55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τι θα γίνει με τις οφειλές τις Hellenic Train;

Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν την κατάθεση στοιχείων και εγγράφων για τα «απροσδιόριστα» χρέη της ιταλικής εταιρίας σε ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τι θα γίνει με τις οφειλές τις Hellenic Train;
ΠΡΟΒΟΛΗ

55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και ζητούν την κατάθεση για τα «απροσδιόριστα» χρέη της ιταλικής εταιρίας σε ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, με τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Hellenic Train έχει συμφωνηθεί η «απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου (ETCS), παρότι της έχει ανατεθεί η δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών για 15 έτη, με επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ετησίως».

Ολόκληρη η ερώτηση

Θέμα: «Οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους».

«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απεκάλυψε εκτός των άλλων, τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train, που προβλέπει μεγάλη μείωση των επενδυτικών υποχρεώσεών της, περίπου 600 εκ. ευρώ, και ταυτόχρονα την απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου (ETCS), παρότι της έχει ανατεθεί η δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών για 15 έτη, με επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ετησίως. Αναδείχτηκε επίσης η επιτακτική ανάγκη εσόδων του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς κενά σε κρίσιμες ειδικότητες εργαζόμενων και υποδομές. Την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ ο Οργανισμός απαξιώθηκε συνειδητά τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομή, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της συνειδητής μη επαρκούς επιχορήγησης του Οργανισμού, στην πορεία της εξαγγελμένης πρόθεσής της για ΣΔΙΤ που περιελάβανε τη συντήρηση και τη λειτουργία, την ίδια στιγμή που γινόταν «πάρτι» απευθείας αναθέσεων 9.5 δις ευρώ και «πάρτι» προσλήψεων ειδικών φρουρών ακόμη και για τα Πανεπιστήμια. Ήδη,σε πρόσφατα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί πως η HELLENIC TRAIN οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε τέλη υποδομής, στον ΟΣΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτώνται

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρας και ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης, ως ο αρμόδιος Υπουργός που εκ του νόμου του Επιτελικού Κράτους και της ανάθεσης από τον Π/Θ κ. Κ. Μητσοτάκη διοικεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και που έχουν την ελεγκτική και εποπτική αρμοδιότητα στις εταιρείες ΕΕΣΥΠ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN.

και αιτούμεθα την κατάθεση των αναφερόμενων στοιχείων και εγγράφων:

1. Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς τον ΟΣΕ, σε σχέση με τα τέλη υποδομής; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στον ΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

2. Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής περιουσίας και τροχαίου υλικού ΓΑΙΑΟΣΕ από μισθώματα ακινήτων και από μισθώματα τροχαίου υλικού; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στη ΓΑΙΑΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν και τι αφορούσε (ακίνητα – τροχαίο υλικό); Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

3. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σπίρτζης Χρήστος

Παππάς Νίκος

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά – Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ