Το υπουργείο Παιδείας αποκλείει τους πάσχοντες από HIV από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 5%

Οι πάσχοντες από 105 σοβαρές παθήσεις έχουν δικαίωμα εισαγωγής με ποσόστωση 5% σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποκλείσει τους πάσχοντες από HIV από την λίστα αυτή, στοχοποιώντας για ακόμα μια φορά την ευαλωτότητα και θέτοντας την εκτός πρόσβασης σε πάγια δικαιώματα.

Το υπουργείο Παιδείας αποκλείει τους πάσχοντες από HIV από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 5%
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με τροποποιητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως συνηγορεί υπέρ του αποκλεισμού των πασχόντων από HIV, καθώς παύει να τους συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις 105 σοβαρές παθήσεις που δίνει το δικαίωμα στους πάσχοντες να εισάγονται με ποσόστωση 5% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η απόφαση της κυρίας Κεραμέως περιλαμβάνει μόνο τους «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (λοίμωξη HIV σταδίου C) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία με επίπεδο βαρύτητας 3».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Τμήμα Παιδείας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «το αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης, που έγινε εν κρυπτώ, είναι ότι τον ερχόμενο Μάιο τα ενδιαφερόμενα άτομα δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μηχανογραφικό ή θα απορριφθούν εκ των υστέρων».

Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις, που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε ένα μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωση των πασχόντων, δίνοντάς τους την δυνατότητα για πρόσβαση στη γνώση και την διεκδίκηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών, ενώ τους ανοίγει και ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών στην αγορά εργασίας. Το δικαίωμα στη γνώση δεν μπορεί να εξαγοράζεται με ένα ευτελές επίδομα.

Κοινή ανακοίνωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Τμήματος Παιδείας και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Το αντικοινωνικό της πρόσωπο προς τη νεολαία δείχνει και πάλι η κυβέρνηση της ΝΔ. Και μάλιστα στα νέα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα πάσχοντα από σοβαρές ασθένειες.

Με τροποποιητική απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τρεις μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα για τον HIV (ΦΕΚ Β΄ 6069/28.11.2022) τροποποιήθηκε η λίστα με τις 105 σοβαρές παθήσεις, που δίνουν το δικαίωμα στα υποψήφια πάσχοντα άτομα να εισαχθούν με ποσόστωση 5% στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενώ η απόφαση του 2014 - που ίσχυε μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 - περιείχε στη λίστα τους «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία», χωρίς περιορισμό ως προς το στάδιο της λοίμωξης, η απόφαση της κυρίας Κεραμέως περιλαμβάνει μόνο τους «πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (λοίμωξη HIV σταδίου C) υπό αντιρετροϊκή θεραπεία με επίπεδο βαρύτητας 3».

Το αποτέλεσμα αυτής της τροποποίησης, που έγινε εν κρυπτώ, είναι ότι τον ερχόμενο Μάιο τα ενδιαφερόμενα άτομα δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μηχανογραφικό ή θα απορριφθούν εκ των υστέρων.

Ουσιαστικά απορρίπτονται με αυτή την αλλαγή όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV, καθότι πλέον κανένας δεν πάσχει από AIDS, εάν ακολουθεί αντιρετροϊκή αγωγή και παράλληλα βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΛ (Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων) και τον/την προσωπικό/ή γιατρό του.

Χάρη στην αντιρετροϊκή θεραπεία που καταστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV στον οργανισμό του ανθρώπου, η πάθηση έχει καταστεί χρόνια, από καταληκτική που ήταν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως έχουν εκλείψει οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνική ζωή των οροθετικών ατόμων, όπως το στίγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η συμπερίληψη του HIV/AIDS στις σοβαρές παθήσεις που επιτρέπουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με ποσόστωση, αποτέλεσε πράγματι ένα προνοιακό μέτρο που συνέβαλε στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους, την ενδυνάμωση των εργαλείων ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της γνώσης, τη δυνατότητα να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και να βελτιστοποιήσουν (οι ασθενείς) την ποιότητα της εργασιακής τους εξέλιξης.

Για αυτό, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Νεολαία και το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω την απόφαση άμεσα και τον Μάιο να μπορέσουν τα υποψήφια άτομα να υποβάλουν κανονικά αίτηση, για να εισαχθούν στη σχολή της προτίμησής τους από το χειμερινό εξάμηνο 2023-2024. Διότι η εργαλειοθήκη της προνοιακής πολιτικής, δεν μπορεί να εξαντλείται σε ένα προνοιακό επίδομα, που καταλήγει να αποδυναμώνει την κοινότητα, δημιουργώντας παθητικούς αποδέκτες μιας οικονομικής ενίσχυσης».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ