Οι Τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν «κόκκινα δάνεια» για να βρουν την υγειά τους!

Κύμα κόκκινων δανείων εν όψει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και συνεπώς των δόσεων. Οι τράπεζες προσπαθούν να «εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους». Η εξυγίανση των ισολογισμών, οι ρυθμίσεις, οι ρευστοποιήσεις, η μείωση λοιπόν του παθητικού σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Την πώληση κόκκινων δανείων.  

Οι Τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν «κόκκινα δάνεια» για να βρουν την υγειά τους!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κύμα κόκκινων δανείων εν όψει λόγω της αύξησης των επιτοκίων και συνεπώς των δόσεων. Οι τράπεζες προσπαθούν να «εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους». Η εξυγίανση των ισολογισμών, οι ρυθμίσεις, οι ρευστοποιήσεις, η μείωση λοιπόν του παθητικού σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Την πώληση κόκκινων δανείων.  

Στο 4o Διεθνές Συνέδριο «The Greek economy Looking into the future» ακούσαμε πολλές περιπτώσεις όπου οι τραπεζίτες και οι servicers έκαναν λόγο για «εξυγίανση» και «ένα πρόβλημα που μπορεί να ενταθεί κυρίως για τα νοικοκυριά». Μα δεν ακούγεται υπέροχη η λέξη «εξυγίανση»; Είσαι άρρωστος και γίνεσαι υγιής!  

Ας δούμε όμως χειροπιαστά παραδείγματα.

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Διοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος

(…)Αναφερόμενη στην πρόσφατη τραπεζική κρίση η κα Παπακωσταντίνου διαβεβαίωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χαμηλή άμεση έκθεση στις αμερικανικές και στην ελβετική Τράπεζα (σ.σ. Η πρόσφατη κρίση των επιτοκίων). Η ανθεκτικότητά του στις τρέχουσες αναταράξεις υποστηρίζεται από την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του και ρευστότητα, την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων».

Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος doValue Greece (servicers-αγοραστές κόκκινων δανείων από τις τράπεζες)

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ειδικά για την επόμενη πενταετία και να μην σκεφτόμαστε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα από το παρελθόν, το οποίο, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει λυθεί: τα «κόκκινα» δάνεια.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βαρίδι για την οικονομία και οτιδήποτε αναπτυξιακό σχεδιάζεται. Κι αυτό γιατί, μετά από 13 χρόνια κρίσης εξακολουθούν και υπάρχουν προβληματικά δάνεια περίπου 90 δισ. ευρώ, κατά 20 δισ. ευρώ λιγότερα από το πικ του 2018, χωρίς να παύει να είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο.
Παρότι ο κλάδος μας έχει ρυθμίσει δάνεια πάνω από 35 δισ. ευρώ, πάνω από 700.000 πελάτες, περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει ως “πράσινα” στο τραπεζικό σύστημα, έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε. Και η δουλειά αυτή δεν μπορεί να τελειώσει ούτε σε ένα χρόνο ούτε σε δύο. Με το πρόβλημα αυτό του παρελθόντος θα ασχολούμαστε για τουλάχιστον πέντε ή και παραπάνω χρόνια. Το θέμα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων δεν χωρεί λαϊκισμούς και εύκολες τοποθετήσεις. Oι servicers δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια από τα “σπλάχνα” των τραπεζών, απασχολώντας 5.000 πρώην τραπεζικούς, με ένα και μοναδικό στόχο: να διαχειριστούν αυτό τον μεγάλο όγκο των δανείων.
Είναι διαχειριστές, δεν έχουν τα δάνεια. Επομένως έχουμε τη θεσμική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που μας ανέθεσαν τα δάνεια – τράπεζες ή funds – και έναντι της ελληνικής δημοκρατίας, η οποία μέσω του Ηρακλή έχει εγγυηθεί 60 δισ. ευρώ και άρα, η μη σωστή διαχείρισή τους ενέχει τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων και να περάσει το κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο. Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να βρει λύση, η οποία είναι σύμφωνα με τις δυνατότητές του και να μην την βρει. Εγγυόμαστε αποτελεσματικότητα, αλλά πάνω από όλα διαφάνεια,
Εάν υπολογίσουμε ότι περίπου το 80% των δανείων ρυθμίζεται με κάποιο συναινετικό τρόπο, τότε σε βάθος τριετίας θα ρευστοποιηθούν 100.000 ακίνητα».

Μartin Bijsterbosch, επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα

(…) «Η ελληνική οικονομία διαθέτει δυνατά σημεία, τα κόκκινα δάνεια εμφανίζουν σημαντική μείωση κάτω από 10%, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μείωση τους».

Βασίλης Κουτεντάκης, Τράπεζα Πειραιώς

«Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν καλύψει τεράστια απόσταση τα τελευταία χρόνια, είναι θωρακισμένες σε ικανοποιητικό βαθμό, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με υψηλούς δείκτες ρευστότητας, ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, πολύ βελτιωμένους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και υγιή σχέση δανείων προς καταθέσεις».

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

(…)Μετά τις συστημικές τράπεζες που εξυγιάνθηκαν επιτυχώς, έρχονται τώρα οι πιο μικρές τράπεζες του μη συστημικού χώρου με τη σειρά τους να αναδιαρθρωθούν και να βρουν τον λόγο ύπαρξης τους στην ελληνική οικονομία(…)

(…) Μετά την ΑΜΚ, σημαντικό βήμα για την Attica Βank είναι η πώληση τουλάχιστον ενός χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τα συνολικά τέσσερα, κάτι που αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της τράπεζας».

NLPs, άλλη μια λέξη που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Δεν ακούγεται ως ένα αθώο αρτικόλεξο; Σημαίνει Δάνεια σε Καθυστέρηση (Non-Performing Loans). Δάνεια σε καθυστέρηση θεωρούνται τα δάνεια για τα οποία έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή (του συνόλου ή ενός μέρους) των τόκων ή/και του κεφαλαίου για χρονικό διάστημα πέραν των 90 ημερών ή βρίσκεται σε δικαστικές ενέργειες. Ένα δάνειο παύει να είναι μη εξυπηρετούμενο εάν επαναδιαπραγματευθεί και υπάρξει ρύθμιση ή αποπληρωθούν οι καθυστερημένες οφειλές άνω των 90 ημερών.

Λύσεις έχουμε;

Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν λαϊκά ταμεία και οι πολίτες να αρχίζουν να αγοράζουν δάνεια στο 5% της τιμής. Αν 1 εκ. πολίτες συνεισφέρουν από 5 ευρώ σε ένα κοινό ταμείο, με 5.000.000 ευρώ μπορούν να αγοράσουν δάνεια αξίας 100.000.000 ευρώ. Αλλάξτε όποιες τιμές θέλετε, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν τα σπίτια στον λαό και αν συμβεί μια φορά, μετά δεν θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση.
Κερασάκι στην Τούρτα: Αγοράζοντας τα κόκκινα δάνεια, μπορείς να κάνεις απαιτητά, τα θαλασσοδάνεια των πολιτικών ή φιλικών προς τις Κυβερνήσεις επιχειρηματιών. Ο πόλεμος στο δικό τους στρατόπεδο με τα ίδια τους τα όπλα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ