Την Τετάρτη η δίκη για τον Βασίλη Μάγγο - Στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση

Η δίκη για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου, ενός ακόμα θύματος αστυνομικής βίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς για την Τετάρτη 15 Μαρτίου ορίστηκε η δίκη των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν τον  27χρονο στον Βόλο, μετά την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας του Βόλου, τρεις μήνες μετά τη μήνυση που είχαν υποβάλει οι γονείς του.

Την Τετάρτη η δίκη για τον Βασίλη Μάγγο - Στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 27χρονο Βασίλη Μάγγο, μετά από αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας του Βόλου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πατέρας του Βασίλη, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για το κακούργημα των βασανιστηρίων και όχι μόνο της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αδίκημα που δικάζει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Ο Γιάννης Μάγγος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου σημείωσε ότι η δίκη της Τετάρτης «δεν προκύπτει από τη δική μας μήνυση, αλλά από αυτή του εισαγγελέα και η δική μας θα πάει στο αρχείο όπως φαίνεται. Θα εμφανιστούμε ως μάρτυρες σε αυτή τη δίκη, χωρίς την παρουσία των δικηγόρων μας σε μια δίκη που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά γεγονότα και που έχουν υποβιβαστεί όλες οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Καταθέσαμε δύο ενστάσεις και αυτές απορρίφθηκαν».

Ο πατέρας του Βασίλη εξέφρασε παρ' όλα αυτά την ικανοποίησή του για τις ενέργειες του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, στον οποίο έχει προσφύγει η οικογένεια με τα στοιχεία που διαθέτει, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας φαίνεται ότι θα ζητήσει και άλλες καταθέσεις, καθώς θεωρεί ότι οι πράξεις σε βάρος του Βασίλη Μάγγου είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Ελπίζω το δικαστήριο την Τετάρτη να λάβει υπόψη του τη διάταξη αυτή του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που εισάγει νέα στοιχεία στην υπόθεση και ανάλογα να κινηθεί. Οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι περισσότεροι και όπως είπα οι πράξεις τους είναι κακουργήματα» δήλωσε ο κ. Μάγγος.

Η οικογένεια είχε καταθέσει προσφυγή στη Λάρισα, κι όπως συμπλήρωσε ο κ. Μάγγος «αυτές τις μέρες έχουμε τη διάταξη του εισαγγελέα εφετών Λάρισας, τη μελετάνε οι δικηγόροι μας, η οποία βάζει νέα στοιχεία στην υπόθεση και θα πρέπει να τα μελετήσει το δικαστήριο την Τετάρτη και να προβεί στις ανάλογες κινήσεις, γιατί τώρα δεν είναι απλά τρεις κατηγορούμενοι, είναι κι άλλοι και οι πράξεις τους είναι κακουργήματα».

Ο Γιάννης Μάγγος, σε ανάρτηση του στο Facebook, υπογράμμισε ότι η υπόθεση δεν πρέπει να κλείσει βιαστικά, ενώ πρέπει να κριθεί συνολικά για όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

«Εκφράζουμε την πεποίθηση πως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, το οποίο στις 15 Μαρτίου 2023 δικάζει μόνο το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που προξένησαν οι αστυνομικοί στον γιο μας Βασίλειο Μάγγο, θα συνταχθεί προς τις κατευθύνσεις που θέτει η εισαγγελική διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.

Η ανωτέρω διάταξη, η οποία μας κοινοποιήθηκε πρόσφατα μετά από προσφυγή μας, ζητά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για το κακούργημα των βασανιστηρίων. Ευελπιστούμε ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο δε θα βιαστεί να κλείσει την υπόθεση στο χαμηλότερο δυνατό ποινικό επίπεδο. Η υπόθεση πρέπει να κριθεί συνολικά και για όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς από το αρμόδιο δικαστήριο κακουργημάτων».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ το καλοκαίρι του 2020.

Ο πατέρας του είχε καταγγείλει ότι ο γιος του είχε σπασμένα πλευρά και ρήξη ήπατος. Σε βίντεο που είχε καταγράψει διαδηλωτής φαινόταν οι αστυνομικοί να τον χτυπούν με μένος, με τον 27χρονο να φτάνει σε σημείο να φωνάζει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Βασίλης Μάγγος είχε νοσηλευτεί για τέσσερις ημέρες και πήρε εξιτήριο στις 17 Ιουνίου 2020. Σε ανάρτηση που είχε κάνει ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο είχε αναφέρει ότι θα χρειαστεί μήνες αποθεραπείας. Δυστυχώς ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός από την μητέρα του στο σπίτι του, σχεδόν ένα μήνα αργόερα, στις 14 Ιουλίου 2020.

Λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο του, ο πατέρας του, μιλώντας στην «Εφ.Συν», περιέγραψε τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς.

«Έπεσαν πάνω του 10 οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και τον έσπασαν στο ξύλο, κυριολεκτικά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει 6 ή 7 σπασμένα πλευρά και το συκώτι του έχει πάθει μια μικρή θλάση, γεγονός που μας βάζει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες διότι ταράχτηκε ζωτικό όργανο του οργανισμού του. Ενώ τον χτυπούσαν και τους φώναζε “σταματήστε, δεν μπορώ να πάρω ανάσα”, αυτοί συνέχιζαν. Και δεν είναι αντιγραφή από αυτό που έγινε στην Αμερική, αφού όταν σπάσει κανείς -ακόμη και ραγίσει- ένα πλευρό, δεν μπορεί να αναπνεύσει από τον φοβερό πόνο»,

«Αφού του έβαλαν χειροπέδες, τον χτυπούσαν εκεί που πονούσε ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο που τον έβαλαν για να τον πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα. Αλλά και μέσα στο Τμήμα επίσης τον χτυπούσαν με σαδισμό και τον βασάνισαν. Το παιδί τούς παρακαλούσε για ένα ποτήρι νερό και τον έβαλαν σε έναν καταψύκτη ο οποίος έτρεχε σταγόνα σταγόνα και προσπαθούσε, μη μπορώντας να σταθεί στα πόδια του, να βάλει τη γλώσσα του να πάρει μια σταγόνα νερό και αυτοί γελούσαν. Πού ζούμε; Τι καταστάσεις είναι αυτές; Σε ποιον αιώνα ζούμε; Σε αυτή τη χώρα που λέγεται χώρα της δημοκρατίας;».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ