Επιτέλους «λουκέτο» στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Γραφειοκρατία και διαπλοκή «συντηρούσαν» τον θάνατο

Έκλεισε το πρωί του Σαββάτου 18/2 το γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό. Με εισαγγελική εντολή. Άργησε πολλά χρόνια και ας υπήρχαν καταγγελίες. Και καταδίκες.

Επιτέλους «λουκέτο» στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Γραφειοκρατία και διαπλοκή «συντηρούσαν» τον θάνατο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στις οκτώ που έκλειναν οι πόρτες, άρχιζε το μαρτύριο των ηλικιωμένων. Το χειρότερο που είδα είναι με τους ηλικιωμένους που δεν είχαν συγγενείς και ζούσαν με τη σύνταξη τους εκεί μέσα, τους είχαν σε ράντζα κάτω στο ισόγειο και κοιμόντουσαν εκεί. Δεν είχαν τα κρεβάτια τους. Το προσωπικό ήταν ανειδίκευτο, αλλοδαπές που δεν ήταν νοσηλεύτριες. Δεν υπήρχαν λογοδοσίες και ιστορικά ασθενών, αν υπήρχαν μεταδιδόμενα νοσήματα. Όταν το κατήγγειλα δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αρχικά είχε το γηροκομείο στη Νίκαια και μετά μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό…

Χρειάστηκαν χρόνια, δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες κακοποιήσεις για να γίνει σήμερα η εκκένωση και να μπει «λουκέτο» στο γηροκομείο-κολαστήριο στον Κορυδαλλό.

Το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι σοκαριστικό:

«Πολλαπλές εκθέσεις αυτοψίας της Περιφέρειας Αττικής στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό την τελευταία πενταετία κατέγραφαν σωρεία παραβάσεων και κακές και επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, παρά τη γνωστοποίηση των ζητημάτων στις δικαστικές αρχές και την απόφαση για σφράγιση της μονάδας από τον Σεπτέμβριο του 2020, αυτή συνέχιζε απρόσκοπτα τη λειτουργία της έως και πριν από λίγες ημέρες οπότε και παρενέβη η αστυνομία. Στο μεταξύ, στα τέλη του 2021 η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων -και ενώ εναντίον της εκκρεμούσαν αποφάσεις σφράγισης- μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει επιβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Η αποκάλυψη ξεκίνησε όταν ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από καταγγελία πολίτη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στις 22 Νοεμβρίου 2022. Όπως διαπιστώθηκε και αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε –την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ»– την ημέρα της αυτοψίας στη μονάδα φιλοξενούνταν 56 άνθρωποι, χωρίς άδεια λειτουργίας και σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες.

Οι τρόφιμοι ήταν ατημέλητοι και απεριποίητοι και φορούσαν βρώμικα ρούχα τα οποία δεν ήταν δικά τους. Στη μονάδα όταν γινόταν εισαγωγή κρατούνταν όλα τα ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ντουλάπα και μοιράζονταν τυχαία. Όλοι οι τρόφιμοι ήταν ακίνητοι, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν, ενώ πουθενά δεν υπήρχε κάποιου είδους στοιχείο απασχόλησης ή διασκέδασης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο ή κάποιο επιτραπέζιο. Η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα. Τα στοιχεία από το κέτερινγκ της μονάδας δείχνουν ότι αγοράζονταν λιγότερες μερίδες σε σχέση με τους τροφίμους (π.χ. 35 μερίδες για 56 άτομα) και πολλοί τρόφιμοι ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει μεσημεριανό παρά τις διαβεβαιώσεις του ατόμου – υπεύθυνου, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι είναι γιατρός.

Οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, αποτέλεσμα υποσιτισμού. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν (φώναζαν ζητώντας βοήθεια) ωστόσο δεν υπήρχε ιατρικός φάκελος για κανέναν, ούτε κάποιο αρχείο εξετάσεων. Ο φερόμενος ως γιατρός δικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων «επειδή δίδονταν στους συγγενείς».

Παράλληλα, ενώ γίνονταν καινούργιες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία τους δεν καταγράφονταν πουθενά και δεν υπήρχαν οργανωμένοι ατομικοί φάκελοι. Μάλιστα κάποιοι τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, βρέθηκαν να απουσιάζουν χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν εφόσον δεν υπήρχε ούτε εξιτήριο αλλά ούτε και πιστοποιητικό θανάτου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα, «υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται».

Οι άθλιες συνθήκες που περιγράφονται είναι ασφαλώς σοκαριστικές. Αυτό που σοκάρει περισσότερο είναι ότι όλα αυτά που περιγράφονται έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και έχει δοθεί εντολή σφράγισης και μεταφοράς των ηλικιωμένων σε άλλες μονάδες. Όμως η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα να δέχεται και καινούργιες εισαγωγές.

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανακαλεί την  άδεια λειτουργίας της μονάδας τον Απρίλιο του 2020 λόγω του υπεράριθμου των περιθαλπομένων, των κακών συνθηκών υγιεινής και του υποσιτισμού.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, διατάσσεται από την Περιφέρεια η σφράγιση της μονάδας και η μεταφορά των περιθαλπομένων.

Η εταιρεία προσφεύγει δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και καταφέρνει να ακυρωθεί η ανάκληση της άδειας και η σφράγιση.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 η Περιφέρεια πραγματοποιεί 8 ελέγχους στη μονάδα διαβιβάζοντας τις εκθέσεις αυτοψίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και ζητώντας επίσης αναστολή λειτουργίας και σφράγιση της μονάδας. Όμως, όταν η αίτηση ακύρωσης τελικά συζητείται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά απορρίπτεται για γραφειοκρατικούς λόγους.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Περιφέρεια επανέρχεται με απόφαση σφράγισης, αλλά την ημέρα εκτέλεσης της απόφασης η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 47 φιλοξενούμενους, αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου.

Ακολουθεί ενημέρωση της υφυπουργού Εργασίας, η οποία ζητάει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να διακοπεί η λειτουργία με τη συνδρομή της αστυνομίας. Επίσης, να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι και να ενημερωθούν οι οικείοι τους. Όλους τους επόμενους μήνες η Περιφέρεια ζητεί κατ’ επανάληψη τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται στη μονάδα χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Σε αιφνίδια αυτοψία διαπιστώνει ηλικιωμένη δεμένη και ξαπλωμένη σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων.

Ωστόσο, η μονάδα δέχεται νέες εισαγωγές και παράλληλα ο νέος της ιδιοκτήτης –ο οποίος έχει ποινικό μητρώο– υποβάλλει αίτηση άδειας ίδρυσης ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), η οποία απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια της τελευταίας αυτοψίας με τον Συνήγορο του Πολίτη. Πρόκειται για μια δομή που ούτε καν γνώριζε την ύπαρξή της, η ίδια η ένωση των μονάδων φροντίδας. Ο Στέλιος Προσαλίκας, Πρόεδρος Ένωσης ΜΦΗ ανέφερε χαρακτηριστικά… «Είναι μία μονάδα που δεν την ξέραμε καν, δεν είναι μέλος του συνδέσμου μας δεν υπάρχουν φάκελοι ιατρικοί αν είναι δυνατόν».

Να μην ξανασυμβεί

Χθες Παρασκευή 17/2, 9 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα που μίσθωσε η Περιφέρεια Αττικής, παρουσία και της Αστυνομίας, στο Γηροκομείο Αθηνών. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη (22/2/23), έξω από το γηροκομείο στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στον Κορυδαλλό:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Ανθρώπινη περίθαλψη σε ασφαλή χώρο όλων των ηλικιωμένων, μέχρι χθες τροφίμων, του γηροκομείου της φρίκης.

Να καταλογιστούν άμεσα όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν άμεσα οι υπεύθυνοι.

Άμεση ίδρυση δημόσιων γηροκομείων και ιδρυμάτων για βαριά ανάπηρους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας.

Ένταξη στο δημόσιο των υπαρχόντων ιδιωτικών που έχουν ανθρώπινες προδιαγραφές και μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων και όσα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να κλείσουν με μεταφορά των περιθαλπόμενων σε δημόσιες δομές μαζί με τους εργαζόμενους».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ