Ευρωπαϊκό χαστούκι σε Μητσοτάκη: «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη» (videos)

Συνεχίζεται ο διεθνής διασυρμός της χώρας, αφού την Πέμπτη 30 Μαρτίου συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κατάπτωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επί Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας.

 

Ευρωπαϊκό χαστούκι σε Μητσοτάκη: «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη» (videos)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών περιλάμβανε πολλά από τα «επιτεύγματα» του επιτελικού κράτους που είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε ως λαός, όπως οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, τα pushback και οι παραβάσεις των διεθνών νόμων για τους πρόσφυγες, ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου και πολλά άλλα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδέχτηκε το αίτημα των Πράσινων να συζητηθεί η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκε η δεξιά και κυρίως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο, παρά την παθιασμένη προσπάθειά του να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, η συζήτηση εγκρίθηκε τελικά με 237 υπέρ, 172 κατά και 7 αποχές.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) επισκέφτηκε την Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα στην χώρα. Για να μην τους κάνουν τσακωτούς, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κουστωδία του αρνήθηκαν απαξιωτικά τη συνάντηση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπεραμυνόμενος του επιτελικού κράτους, ζήτησε από την Ευρώπη να μη χώνει τη μύτη της στα εσωτερικά μας ζητήματα: «Η κίνηση αυτή αποτελεί, εκτός από ασέβεια λόγω των συνθηκών, και άμεση παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου».

Όσα ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Στη χθεσινή κοινή συζήτηση για τα θέματα κράτους δικαίου με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν πρόσφατα γεγονότα και καταγγελίες σχετικά με την καθοδική πορεία της δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Μάλτα.

Η Βέρα Γιούροβα εξέθεσε την Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για την Ελλάδα, η έκθεσή μας εντοπίζει πολλά μέτρα που πρέπει να παρθούν. Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία των παραπάνω».

Εκ μέρους της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Η επικεφαλής της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, δε δίστασε να αναφέρει στην ομιλία της: «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Αδύναμη δικαιοσύνη, κρατική αιχμαλωσία, κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται, οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει στην αστυνομία. Οι σιδηρόδρομοι μια καταστροφή, όπως και το ξεπούλημα των νοσοκομείων. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθίζει, αν το κράτος δικαίου είναι αδύναμο».

Στην τελευταία του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στην «προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό».

Με τη σειρά του, ο διαγραφείς από τη ΝΔ Γιώργος Κύρτσος ανέφερε: «Ήμουν θύμα συστηματικών παρακολουθήσεων, αφού χαρακτηρίστηκα από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απευθείας ελεγχόμενη από τον πρωθυπουργό, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτό συνιστά προσβολή προς εμένα, προσβολή προς εσάς, προσβολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης».

Προς υπεράσπιση της παράταξής της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπλισε εναντίον της αντιπολίτευσης: «Όσοι σήμερα συζητούν για το κράτος Δικαίου υποκινούνται προκλητικά από την αντιπολίτευση της πατρίδας μου. Αυτοί θέτουν το κράτος δικαίου σε κίνδυνο».

Η ειρωνεία είναι πως, την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν, στις εργασίες της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία, την οποία συνδιοργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Στη θεματική συνεδρία με τίτλο «Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία», ο πρωθυπουργός μας κορόιδεψε για άλλη μια φορά, κουνώντας το δάχτυλο και δηλώνοντας πως η κυβέρνηση «τήρησε όλες τις δεσμεύσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Για πρώτη φορά μετά το 1974, η άθλια και ντροπιαστική εικόνα της χώρας μας προβληματίζει έντονα την Ευρώπη. Κι ενώ όλοι εντοπίζουν τους κινδύνους χτυπώντας… καμπανάκια με κάθε τρόπο, ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία σφυρίζουν κλέφτικα. Ίσως δικαιολογημένα, αφού μετά την προκήρυξη των εκλογών, το επιτελικό κράτος παίζει πλέον τα ρέστα του. Στεκόμαστε στα λόγια της κυρίας Γιούροβα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το κράτος δικαίου ως αρχή δεν είναι ιδεολογία, αλλά μία καθολική αξία την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ