Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πάει ο Πολάκης!

Ο Παύλος Πολάκης έθεσε σε κίνδυνο την θέση του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από μια ανάρτηση που στοχοποιεί δημοσιογράφους και δικαστικούς. Το μεγάλο του λάθος είναι πως λειτούργησε σαν ανώνυμο προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ κατέχει θεσμικό ρόλο και μάλιστα ρόλο που του εξασφαλίζει πληροφορίες, όπως αυτόν του Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πάει ο Πολάκης!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κατά καιρούς ο Παύλος Πολάκης έχει εκφράσει όλα αυτά που έχει σκεφτεί ο μέσος πολίτης, για το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα και την δημοσιογραφία της θέσης 108. Με την διαφορά πως είναι ένα πράγμα να ανακοινώνεις πως θα παρέμβεις ευθέως στην λειτουργία της (ακόμα και διεφθαρμένης) δικαιοσύνης με εθελούσια έξοδο, ονομαστική αναφορά και άλλες ιδέες σου, και ένα άλλο να σχολιάζεις πιθανές ακρότητες των δικαστών. Το κυρίως πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να αποδείξεις χρηματισμό δικαστικών ή δημοσιογράφων. Γιατί ούτε ο Παύλος Πολάκης διαθέτει αυτά τα στοιχεία.

Οι δε δημοσιογράφοι που ασκούν μονόπλευρη ενημέρωση, έχουν νομιμότατες απολαβές με την μορφή της μισθοδοσίας. Ακόμα και αν είναι υπέρογκες, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν ψήγμα αντικειμενικότητας. Δεν έχεις λοιπόν καμία απόδειξη πως χρηματίζονται, αλλά σαφείς ενδείξεις πως τηρούν αντιδεοντολογική στάση. Σε ένα κράτος λοιπόν που λειτουργεί σωστά, οι κυβερνητικοί δημοσιογράφοι θα είχαν βγει στο περιθώριο από τους τηλεθεατές και από το ίδιο το ΕΣΡ (το οποίο επίσης δεν λειτουργεί σωστά). Δεν θα στοχοποιούνταν όμως από έναν βουλευτή και ακόμα χειρότερα, τον αναπληρωτή τομεάρχη Διαφάνειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ίδιο τρόπο που θα στοχοποιούνταν από έναν κομματικό οπαδό στο Twitter που είναι και η απόλυτη γιάφκα των κομματικών οπαδών όλων των κομμάτων.

Ο Πολάκης λοιπόν με την μία, δύο, εκατό κουβέντες παραπάνω, έφερνε ένα διαφορετικό κοινό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρουσιαζόταν ως ο εξής ένας αντισυστημικός που τα έβαζε με τα συμφέροντα. Πράγμα που δημιουργούσε και αντιπάθειες στο εσωτερικό, την ώρα που ο ίδιος δεν έβαζε κάπου φρένο. Οι πληροφορίες που συγκέντρωνε ο Τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβείς (και αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς) και τα σκάνδαλα δεν μπορούσαν να απορριφθούν, παρά μόνο από την... Δικαιοσύνη. Με αυτό λοιπόν το θεσμικό του ατόπημα ο Παύλος Πολάκης, δηλαδή με το να ανακοινώνει ευθέως επιβολή μέτρων κατά της Δικαστικής Εξουσίας η οποία -έτσι κι αλλιώς- έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών τα τελευταία χρόνια, μπήκε μόνος του στο στόχαστρο όλων και φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια απίθανη θέση. Όχι μόνο επειδή λειτούργησε μονομερώς, γράφοντας την «γνωμούλα» του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν πως το κάνει επειδή νιώθει άτρωτος. Τα κοινωνικά δίκτυα, παρότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, μπορεί να σε οδηγήσουν μέσα από μηνύματα θαυμασμού, χιλιάδες like και καρδούλες να νιώθεις πιο πάνω από τον Θεό. Και αυτό δεν αποτελεί μομφή για τον Πολάκη. Κάθε άνθρωπος είναι ευάλωτος απέναντι στην φυσική αυταρέσκεια που δημιουργούν τα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι από εμάς στα κοινωνικά δίκτυα είμαστε -όχι πάντα συνειδητά- πιο ακραίοι. Οπότε σκεφτείτε ποιος είναι ο δικός σας ακραίος εαυτός και αντιπαραβάλετέ τον με τον ακραίο εαυτό ενός ατόμου bigger than life, που η λέξη «πληθωρικός» δεν φτάνει να τον περιγράψει. Αντίστοιχα σκεφτείτε όλους αυτούς που γεμίζουν μίσος το διαδίκτυο, πράγμα που δεν θα έκαναν σε ένα «ένας με έναν» με οποιονδήποτε.

Τα κοινωνικά δίκτυα όπου η γνώμη μας ανεβαίνει σε έναν ιερό βωμό και εξιδανικεύεται, αλλάζουν την εικόνα μας και στην περίπτωση του Πολάκη τον κατέστρεψαν. Αυτό ας είναι μάθημα, γιατί με τον ίδιο τρόπο συμπαρασύρονται δεκάδες πολιτικοί που μεταχειρίζονται ακραίο λόγο, κυνηγώντας ασυναίσθητα τα like. Γιατί η αποδοχή είναι μια βασική αναγκαιότητα του ανθρώπου που τα κοινωνικά δίκτυα την κεφαλαιοποιούν, διαμορφώνοντας και τις δικές μας απόψεις με λάθος κριτήρια, για το κέρδος του κάθε Έλον Μασκ ή Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο Πολάκης, ως άνθρωπος που δύσκολα παίρνει μια μεγαλοστομία πίσω, έχασε το μέτρο και μάλλον έχασε και την θέση στο ψηφοδέλτιο. Στην βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ με το ένα μάτι στον κεντρώο χώρο και με το άλλο μάτι στην αριστερά και τους αναποφάσιστους αυτών, ο Πολάκης είναι η τρύπα που μπάζει νερά. Είναι ίσως ένα ρίσκο που δεν προτίθεται να συνεχίσει να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τον πονοκέφαλο, για το κόμμα και τον ίδιο, έρχεται και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να παρέμβει σχετικά με την στοχοποίηση των δικαστών στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη. Τα αδικήματα με τα οποία θα διερευνηθεί ο Παύλος Πολάκης είναι της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών, ενώ αφορά περισσότερες από μια αναρτήσεις. Μην πιστέψει κανείς πως οι δικαστές δεν πήραν αυτές τις μεγαλοστομίες προσωπικά. Τόσο όσοι τσουβαλιάστηκαν αδίκως, όσο και όσοι είναι διεφθαρμένοι και είναι τρισευτυχισμένοι που ο Πολάκης έκανε ένα τέτοιο σφάλμα που έδωσε πάτημα στην Εισαγγελία.

Η επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

Και η σημερινή ανάρτησή του, απόγευμα Κυριακής 26/2:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ