Ο Βορίδης μάζεψε την ντροπιαστική τροπολογία που «φωτογραφίζει» τα μέλη της ΑΔΑΕ

Πρώτα την έβαλαν στα μουλωχτά, μετά έγινε της τρελής, μετά είπαν ότι μπήκε κατά λάθος, μετά βγήκε ο Ράμμος και είπε… σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ, μετά διέρρευσαν ότι θα την αφαιρέσουν και μετά την έβγαλαν. Νύχτα μπήκε, μέρα βγήκε. 

Ο Βορίδης μάζεψε την ντροπιαστική τροπολογία που «φωτογραφίζει» τα μέλη της ΑΔΑΕ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο λόγος για την τροπολογία που είχε προστεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και έθετε υπό αυστηρή πίεση τις Ανεξάρτητες Αρχές, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά  τα μέλη της ΑΔΑΕ και τον Χρήστο Ράμμο, που έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις έρευνες για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών. Είχε δε αναδρομική -τιμωρητική- ισχύ, καθώς προέβλεπε πως μέλη Ανεξάρτητων Αρχών θα αντιμετώπιζαν ευθύνες «αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Σήμερα, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, πήρε το λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και... τσεκουράτα όπως το συνηθίζει, δήλωσε πως θα κατατεθεί νομοτεχνική βελτίωση που θα αφαιρεί το επίμαχο εδάφιο από την ρύθμιση. Είχε προηγηθεί η διαρροή-προειδοποίηση Ράμμου, προς την κυβέρνηση, που έλεγε με σαφήνεια ότι «και να ψηφιστεί εγώ το καθήκον μου θα το κάνω».

Στο πολυεργαλείο-πολυνομοσχέδιο Βορίδη, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο της Βουλής για Πάσχα, η -προωθούμενη από Μαξίμου πλευρά- ρύθμιση μπήκε «σφήνα», τελευταία στιγμή.

Το συγκεκριμένο άρθρο 43 που δεν είχε αναρτηθεί καν στο στάδιο της διαβούλευσης του νομοθετήματος προέβλεπε πως τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών: «ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Μετά τον ντόρο που έγινε ήρθε η… νομοτεχνική βελτίωση, καθώς αρχίζει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Αντιδράσεις

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος επισήμανε πως «Δεν έφτανε μόνο η στοχοποίηση και οι απειλές κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου.Δεν έφτανε μόνο η προσπάθεια απομάκρυνσης και του κ. Μενουδάκου της ΑΠΔΠΧ και του κ. Ράμμου της ΑΔΑΕ.Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια».

Οι τομεάρχες Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ζαχαριάδης και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης σε κοινή τους δήλωση τόνισαν πως «είναι ηλίου φαεινότερο ότι το καθεστώς Μητσοτάκη δεν συγχωρεί αυτούς που υπερασπίζονται τους θεσμούς και τη Δημοκρατία απέναντι στις εκτροπές του. Στην τελευταία νομοθετική του πρωτοβουλία, προτού οι πολίτες το στείλουν στο σπίτι του, αποφάσισε να αναβιώσει σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω στο μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, στο κράτος των διώξεων και της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Νάντια Γιαννακοπούλου για το ίδιο ζήτημα τόνισε πως «ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση έρχεται να στοχοποιήσει και πάλι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, απειλώντας τους με ζητήματα απορρήτου. Δεν μας εκπλήσσει. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ