Αθώος ο Κώστας Καλαρέμας από την κατηγορία-σκευωρία της ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση του 2007 στα Εξάρχεια

Τον Ιούλιο του 2007 άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτοκίνητα του τότε υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, στα Εξάρχεια. Οι δράστες δεν ταυτοποιήθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Όμως, 14 χρόνια μετά, το 2021, βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος: Ο Κώστας Καλαρέμας, που τελικά αθωώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, 16 ολόκληρα χρόνια μετά το συμβάν.

Αθώος ο Κώστας Καλαρέμας από την κατηγορία-σκευωρία της ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση του 2007 στα Εξάρχεια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πώς να κατηγορήσεις κάποιον για την εμπλοκή του σε υπόθεση 16 χρόνια μετά χωρίς στοιχεία

Για την ελληνική δικαιοσύνη είναι αρκετό ένα αναξιόπιστο δείγμα γενετικού υλικού, προκειμένου να κριθεί σήμερα κάποιος ένοχος για μια πράξη που τελέστηκε το 2007. Η δικαιοσύνη έκρινε ότι ο Κώστας Καλαρέμας είναι ένοχος το 2021, για κάτι που ο ίδιος αναγκάστηκε να «γκουγκλάρει» για να μάθει περί τίνος πρόκειται. Οι αρχές συνεχίζουν να σπέρνουν στοιχεία και η ζωή συνεχίζεται. Ώσπου τελικά αθωώνεται το 2023, μόλις την περασμένη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Ιούλιο του 2007 άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτοκίνητα του τότε υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, στα Εξάρχεια.

Προκειμένου να σταματήσουν τα επεισόδια, ένας εκ των ανδρών της φρουράς του Βουλγαράκη πυροβόλησε στον αέρα, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους ένα σακίδιο το οποίο περιείχε δύο φιάλες βουτανίου. Λίγα μέτρα από το σημείο της επίθεσης βρέθηκε επίσης ένα πλαστικό μπουκάλι με μικρή ποσότητα βενζίνης.

Οι δράστες δεν ταυτοποιήθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Όμως, 14 χρόνια μετά, το 2021, βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Ο Κώστας Καλαρέμας καλείται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, ως κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και έκρηξη και τελικά παραπέμπεται σε δίκη για το αδίκημα της έκρηξης.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι υπήρξε ταύτιση του γενετικού υλικού που βρέθηκε στο σακίδιο και στο στόμιο του μπουκαλιού με εκείνο του Καλαρέμα. Και όλα αυτά 14 χρόνια μετά.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, που ήρθε για να αλλάξει εντελώς την τροπή της υπόθεσης, προέκυψε μετά έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρχές στο σπίτι του Καλαρέμα, το 2020.

Γενετικό υλικό του Καλαρέμα είχε επίσης συλλεχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. το 2009 και το 2012, χωρίς ωστόσο τότε να προκύψει ταυτοποίηση με την υπόθεση του 2007. Στην ουσία, δύο εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών δεν κατάφεραν να αντιστοιχίσουν το γενετικό υλικό του με εκείνο που βρέθηκε στο σακίδιο και το μπουκάλι, αλλά ως δια μαγείας το κατάφερε μια τρίτη.

Μάλιστα, η υπόθεση ήταν τόσο παλιά που όταν ο Καλαρέμας απολογούταν ενώπιον του δικαστηρίου το 2021, είπε ότι όταν τον κάλεσε ο ανακριτής αναγκάστηκε να ψάξει στο διαδίκτυο για να καταλάβει σε ποια υπόθεση αναφέρεται - κάτι που είναι απόλυτα λογικό μετά από 14 χρόνια, όταν δεν είναι δυνατό να θυμηθείς πού βρισκόσουν ο ίδιος.

Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι πολλές φορές τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προκαλούν αμφιβολίες ως προς τον τρόπο που αυτές έχουν διενεργηθεί, και με βάση αυτό πρότεινε την ενοχή του Καλαρέμα. Ουσιαστικά, υιοθέτησε την άποψη ότι οι έρευνες του 2009 και του 2012 ήταν αυτές που μπορεί να υπέπεσαν σε λάθη, αλλά αυτή του 2020 δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο ποσοστό αμφισβητήσιμη.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι το ελάχιστο κομμάτι γενετικού υλικού που βρέθηκε στα δύο αντικείμενα ήταν η μέγιστη απόδειξη ότι ο Καλαρέμας όχι απλά βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης, αλλά ήταν αυτός που την πραγματοποίησε.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για δύο αντικείμενα -ένα σακίδιο και ένα μπουκάλι- τα οποία, μέχρι να καταλήξουν στα χέρια εκείνου που τα αγοράζει, τα έχουν αγγίξει εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, αλλά παρ’ όλα αυτά οι αρχές επισήμαναν ότι το DNA του Καλαρέμα ήταν το μοναδικό που βρέθηκε στα αντικείμενα αυτά.

Αθώος 16 χρόνια μετά το συμβάν

Τελικά, το δικαστήριο τον αθώωσε το 2023. Όμως στην θέση του Καλαρέμα θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, την στιγμή που η δικαιοσύνη κλείνει τα μάτια σε παράλογες καταστάσεις προκειμένου να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, για να «φορτώσει» ένα έγκλημα το οποίο ίσως ποτέ δεν είχε τελέσει.

Το σημαντικό σε αυτή την ιστορία δεν είναι να κρίνουμε αν τελικά ήταν αθώος ή ένοχος για την επίθεση στο υπουργείο, ούτε αν τα όσα ισχυρίστηκε ήταν αλήθεια ή όχι.

Το πιο σημαντικό και αυτό που θα έπρεπε να αφορά όλους μας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές στοχοποιούν κάποιον χωρίς την παραμικρή ένδειξη ενοχής.

Αυτά που προβληματίζει -και οφείλουμε κάποια στιγμή να τα αναγνωρίσουμε ως πραγματικά προβλήματα- είναι ο τρόπος που λειτουργεί η δικαιοσύνη όταν θέλει να βρει έναν ένοχο, η παράτυπη διαδικασία που ακολουθεί και τα παράλογα άλματα που κάνει.

Παρόμοιες υποθέσεις υπάρχουν πολλές όπως αυτή του Δημήτρη Ινδαρέ ή εκείνη στην Νέα Σμύρνη το 2021, όταν η αστυνομία συσχέτισε αυθαίρετα αυτόν που χτύπησε έναν αστυνομικό με έναν άνθρωπο που ερευνούσε για μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Αυτές οι υποθέσεις είναι σημαντικό να μας αγγίζουν, γιατί κάποια στιγμή μπορεί και να βρεθούμε εμείς στη θέση του κατηγορούμενου, έτσι απλά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ