Τέμπη: Όταν ο αδερφός του Βάιου Βλάχου, Βαγγέλης, ισοπέδωσε ένα αφήγημα με αλήθεια (video)

Είναι κάποιες στιγμές που όσο και να προσπαθήσει κανείς να ελέγξει επικοινωνιακά ένα γεγονός ή στην περίπτωσή μας μια τραγωδία, αν μια πλευρά χρησιμοποιήσει εναντίον της την απλή αλήθεια, τότε πάντα νικάει η αλήθεια.

Τέμπη: Όταν ο αδερφός του Βάιου Βλάχου, Βαγγέλης, ισοπέδωσε ένα αφήγημα με αλήθεια (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η καταγγελία του Βαγγέλη Βλάχου στην Ώρα Ελλάδος του Open αφορούσε την ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, όπου βγαίνει το αυτοματοποιημένο μήνυμα και ο συγγενής μπορεί να ανακατευθύνεται κάθε φορά σε διαφορετικό ψυχολόγο που έχει βάρδια. Ο άνθρωπος έχει ξαναλάβει ψυχολογική υποστήριξη για απώλεια αγαπημένου προσώπου και γνωρίζει πως αυτή είναι μια ξεκάθαρα λάθος κίνηση, καθώς η ψυχολογική βοήθεια χρειάζεται συνέπεια. Εξατομικευμένη φροντίδα και ένα σημείο αναφοράς. Η βοήθεια δεν μπορεί να αφορά μόνο το ιστορικό του προσώπου που την ζητάει ή τις σημειώσεις των άλλων ψυχολόγων που έχουν συνδράμει. Γιατί κάθε ψυχολόγος μπορεί να έχει διαφορετική προσέγγιση.

Για να γίνει κατανοητό, αυτό που ζήτησε είναι ένας ψυχολόγος να αναλαμβάνει συγκεκριμένα πρόσωπα και να τα βοηθάει να ακολουθήσουν το μονοπάτι προς την επίτευξη των στόχων που θέτουν από κοινού ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος. Πόσο παράλογο είναι να σηκώνει ένας άνθρωπος σε ανάγκη το τηλέφωνο για να πάρει ψυχολογική υποστήριξη και κάθε φορά να πρέπει να εξηγεί ποιος είναι, ποιό πρόσωπο έχασε, τι έχει πει με τους άλλους ψυχολόγους και να χάνεται η πρώτη κρίσιμη ώρα, μέχρι να συνειδητοποιήσει ο ψυχολόγος ποιον έχει απέναντί του; Δεν πρέπει να έχουμε πισωγυρίσματα στην θεραπεία ενός ανθρώπου που ζητά βοήθεια και υποστήριξη. Καθώς ελλοχεύει πάντα ο παράγοντας «απελπισία».

Δεν είναι απλά παράλογο, αλλά είναι κακή άσκηση του λειτουργήματος. Αυτό ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας που απολαμβάνουν ψυχολογικής υποστήριξης από την Πολιτεία. Διαφορετικά αλλά το ίδιο σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζει και η 12χρονη που λαμβάνει υποστήριξη για την υπόθεση του Κολωνού. Όπου η ψυχολόγος μετακινούταν 50 χιλιόμετρα για να βοηθήσει την μικρή επιζώσα του φερόμενου κυκλώματος μαστροπείας του Ηλία Μίχου, όπου ο ίδιος έχει ομολογήσει μόνο την σεξουαλική κακοποίηση. Ο Βαγγέλης που τόνισε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βοηθήσει τους γονείς του (σ.σ. νωρίτερα είχε αναφέρει με απίστευτη αγάπη πως αντίστοιχη φροντίδα χρειάζεται και η σύντροφος του αδερφού του, Δάφνη, που ακόμα παλεύει) και κάποτε θα θελήσει απαντήσεις και πως οι συγγενείς πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα διά ζώσης από έναν ψυχολόγο. Γιατί όπως ανέφερε στο κρίσιμο σημείο της βοήθειας ένας θεραπευόμενος μπορεί να λιποθυμίζει, να έχει ταχυκαρδία ή κρίση πανικού και να χρειάζεται βοήθεια από κοντά.

Το γεγονός πως ο Βαγγέλης Βλάχος σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα την απάντηση του Πρωθυπουργού σε μια επιβαίνουσα αναρωτώμενη αν αξίζει να μείνει στην χώρα, «Να μείνει και να βάλει πλάτη», είναι διαφορετικής βαρύτητας. Ο Βαγγέλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεστομίσει κάτι τέτοιο. Πως από την συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ήθελαν απαντήσεις. Ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί πως η δική του παρέμβαση μέσω των socail media έγινε εξαιτίας του παιχνιδιού με τις λέξεις στο οποίο έχουν επιδοθεί οι υπεύθυνοι. Κατά πάσα πιθανότητα, καθώς μίλησε σήμερα το πρωί (σ.σ. 23/03/23) για το ρεζιλίκι του αρμόδιου Υφυπουργού Μεταφορών με το...τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που εν τέλει ήταν, αυτό της αυτόματης χάραξης χωρίς να έχει κανείς εικόνα από το που κινούνται τα τρένα, για διαδρομή πολλών χιλιομέτρων.

Έπειτα από το βίντεο, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ