Οι επαγγελματικές σχολές χορού χωρίς αστερίσκους υπέρ σπουδαστών και καλλιτεχνών

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας με ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών. Ζητούν διαβάθμιση των πτυχίων, προχωρούν στην δημιουργία Συλλόγου Διδασκουσών/-όντων, υπόσχεται στενή συνεργασία με τα Καλλιτεχνικά Σωματεία και θέτει τα νομικά τμήματα στον στόχο της επίλυσης του νομικού σκέλους της διαβάθμισης, δεν αποδέχεται την ΚΥΑ και το κυριότερο: Υπόσχεται να βοηθήσει τους σπουδαστές στο οικονομικό κομμάτι και προχωρά σε συμπόρευση μαζί τους για τα κοινά αιτήματα.

Οι επαγγελματικές σχολές χορού χωρίς αστερίσκους υπέρ σπουδαστών και καλλιτεχνών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΙΣΧΕ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΩΝ/-ΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΩΝ/-ΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος SISXE , πραγματοποιήθηκε συνέλευση διδασκουσών-όντων καθηγητριών-τών Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού με στόχο την διαμόρφωση μιας κοινής υποστηρικτικής θέσης της σπουδαστικής και καλλιτεχνικής κίνησης, έναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των τίτλων σπουδών μας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ανώτερων Σχολών Ακτίνα, Μάρως Μαρμαρινού, Μοραγέμου (πρώην Μάνου), Χορός, ΧοροΧρόνος, Ωδείο Αθηνών, Κέντρο Χορού και Τεχνών - Τατιάνα Λοβέρδου, Αριστέας Λίτου, Αλέξανδρου Χατζιάρα.

Αφού συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς τα τεκταινόμενα στον καλλιτεχνικό χώρο, με έμφαση στον εκπαιδευτικό χώρο του Χορού, οι καθηγήτριες-ές των Ανώτερων Σχολών Χορού και το #ΣΙΣΧΕ δηλώνουν τα εξής:

Η απαξίωση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Από το 2003 κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το δίκαιο αίτημα της συνολικής διαβάθμισης των Διπλωμάτων όλων των Καλλιτεχνικών Σχολών, παρά τον συνεχή αγώνα των σωματείων μας και του κλάδου. Παίρνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί και βιώνοντας την ηθική προέκταση που έχει η αντιμετώπιση των καλλιτεχνικών σπουδών, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό των σπουδαστριών-ών μας στον κοινό αγώνα για την διαβάθμιση των Διπλωμάτων, την παροχή φοιτητικών επιδομάτων σίτισης, στέγασης και βέβαια για το διαχρονικό αίτημα Ιδρυσης Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Χορού.

Ως εκ τούτου:

1. Αναφανδόν τασσόμαστε στο πλευρό των σπουδαστριών-ών μας στον δύσκολο και δικαίο αγώνα τους. Όχι απλώς υποστηρικτικά, αλλά #ΜΑΖΙ θα προχωρήσουμε στον δρόμο που αξίζει στα έτη των σπουδών μέχρι την τελική δίκαιη διαβάθμιση των Διπλωμάτων μας. Αφορά όλες και όλους μας και η ειλικρινής ενότητα αποτελεί βασική προυπόθεση επίτευξης του στόχου.

2. Συναισθανόμαστε τις αγωνίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό και οικονομικό κόστος που αναλαμβάνει η σπουδαστική κοινότητα αλλά και τις εσωτερικές αντιφάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη σε αυτό τον σημαντικό αγώνα που δίνουμε από κοινού. Η δεδομένη αλληλεγγύη και συμπόρευσή μας στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστριών-ών σημαίνει παράλληλα και την δέσμευσή μας να αναζητήσουμε και να βρούμε τους τρόπους που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους. Με εκ νέου συναντήσεις στις Σχολές θα καταλήξουμε στο πλαίσιο εκείνο που θα καταστεί λειτουργικό επί των σπουδών.

3. Προχωρούμε άμεσα στην δημιουργία Συλλόγου διδασκουσών-όντων Ανωτέρων Σχολών Χορού με σκοπό μεταξύ άλλων την σύνδεση του αχαρτογράφητου ως τώρα διδακτικού προσωπικού των ανώτερων επαγγελματικών σχολών χορού και την προαγωγή της χορευτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο σύλλογος διδασκουσών/διδασκόντων στις ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού φιλοδοξεί ακόμα να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης και ζύμωσης με την σπουδαστική κοινότητα και τους συλλόγους της .

4. Το #ΣΙΣΧΕ, με τη βοήθεια νομικών συμβούλων, θα εξετάσει κάθε δυνατότητα νομικής και νόμιμης επίλυσης του θέματος της διαβάθμισης των τίτλων σπουδών. Σε συνεργασία με τα λοιπά καλλιτεχνικά σωματεία θα δαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση είναι Ανώτερη, προστατεύεται και εποπτεύεται από το Σύνταγμα και την Ελληνική Νομοθεσία.

5. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν αποδεχόμαστε το περιεχόμενο της προτεινόμενης ΚΥΑ που έφερε η κυβέρνηση ως απάντηση, αντί της νομοθετικής ρύθμισης για την οποία δεσμεύτηκε στη συνάντησή με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Το καθεστώς ΔΕ παραμένει, η ΚΥΑ μπορεί να ανατραπεί με νεότερη, κ.ο.κ.

Μόνη θεραπεία η επαγγελματική αναγνώριση των Πτυχίων μας.

6. Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων πρωτοφανούς συσπείρωσης και δυναμισμού, απαιτούμε την ρητή και χωρίς αστερίσκους διαβάθμιση των διπλωμάτων μας σε Τ.Ε. ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης. Ζητάμε πολιτική βούληση για τη δίκαιη διαβάθμισή τους.

7. Καλούμε τους σπουδαστές-τριες μας σε συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές-τριες και τις Διευθύνσεις των Σχολών τους. Μοναδικός μας γνώμονας, η αγάπη και ο σεβασμός μας. #Μαζί να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα τους οδηγήσει στο επόμενο τους ασφαλές βήμα.

Καλούμε όλους τους διδάσκοντες καθηγητές και όλες τις διδάσκουσες καθηγήτριες Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, εγκεκριμένους-ες και εγγεγραμμένους-ες στο Μητρώο της Διεύθυνσης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, να υπογράψουν την ανακοίνωση αυτή σε σχόλιο με το ονοματεπώνυμο τους κάτω από την ανάρτηση του Σωματείου.

''Τα σώματα δονούνται, εκφράζονται, μιλανε, διεκδικούν''

#ΜΑΖΙ

Αβρά Νατάσσα

Αντωνάκη Δήμητρα

Αντωνάκος Άγγελος

Αποστόλου Ιωάννα

Βερβενιώτη Αφροδίτη

Γρηγορίου Μάρω

Γεωργοσόπουλος Βασίλης

Διαμαντοπούλου Πένυ

Δραμισιώτη Μπέττυ

Ευσταθίου Ζωή

Ζαμφίρ Άννα

Ζαφειροπούλου Λίλα

Ζέχας Τιμόθεος

Ηλιάδης Πλωτίνος

Θεοφιλίδη Άνθη

Καζούρη Αλίκη

Καλπενίδου Σοφία

Καλύβας Νίκος

Κανελλοπούλου Αθανασία

Κλουτσινιώτου Κλεοπάτρα

Κορφιά Έμυ

Κότσαλη Χαρά

Κουτλογεωργίου Φωτεινή

Κρεμαστά Πωλίνα

Λιόντου Κατερίνα

Λυράκη Βασιλική

Μανωλιάδη Μαρκέλλα

Μαρμαρινού Μάρω

Μίτση Στεργιαννή

Μπαγεώργος Ηλίας

Μυλωνά Στεφανία

Νεράντζη Νάνσυ

Οικονόμου Αννούσκα

Παλούκη Αρετή

Παναγιωτοπούλου Αυγή

Πανταζοπούλου Δάφνη

Πορφυριάδης Αλέξης

Ρήγα Ινώ

Σταυρόπουλος Αλέξανδρος

Τορναρίτου Όλια

Τρίκκα Μαργαρίτα

Τσοτανίδου Αλεξάνδρα

Φόβου Ράνια

Φουντούλη Μαρία

Φουστέρη Ίρις

Φουσέκης Αλέξης

Justine Goussot

Sheehan Μary Kate

Liza Basova

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ