Όχημα της ασφάλειας παρασύρει και εμβολίζει διαδηλωτή - Αποκλειστική μαρτυρία αυτόπτη στο 20/20

Στο mail του 20/20 έφτασε ένα βίντεο. Έχει τραβηχτεί στις 16/3/2023, μεταξύ 13:42 με 13:46. Η σύμπτωση μας κάνει να αναρωτηθούμε. Ποιος είναι ο Μήτσος που κλαίει; Και για ποιο όχημα ρωτάει με επιμονή ο αστυνομικός αν έχει ζημιές; Συνδέεται το βίντεο ντοκουμέντο με τον σοβαρό τραυματισμό διαδηλωτή από όχημα της ασφάλειας;

Όχημα της ασφάλειας παρασύρει και εμβολίζει διαδηλωτή - Αποκλειστική μαρτυρία αυτόπτη στο 20/20
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένας -καθόλου ή εντελώς- τυχαίος συσχετισμός

Την Πέμπτη 16/3/23, λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι, στην οδό Ακαδημίας, ένα Citroen Xsara επιταχύνει, παρασύρει και τραυματίζει δυο διαδηλωτές. Το -πιθανόν- όχημα της ασφάλειας εξαφανίζεται. Λίγα λεπτά αργότερα, διαδηλωτές στη ίδια οδό γίνονται αυτήκοοι μάρτυρες ενός παράξενου τηλεφωνικού διαλόγου. Ένας άντρας των ΜΑΤ, καθησυχάζει τον ταραγμένο συνομιλητή του. «Μήτσο, καταρχήν μην κλαις. Eν τέλει, κι αν πάτησες κάποιον, κατά λάθος».

Λίγο αργότερα. φίλος του σοβαρά τραυματισμένου διαδηλωτή δημοσιεύει ανάρτηση με τίτλο: «Αναζητείται όχημα που χτύπησε διαδηλωτή στην οδό Ακαδημίας».

Η περιγραφή είναι απόλυτα σαφής: «Σήμερα, περίπου στις 13:35 με 13:40, μετά την προσπάθεια διάλυσης της απεργιακής πορείας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ενώ διαδηλωτές και διαδηλώτριες έφευγαν μέσω της οδού Ακαδημίας προς Ομόνοια, κλούβες των ΜΑΤ και αυτοκίνητα της αστυνομίας και της ασφάλειας περνούσαν ανάμεσα από τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα δακρυγόνα. Ενώ υπήρχε έντονη κατακραυγή από πλευράς των διαδηλωτών προς τις κλούβες των ΜΑΤ, ένα άσπρο αμάξι πιθανόν της ασφάλειας (λόγω του μοντέλου - Citroen Xsara), επιτάχυνε και παρέσυρε δύο διαδηλωτές. Ο ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε έντονα από το αμάξι, και ως αποτέλεσμα βρέθηκε μέτρα μακριά από την πρόσκρουση στο πάτωμα με χτυπήματα στο κεφάλι (από την πτώση στην άσφαλτο), με κάκωση στο αριστερό χέρι, αλλά και με τραυματισμό στη φίστουλα στο δεξί (καθώς πρόκειται για αιμοκαθαριζόμενο άτομο με νεφροπάθεια). Το αμάξι χτύπησε και άλλο διαδηλωτή, αλλά χωρίς βαριά τραύματα και δεν σταμάτησε καθόλου μετά την πρόσκρουση. Το συμβάν έγινε στην οδό Ακαδημίας μεταξύ των οδών Ομήρου και Λυκαβηττού. Οπότε, αναζητείται είτε φωτογραφικό ή καλύτερα οπτικοακουστικό υλικό είτε η πινακίδα, προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο όχημα».

Το video-ντοκουμέντο 

Στο mail του 20/20 φτάνει ολόκληρο το βίντεο συνολικής διάρκειας 2 λεπτών. Έχει τραβηχτεί μεταξύ 13:42 με 13:46. Η σύμπτωση μας κάνει να αναρωτηθούμε. Ποιος είναι ο Μήτσος που κλαίει; Και για ποιο όχημα ρωτάει με επιμονή ο αστυνομικός αν έχει ζημιές; Αυτά εκείνος, γιατί εμείς αναρωτιόμαστε: ποιον πάτησε τελικά «κατά λάθος» ο Μήτσος;

Αν όχημα της αστυνομίας παρασύρει διαδηλωτή, τον τραυματίσει και εξαφανιστεί, έκανε καλά ή διέπραξε αδίκημα; Και τι αδίκημα; Η δικηγόρος Σωτηρία Κουμπούλη απαντά:

«Έχει βαριά σωματική βλάβη που, επειδή το όχημα είναι της αστυνομίας, άρα είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να φροντίσει την ασφάλειά του, κινείται αυτεπάγγελτα η ποινική δίωξη. Εάν αυτός καταλήξει, έχει θανατηφόρα σωματική βλάβη. Και έχεις και το ιδιαίτερο ποινικό αδίκημα του ΚΟΚ για εγκατάλειψη οδηγού».

Αυτόπτης μάρτυρας διηγείται το περιστατικό

Το συμβάν είναι σοβαρό και είχε πολύ κόσμο εκεί. Υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες; Πολλοί. Ακολουθούμε τα ίχνη τους και ένας αυτόπτης μάρτυρας, μας διηγείται:

-Που συνέβη το περιστατικό;

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ακαδημίας, 100 μέτρα πριν από τη Νομική. Σε εκείνο το σημείο που η αστυνομία που είχε κάνει την επίθεση στη διαδήλωση, έστελνε τον κόσμο προς εκεί επάνω. Φαίνονταν ότι δεν θέλουν χτυπήσουν τον κόσμο, όμως μας απομακρύνουν προς ένα σημείο που είχε κίνηση.

-Δηλαδή;

Έχει ακινητοποιημένα αυτοκίνητα εκεί και στη μία λωρίδα είναι τρεις κλούβες των ΜΑΤ, στοιχισμένη η μια πίσω από την άλλη. Είναι και οι δυο λωρίδες γεμάτες με αυτοκίνητα, ενώ η λωρίδα με τα λεωφορεία ψιλοαδειανή. Γίνεται μια μίνι επίθεση. Εγώ  βρίσκομαι στη λωρίδα που περνάνε τα λεωφορεία και έχει κόσμο που περνώντας βαράει τα τζάμια από τις κλούβες. Κόσμος κυκλοφορεί στο διάζωμα, η κυκλοφορία είναι σχετικά ελεύθερη. Λίγο πιο πίσω υπάρχει ένα Citroen Xsara μάλλον της ασφάλειας. Το παίρνουν χαμπάρι. Ο οδηγός για να ξεφύγει πάει προς τη λωρίδα που είναι τα λεωφορεία. Στο ύψος που είναι η τελευταία κλούβα, αρχίζει να επιταχύνει και κάνει κολιές, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να φύγει. Όμως επιλέγει να πάρει φόρα με σίγουρη δολοφονική πρόθεση. Να ξεφύγει, αλλά να κάνει ζημιά. Μαρσάρει και παίρνει παραμάζωμα δυο ανθρώπους. Ο πρώτος προλαβαίνει να τραβηχτεί, ο δεύτερος δεν βλέπει ποτέ το αυτοκίνητο. Τον χτυπάει, τον πετάει στον αέρα και σκάει με τα μούτρα στο έδαφος. Το είδα όλο μπροστά μου. Έπεσε πάρα πολύ κοντά στις ρόδες της πρώτης κλούβας που ήταν ακίνητη και χτύπησε με το κεφάλι. Είχε κάνει ένα τεράστιο καρούμπαλο. Σαν να είχες κολλήσει ένα τουβλάκι στο σημείο εκείνο. Ένα ορθογώνιο εξόγκωμα. Χτύπησε και στα χέρια, είχε αίματα παντού. Δεν ήξερα ότι είναι αιματοκαθαρκτικός και κάτι έσπασε από ότι έχει. Έμαθα ότι έκανε και επέμβαση».

-Γιατί λέτε ότι είχαν πρόθεση;

Έτσι όπως το θυμάμαι, αυτό που έκανε το ασφαλιτικό ήταν εκτός πραγματικότητας. Δεν χτύπησε έτσι κάτι κατά λάθος, μου έδωσε την αίσθηση ότι ήθελε να το κάνει. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τις πινακίδες, δε θυμάμαι αν είχε».

-Δεν σταμάτησαν όταν κατάλαβαν τι έγινε;

Έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα, ούτε γύρισαν να δουν. Έτσι κι αλλιώς, η πρόθεση ήταν να χτυπήσουν, είχαν διανύσει ένα διάστημα και έπεσαν στον κόσμο ξεκάθαρα για να κάνουν ζημιά.

Μια -εύλογη- απορία

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν ο διάλογος αναφέρεται στο περιστατικό που περιγράφει ο μάρτυρας, μετά την προσπάθεια διάλυσης της απεργιακής πορείας από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με δακρυγόνα μέσω της οδού Ακαδημίας προς Ομόνοια. Αυτό που είναι απολύτως σίγουρα είναι τα γεγονότα και τα στοιχεία. Τα βρήκαμε, τα συγκεντρώσαμε. Σας τα έχουμε έτοιμα. Με μια απορία, τι λέει ο εισαγγελέας; Τι ακριβώς έκανε «κατά λάθος» ο Μήτσος;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ