«Εκτός» επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας οι λογοθεραπευτές

Οι λογοθεραπευτές που εργάζονται σε δομές του υπουργείου Υγείας αποκλείονται αναίτια από την ένταξη της ειδικότητας τους από τις κατηγορίες που θα λαμβάνουν επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών. Την ίδια στιγμή, εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, που εργάζονται κάτω από τις ίδιες κλινικές συνθήκες, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα.

«Εκτός» επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας οι λογοθεραπευτές
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε κοινή απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Εργασιακών Υποθέσεων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του, δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των δικαιούχων οι λογοθεραπευτές.

Πρόκειται για μια επί της ουσίας παραβίαση της συνταγματικής ισονομίας των εργαζομένων, που αποκλείει αναίτια, έως και παράλογα μια ειδικότητα από την παροχή ενός επιδόματος, που εκτός των άλλων αποτελεί και ένα έξτρα «εισόδημα» τη στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων στην δημόσια υγεία είναι πενιχροί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι «είναι ανακρίβειες αυτά που γράφονται για να αιτιολογήσουν κάποιοι την παρουσία τους», ενώ υπογραμμίζει ότι «οι ήρωες του υγειονομικού πολέμου που με αυτοθυσία προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη καθότι έχουν περικοπεί άδικα τα επιδόματα άδειας και τα δώρα εορτών (13ος, 14ος μισθός)».

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών, μέλος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεραπείας Λόγου και Ομιλίας, ELSA, και ο πολυπληθέστερος σύλλογος λογοθεραπευτών στην Ελλάδα, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στην επιστολή γίνεται αναλυτικά λόγος στις περιπτώσεις τις οποίες καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν οι λογοθεραπευτές στο περιβάλλον του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται και ζητείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διευκρινιστούν «οι λόγοι εξαίρεσης και η μη συμπερίληψή μας ως αυτόνομη ειδικότητα εφόσον διαβιούμε και μοιραζόμαστε το ίδιο επιβαρυμένο νοσογόνο περιβάλλον με αυτό των φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, βοηθών φαρμακείου, οδοντοτεχνιτών και εποπτών δημόσιας υγιεινής…», ζητώντας παράλληλα άμεση αποκατάσταση αυτής της παράλειψης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ