Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη χωρίς... διαφάνεια

Όσοι θυμούνται την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, θα αναφώνησαν για την συνεδρίαση για τα Τέμπη «καλά θα πάει και αυτό». Δικαιώνονται καθώς δεν θα είναι επιτροπή διερεύνησης, αλλά συγκάλυψης. Λείπουν όλοι οι μάρτυρες-κλειδιά!

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη χωρίς... διαφάνεια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρακτικά θα παρευρεθούν οι Υπουργοί Μεταφορών Χρυσοχοΐδης (επί Σαμαρά), Σπίρτζης (επί Τσίπρα) και Κώστας Καραμανλής (επί Μητσοτάκη). Μαζί τους και ο «Διοικητής» του Υπουργείου Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης που πρόλαβε να πει πως η τηλεδιοίκηση στην Λάρισα λειτουργούσε κανονικά για να διαψευστεί από κανάλια και εφημερίδες. Ουσιαστικά δεν θα έχουμε καταθέσεις από σιδηροδρομικούς ή την πλευρά της Hellenic Train. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η Επιτροπή με την κυβερνητική πλειοψηφία να στήνει την τράπουλα δεν κάλεσε κανένα από τα σωματεία των σιδηροδορμικών ή έστω γνώστες της υπόθεσης, αλλά δεν έγινε καμία κλήση ούτε προς την ιταλική εταιρεία που έχει την ευθύνη της μεταφοράς των επιβατών.

Δεν έχει κληθεί ο Χρήστος Κατσιούλης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το ETCS που παραιτήθηκε το 2022 σημειώνοντας τα ζητήματα ασφαλείας και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717/14. Δεν έχει κληθεί η ΣΕΔΚ-Σ η οποία προειδοποιούσε την 7η Φεβρουαρίου πως επίκειται δυστύχημα. Δεν έχει κληθεί ο πρώην σταθμάρχης Βόλου Γιώργος Αποστολέρης που έχει προβεί σε μεγάλες αποκαλύψεις, ούτε ο Πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας. Από την επιτροπή θα αντικατασταθούν οι κ.κ. Βουλευτές Κ. Τζαβάρας από τον Δ. Καιρίδη (ο πρώτος θεωρείται σχεδόν ξένο σώμα στην ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη), ο Π. Πολάκης από τον Ραγκούση, ο Ε. Λάππας που θα αντικατασταθεί από τον Ν. Παππά, ο Θ. Ξανθόπουλος του οποίου την θέση θα πάρει ο Χ. Γιαννούλης, ενώ θα αντικατασταθεί και ο Μ. Συντυχάκης από τον Χ. Κατσώτη.

Ουσιαστικά αυτή η συνεδρίαση είναι κομβική για τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο η ΝΔ πιέζει να παραιτηθεί από υποψήφιος Βουλευτής για να πάρει όλο το φταίξιμο πάνω του και να σταματήσει να εκτίθεται ο Πρωθυπουργός (ο οποίος βέβαια εκτίθεται και μόνος του). Ο Κ. Καραμανλής είχε 20 ημέρες να χτίσει την υπερασπιστική του γραμμή και αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι πόσο φιλική ή εχθρική θα είναι η στάση των μελών της Επιτροπής που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία. Μια υποτιθέμενη «διαρροή» που εμφανίστηκε σε φιλοκυβερνητικά μέσα και αποδίδεται στον πρώην Υπουργό, φέρεται να λέει σε (σ.σ. φανταστικούς) συνεργάτες του πως «παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν, 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν τον έργο». Αυτό το αναφέρουμε μόνο για την αναμενόμενη υπερασπιστική γραμμή της διάχυσης ευθυνών. Ως σχόλιο, να αναφέρουμε πως για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας αναμένεται να προεδρεύσει σε μια επιτροπή συσκότισης, παρά διαφάνειας.

Απλά τώρα δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ