολογική εκπαίδευση».

Από τη μεριά των σωματείων αναφέρθηκε πως το ίδιο το ΠΔ 85/2022 περιλαμβάνει άλλες ειδικότητες με την βαθμίδα ΤΕ.

Προτάθηκε επίσης ως λύση ο σχετικός νόμος 4325/2015 για τους μουσικούς -που τους υπάγει στην κατηγορία ΤΕ- να επεκταθεί και στους υπόλοιπους αποφοίτους χορού, υποκριτικής και κινηματογράφου, κάτι που δεν έγινε ούτε αυτό αποδεκτό.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τη άρνηση από τη μεριά της κυβέρνησης πως είναι επιτακτικά αναγκαίο αλλά και εφικτό να δοθεί λύση, να αλλάξει δηλαδή η αντιστοίχιση των πτυχίων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών με την κατηγορία ΔΕ όπως ορίζει το ΠΔ 85/2022 και να δοθεί αντιστοίχιση με ΤΕ. Από μεριάς μας εκτέθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα επιχειρήματα, με αποτέλεσμα τελικά την αναγνώριση αμοιβαία του προβλήματος.

Στο κλείσιμο της συνάντησης η κυβέρνηση από τη μεριά της σε μια προσπάθεια σύγκλισης πρότεινε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ως την Παρασκευή που θα περιλαμβάνει εξομοίωση των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού πριν το 2003 και των μετά το 2003 ως προς το μισθολογικό και την βαθμολογική εξέλιξη σε θέσεις στο δημόσιο.

Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση για ίδρυση δημόσιας σχολής παραστατικών τεχνών μέχρι το ’25. Τέλος προτάθηκε οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα όπως ονομάστηκε, δηλαδή δυνατότητα κατατακτηρίων από τις ανώτερες σχολές σε τμήματα ΑΕΙ.

Το πλήρες περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης δεν το γνωρίζουμε και θα το εξετάσουμε και αξιολογήσουμε αν μας καλύπτει όταν έρθει.

Ωστόσο μας εγείρονται οι εξής προβληματισμοί και ερωτήματα:

Η εξομοίωση του μισθολογικού των δυο κατηγοριών αποφοίτων σημαίνει εξομοίωση του μισθολογικού που αντιστοιχεί στην κατηγορία ΤΕ (καθώς οι μέχρι το 2003 είχαν υπαχθεί σε αυτή την βαθμίδα) . Η ρύθμιση αυτή θα εξασφαλίζει πως όλοι όσοι εργάζονται σήμερα ή θα εργαστούν στο μέλλον στο Δημόσιο αλλά και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), παρέχοντας είτε καλλιτεχνικό, είτε εκπαιδευτικό έργο, θα αμείβονται με μισθούς που αντιστοιχούν στην ανώτερη Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ) και όχι σε αποφοίτους λυκείου. Αν υπάρξει όμως μόνο μισθολογική ρύθμιση -συνοδευόμενη από άλλες παραμέτρους όπως βαθμολογική εξέλιξη, κατάταξη κτλ- χωρίς να οριστεί σε ποια βαθμίδα θα αντιστοιχούν τα πτυχία, πάλι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο αδιαβάθμητου.

Δεύτερον, ο νέος όρος «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» ουσιαστικά αναφέρεται στις κατατακτήριες από ανώτερες σε υπάρχοντα τμήματα ανώτατης. Πρόκειται για κάτι που υπάρχει ήδη για μουσική και θέατρο. Μόνο στο χορό δεν είναι εφικτό καθώς δεν υπάρχει τμήμα χορού σε κανένα ΑΕΙ. (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που οφείλεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε πανεπιστημιακού τμήματος).

Τρίτον, η δέσμευση για δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών με ό,τι συνεπάγεται (αυτοδιοίκητη αρχή, σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος, ικανοποιητικός αριθμός εισακτέων, ένταξη σε υπάρχον Πανεπιστήμιο και υποδομές και παροχές που απορρέουν) αφενός μετατίθεται σε έναν χρονικό ορίζοντα μετά των εκλογών, αφετέρου συνοδεύτηκε από δηλώσεις σε άλλο σημείο της συνάντησης περί προθέσεων για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Το άρθρο 16 θυμίζουμε πως κατοχυρώνει την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και τον αποκλείει την ιδιωτική.

Συνεχίζουμε λοιπόν τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα και μένουμε σταθεροί στο αίτημα της δίκαιης επαγγελματικής διαβάθμισης.

Με το σκεπτικισμό πως πρόκειται για προσπάθεια εκτόνωσης, είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να μην υποχωρήσουμε μπροστά σε μια φαινομενική λύση μέσω μιας ρύθμισης που δεν έχουμε στα χέρια μας και μέχρι στιγμής φαίνεται να μην είναι καθαρή ως προς τα βασικά ζητήματα.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στην απεργία και τις συνελεύσεις των σωματείων, καθώς και τους σπουδαστές, εργαζόμενες άλλων κλάδων και αλληλέγγυο κόσμο να στηρίξουν την πορεία, τις δράσεις και τις συνελεύσεις των καταλήψεων.

Είναι κρίσιμο να μην σπάσει η δυναμική των συλλογικών διαδικασιών και των κινητοποιήσεων μέχρι να δούμε έμπρακτη λύση.

-Παρασκευή 17/2 όλοι και όλες συμμετέχουμε στην 24 ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ

-ΠΟΡΕΙΑ στις 10:00 - την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής κατά του ΠΔ85/2022- από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Σύνταγμα.

- ΣΑΒΒΑΤΟ 14:00 Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΣΕΧΩΧΟ στην υπό κατάληψη ΚΣΟΤ

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

Στην συνάντηση συμμετείχαν:

Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός

Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας

Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας

Γιάννης Οικονόμου Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού

Ελένη Δουνδουλάκη, ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού

Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ΓΓ Ανθρώπινου Δυναμικού

Θανάσης Κοντογεώργης, ΓΓ Συντονισμού

Οδυσσέας Ζερβός Γεν. Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης

Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος,

Άρης Λάσκος, Γεν. Γραμματέας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών,

Μίνα Ανανιάδου, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

Βασίλης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,

Θάνος Παπαδογιάννης, ΕκπρΌσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Εμμανουήλ Ελευθέρογλου -νομικός σύμβουλος ΠΟΘΑ

Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου,

Αστέρης Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,

Δηώ Καγγελάρη, Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου,

Γιάννης Ρήγας, Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος,

Μιχάλης Καλαμπόκης Πρόεδρος Σωματείου Ανώτερων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της ΠΟΘΑ και των σωματείων μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας μας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε αν μας καλύπτει.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος. Την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Σήμερα το μεσημέρι μαζί με άλλα Σωματεία του κλάδου συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διευρυμένη αντιπροσωπεία Υπουργών και παραγόντων Υπουργείων.Η συνάντηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων Καλλιτεχνών και Σπουδαστών εδώ και δύο μήνες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι αν δεν ήταν αυτές οι κινητοποιήσεις το θέμα των Καλλιτεχνικών σπουδών δε θα ήταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτή την πίεση η Κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματά μας χωρίς βέβαια να αφήνει στην άκρη την πολιτική της. Χαρακτηριστικό είναι  ότι ο Πρωθυπουργός, μας ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η κατάργηση του άρθρου 16 στο απώτερο μέλλον. Μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει την απόφασή του αυτή σαν δικαίωση των αιτημάτων μας και αναγνώριση των σπουδών μας. Κάναμε ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δε ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 16 αλλά γνωρίζουμε από δική μας πείρα τι σημαίνει Ιδιωτική Εκπαίδευση, τι κόστος επωμίζεται κάθε σπουδαστής και τι ανισομετρία δημιουργείται από ένα τέτοιο τρόπο λειτουργίας.

Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνει σε όλους τους αποφοίτους των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων τους σημερινούς μισθούς και την μισθολογική εξέλιξη της κατηγορίας ΤΕ.

Το Δ.Τ. που εξέδωσε υπερασπίζεται την τελευταία της τροπολογία και δημιουργεί ένα θολό τοπίο σε σχέση με το αν θα ενταχτούμε στο Ειδικό μισθολόγιο ή θα παραμείνουμε στο Ενιαίο μισθολόγιο. Επίσης είναι θολή η δέσμευση για δυνατότητα ένταξης στο δεύτερο έτος του Πανεπιστημίου για τους αποφοίτους των Ωδείων και των άλλων Καλλιτεχνικών Σχολών. Αναρωτιόμαστε τι θα σπουδάζει για 3 χρόνια ένας Διπλωματούχος Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση των Πτυχίων των Ωδείων στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε εξαγγελίες που εδώ και χρόνια έρχονται και διαψεύδονται.  Το Σωματείο μας θα τοποθετηθεί πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που θα φέρει η Κυβέρνηση με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που αυτή θα περιέχει.

Για τους παραπάνω λόγους, προχωράμε

  1. Αύριο Τσικνοπέμπτη 16/2 σε μεσημεριανό παραδοσιακό happening στο ΡΕΞ στην Πανεπιστημίου.
  2. Την Παρασκευή 17/2 Απεργία σε όλους τους χώρους (περιμένουμε κάλυψη από ΠΟΕ-ΟΤΑ)
  3. Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι Γ.Σ. στην αίθουσα ‘Σάκης Καράγιωργας’ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    * Μέχρι την στιγμή που ανέβηκε το άρθρο, δεν είχαμε άλλες διαθέσιμες ανακοινώσεις να σας παρουσιάσουμε. Εφόσον υπάρξουν θα τοποθετηθούν στο παρόν άρθρο.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ