Τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι & φωτογράφοι καταγγέλλουν παρακώλυση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία

Ένας Έλληνας δημοσιογράφος και δύο φωτογράφοι πήγαν στην Τουρκία για να καλύψουν τους φονικούς σεισμούς, έχοντας λάβει επίσημη δημοσιογραφική διαπίστευση από το τουρκικό κράτος. Η είδηση για την δημιουργία μαζικών ταφών τους οδήγησε στην Ναρλίκα, μια πόλη της επαρχεία Χατάι. Εκεί οι τουρκικές αρχές τους έδειξαν τι σημαίνει βαθύ κράτος.

Τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι & φωτογράφοι καταγγέλλουν παρακώλυση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι τρεις Έλληνες βρέθηκαν στην Τουρκία για να καλύψουν τις συνέπειες των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Έχοντας λάβει γνώση από τον τουρκικό και διεθνή τύπο για δημιουργία μαζικών ταφών, μεταφέρθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου στην πόλη Ναρλίκα, της επαρχίας Χατάι, αφού πρώτα εξασφάλισαν δημοσιογραφική διαπίστευση από το τουρκικό κράτος.

Οι ανταποκριτές Κυριάκος Φίνας, Βίκτωρας Αντωνόπουλος και Κωνσταντίνος Ζήλος, κατήγγειλαν ότι έλαβαν προειδοποίηση να μην τραβήξουν φωτογραφίες από τον χώρο μαζικής ταφής από υπαλλήλους των Θρησκευτικών Υποθέσεων, που συνοδεύονταν από αρκετούς στρατιώτες της χωροφυλακής στην περιοχή.

Ο ένας φωτογράφος, ο οποίος είχε προχωρήσει πιο μπροστά από τους άλλους, δεν άκουσε την προειδοποίηση και τράβηξε φωτογραφίες τον χώρο ταφής.

Όταν πλέον όλοι είχαν ενημερωθεί για το καθεστώς που εφαρμόζεται σχετικά με την φωτογράφιση του χώρου, οι ανταποκριτές σχεδίαζαν να φύγουν από εκεί χωρίς να τραβήξουν φωτογραφίες.

Αντ' αυτού όμως οδηγήθηκαν σε ένα διοικητικό κτίριο που ανήκει στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου κατασχέθηκαν οι κάμερες και ο εξοπλισμός τους.

Οι τρεις 'Ελληνες περίμεναν έξω από το κτίριο αυτό επί πέντε ώρες, ωστόσο δεν πήραν ποτέ πίσω τον εξοπλισμό τους. Το βράδυ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους και επικοινώνησαν με αξιωματούχους της ελληνικής πρεσβείας.

Στις 17 Φεβρουαρίου, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επικοινώνησαν με τον Ali Imran Turgut, περιφερειακό διευθυντή της Διεύθυνσης Επικοινωνίας των Αδάνων και ενημερώθηκαν ότι μπορούσαν να παραλάβουν τον εξοπλισμό τους από το διοικητικό κτίριο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, που βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο.

Δήλωσαν ότι τους παραδόθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα και δύο φωτογραφικές μηχανές, η συνολική αξία των οποίων εκτιμούν ότι ανέρχεται σε 4500 ευρώ, σπασμένα σε κομμάτια.

Όταν κάλεσαν την πρεσβεία να ενημερώσουν για αυτή την εξέλιξη και τους είπαν αυτολεξεί «είστε τυχεροί που έκαναν μόνο αυτό».

Ενημερώθηκαν ότι οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία ότι ήταν διατεθειμένες να τους αποζημιώσουν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει προς το παρόν.

Οι τρεις ανταποκριτές ανέφεραν ότι όλο το υλικό που αφορούσε το ρεπορτάζ τους στην περιοχή είχε χαθεί, μαζί με πολύ ακόμα υλικό από την δουλειά τους στην περιοχή.

Δεν γνωρίζουν ποιος έδωσε την εντολή για την καταστροφή του εξοπλισμού, όμως επισημαίνουν ότι θα ήταν αρκετό αν απλά αφαιρούσαν τις κάρτες μνήμης.

Καλό βέβαια θα ήταν να μην χρειαζόταν ούτε αυτό και οι εργαζόμενοι να μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους ως οφείλουν, ωστόσο όταν μιλάμε για το τουρκικό βαθύ κράτος, η ανελευθερία του Τύπου είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Ο ένας εξ αυτών, ο Βίκτωρας Αντωνόπουλος, που ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση, δήλωσε στο MLSA, μια τουρκική μη κερδοσκοπική οργάνωση:

«Τόσο ο εξοπλισμός μας όσο και το υλικό από τις κάμερές μας κατασχέθηκαν. Θα κινηθούμε νομικά για να διεκδικήσουμε τον σπασμένο εξοπλισμό μας, αλλά και για το γεγονός ότι μας εμπόδισαν να κάνουμε τη δουλειά μας και για την απώλεια του ειδησεογραφικού μας υλικού».

Ο Veysel Ok, συνδιευθυντής της Ένωσης Σπουδών για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Δίκαιο (MLSA), η οποία παρέχει νομική βοήθεια στους δημοσιογράφους, δήλωσε:

«Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι τόσο σημαντικά, δεν μπορεί να υπάρχουν νομικοί ή ηθικοί λόγοι για την καταστροφή του εξοπλισμού των δημοσιογράφων. Δεν θα ζητήσουμε μόνο αποζημίωση για τη ζημιά, αλλά θα καταθέσουμε και ποινική μήνυση για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι των Θρησκευτικών Υποθέσεων που διέπραξαν αυτό το έγκλημα». 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ