5 νεκροί και 10 αγνοούμενοι από ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου

Ακόμη ένα ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες που επέβαιναν σε λέμβο, σημειώθηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου το πρωί του Σαββάτου 11:03, με τις αρχές να αναφέρουν ότι «η βύθιση έλαβε χώρα εντός τουρκικών υδάτων». Έντονος ωστόσο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εντόπισαν 5 επιζώντες στην ξηρά, επάνω στο Φαρμακονήσι, την στιγμή που στην περιοχή ο αέρας έφτανε τα 7 μποφόρ. 

5 νεκροί και 10 αγνοούμενοι από ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε από το αντίστοιχο κέντρο της Άγκυρας ότι οι τουρκικές αρχές περισύλλεξαν 5 νεκρούς πρόσφυγες που επέβαιναν στην ημιβυθισμένη λέμβο κοντά στο Φαρμακονήσι, ενώ διασώθηκαν ακόμη 11. 

Από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, περισυλλέχθηκαν επίσης 5 άνδρες καλά στην υγεία τους, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές κατάφεραν, κόντρα στα 7 μποφόρ που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή, να βγουν μόνοι τους στην ξηρά πάνω στο Φαρμακονήσι. 

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στις 00.18 του Σαββάτου το Λιμεναρχείο της Λέρου ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικό για την ύπαρξη πέντε προσφύγων στην ξηρά, μετά από ενημέρωση που είχε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο της νήσου. 

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, 31 άτομα επέβαιναν σε λέμβο προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια, η λέμβος παρουσίασε εισροή υδάτων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, κοντά στην οριογραμμή.

Στο σημείο ξεκίνησαν έρευνες από μία κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο SIKORSKY του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή επιχείρησαν ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού. 

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη  υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοούμενων προσφύγων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Στο μεταξύ, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι, εφόσον το ναυάγιο έγινε σε τουρκικά χωρικά ύδατα και οι πρόσφυγες διασώθηκαν από το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, οι τουρκικές ακτές μάλλον ήταν πιο κοντά στο σημείο που έγινε το ναυάγιο. 

Στην περιοχή έπνεαν νότιοι άνεμοι 7 μποφόρ. Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, 5 από τους επιβαίνοντες στη λέμβο που, έστω, βυθίστηκε σε τουρκικά ύδατα, κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε ελληνική ακτή. Πώς κάποιος θα μπορούσε να κολυμπήσει με 7 μποφόρ στα τουρκικά ύδατα και να βγει σώος στην ελληνική στεριά;

Πάντως, εθελοντές διασώστες και μέλη ΜΚΟ εικάζουν ότι τα pushbacks από τις ελληνικές αρχές έχουν ακριβώς τον ίδιο τρόπο του λειτουργείν με αυτόν του ναυαγίου του Σαββάτου. Αν πράγματι οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε ακόμα μια παράνομη επαναπροώθηση, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει το πως βρέθηκαν 5 άνθρωποι σε ελληνικό έδαφος. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ