Ο οδηγός του ψηφοφόρου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Το γεγονός είναι πως όλοι σκεφτόμαστε με πραγματικό φόβο για το μέλλον τι να ψηφίσουμε. Ο φόβος αυτής της Κυβέρνησης των τραπεζιτών, των κορακιών και της θανατοπολιτικής «το χρήμα πάνω από τον άνθρωπο», μας βάζει δύσκολα. Οπότε ας μοιραστούμε μερικές σκέψεις μαζί σας.

Ο οδηγός του ψηφοφόρου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο «οδηγός του καλού ψηφοφόρου» των πρώτων εκλογών έχει γραφτεί στην λογική του δημοκρατικού τρόπου σκέψης. Αν αυτοπροσδιορίζεστε ως κάτι διαφορετικό, μάλλον ο αλγόριθμος σας κάνει παιχνίδια. Συνεχίστε με δική σας ευθύνη.

Ψηφίζω βάσει αρχών

Αυτοπροσδιορίζομαι ως Α και ψηφίζω το κόμμα που βαδίζει πάνω σε αυτές τις Αρχές. Είναι ένα πολύ τίμιος τρόπος να ψηφίσεις σεβόμενος το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Βάζεις ψηλά τις αρχές σου και ουσιαστικά επιλέγεις το κόμμα το οποίο συμβαδίζει με την ιδεολογία σου. Σε γενικές γραμμές όλα τα κόμματα, όσα κοινά και αν έχουν, έχουν διακριτές ιδεολογικές διαφορές. Σεβάσου την ιδεολογία σου και πάλεψε για αυτό που θεωρείς δίκαιο για εσένα και τους συνανθρώπους σου. Η τιμιότητα της ψήφου βάσει αρχών βοηθάει και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα να αποκτήσουν «φωνή». Με 170.000-190.000 ψήφους με μεγάλη αποχή, ένα κόμμα μπαίνει στην Βουλή.

Ψηφίζω πάντα αυτό το κόμμα

Δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που να σέβεσαι στην Περιφέρειά σου, οπότε ψηφίζεις το κόμμα που συνήθως συμβαδίζει με τις αρχές σου (βλέπε πάνω). Τα κόμματα στον βασικό τους κορμό, όπως είπαμε, κρατάνε την ιδεολογία τους προφυλαγμένη. Αυτό το ζήτημα επιδέχεται εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις κομμάτων με ισχυρούς εσωκομματικούς πόλους ή ιδεολογικές μετακινήσεις, όπου παλαιότερα μπορεί να σήμαινε κάτι να ψηφίζεις το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου το 1981 για παράδειγμα και κάτι εντελώς διαφορετικό να ψηφίζεις το εξυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Η λογική της παράδοσης, του τι ψήφιζες ή τι ψήφιζαν οι δικοί σου, ενέχει τον κίνδυνο το κόμμα που ψήφιζες πριν μια ή δύο τετραετίες, σήμερα να είναι ένα τέρας.

Ψηφίζω Βουλευτή

Η σανίδα σωτηρίας του αναποφάσιστου και προσωπική αγαπημένη: Αν κανένα κόμμα δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα πιστεύω σου, μια καλή επιλογή είναι να ψηφίσεις το άτομο που θέλεις να σε εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο. Παρακολουθώ την Α βουλεύτρια ή τον Β βουλευτή, τους έχω ακούσει στην Βουλή, τους έχω διαβάσει ή τους έχω ακούσει στην τηλεόραση και θέλω να με εκπροσωπεί στην Βουλή. Η Δημοκρατία μας ονομάζεται Αντιπροσωπευτική και όχι Αμεσοδημοκρατία, γιατί δεν ψηφίζεις εσύ για τους νόμους, αλλά καλείσαι να εμπιστευτείς κάποιον τρίτο να σε εκπροσωπήσει. Αυτό το κίνητρο μπορεί να φαίνεται προσωποκεντρικό, αλλά κρύβει μεγάλη αλήθεια και τιμά την αποστολή του: Έχεις να επιλέξεις από 2-3 κόμματα που ευθυγραμμίζονται με τα πιστεύω σου, τα πράγματα είναι δύσκολα, οπότε μια καλή λύση είναι να αντιπαραβάλεις όλους τους υποψήφιους στην εκλογική σου Περιφέρεια και να επιλέξεις αυτόν που πραγματικά αξίζει. Ανεξαρτήτως κόμματος. Αυτός ο τρόπος ενδείκνυται για τους αναποφάσιστους και όσων η ιδεολογία «πατάει» ανάμεσα στα κόμματα.

Ψηφίζω βάσει κυρίαρχου ζητήματος

Στην κοινωνία μας κατά καιρούς προκύπτουν κυρίαρχα ζητήματα. Για παράδειγμα οι Υποκλοπές, η Ακρίβεια, το ζήτημα των Κόκκινων Δανείων και της Στέγης, οι Ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών, Τα Δικαιώματα των Ελλήνων Δεύτερης Γενιάς, τα Δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μπορεί και όλα αυτά τα ζητήματα να σε απασχολούν ταυτόχρονα. Αν λοιπόν πάλι η δική σου κοσμοθεωρία δεν σου υπαγορεύει να στηρίξεις ένα συγκεκριμένο κόμμα, μπορείς να βάλεις στο ζύγι τις θέσεις των κομμάτων που έχεις ως πιθανές επιλογές σε αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην επιλέξεις έτοιμα συγκριτικά πινακάκια από κομματικούς σχηματισμούς πάνω σε αυτά τα ζητήματα, γιατί η προπαγάνδα καραδοκεί! Μπες στις ιστοσελίδες των κομμάτων και δες τις προγραμματικές τους θέσεις πάνω σε αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα. Δεν θα σου πάρει πάνω από μιάμιση ώρα για κάτι που θα σε απασχολήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα το κάνουμε και εμείς για σένα αργότερα, με παράθεση των πηγών μας.

Ψηφίζω βάσει κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή

Κάθε τέσσερα χρόνια περίπου 200.000 συμπολίτες μας ψηφίζουν κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Ψηφίζουν βάσει ιδεολογίας. Οι ψήφοι σε κόμματα που δεν συγκεντρώνουν το 3% δεν προσμετρώνται στις ψήφους που βγάζουν το εκλογικό μέτρο, δηλαδή στον αριθμό των ψήφων που θα αντιστοιχούν στην κάθε βουλευτική έδρα. Το να ψηφίζεις βάσει των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή είναι κάπου ανάμεσα σε κυνισμό και ρεαλισμό. Δεν θέλεις να πάει η ψήφος σου χαμένη, αλλά δεν ψηφίζεις και βάσει ιδεολογίας. Το να μην ψηφίσεις ένα κόμμα που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαιτούμενο 3%, είναι άδικο και κυνικό/ρεαλιστικό ταυτόχρονα. Δεν ξέρουμε τι να σου πούμε εδώ. Δεν κρίνουμε. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει το όριο του 3%, ώστε η Δημοκρατία μας να είναι πιο αντιπροσωπευτική και να ακούγονται όλες οι φωνές στο Κοινοβούλιο. Από την στιγμή που υπάρχει, οτιδήποτε και να κάνεις έχεις δίκιο. Βέβαια, ψηφίζοντας το κόμμα που σε εκφράζει, κάποτε μπορεί να το δεις στην Βουλή και να μην είναι πάντα εξωκοινοβουλευτικό. Βάλε στο ζύγι τον ρομαντισμό και την ιδεολογία απέναντι στον κυνισμό και τον πολιτικό ρεαλισμό και δες ποιος θα κερδίσει. Εδώ δυστυχώς μόνο να παραθέσουμε και να αναλύσουμε το πρόβλημα μπορούμε.

Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου

Καλώς ήρθατε στο βασίλειο του πολιτικού κυνισμού. Πέσατε πάνω στο Μικρότερο Κακό. Το Μικρότερο Κακό είναι τακτική προπαγάνδας, όπου για παράδειγμα σου ζητούν να ψηφίσεις Μητσοτάκη για να μην κυβερνήσει μια προοδευτική συμμαχία κομμάτων. Στην θέση του Μητσοτάκη μπορείς να βάλεις και τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά. Η πόλωση και η λογική του ετεροπροσδιορισμού. Η ιδεολογία πήγε περίπατο. Όμως να πούμε πως ο πολιτικός κυνισμός είναι κινητήριος δύναμη στην Ψήφο Βάσει Κυρίαρχου Ζητήματος: Αν περισσότερα από ένα κόμματα σε καλύπτουν στο ζήτημα που σε απασχολεί, τότε ο Εχθρός του Εχθρού μου ή το Μικρότερο Κακό μπορεί να είναι η λύση σου. Το ευτυχές στην περίπτωσή μας είναι πως οι δεξιούληδες που πνέουν τα λοίσθια για τον Ηγέτη-Τσιτάχ-ΣιμουλτανέΣκακιστή-τιΓκόμενοςΕίσαιΕσύ, θα ψηφίσουν επίσης ελεύθερα, οπότε αν είσαι ενδιάμεσα στο μικρότερο κακό και την ψήφο ιδεολογίας, ίσως στις πρώτες εκλογές να μπορείς να ψηφίσεις και εσύ ελεύθερα. Αν προτιμάς άμεσα, από τις πρώτες εκλογές, τον πολιτικό συμβιβασμό για να βγάλεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εξίσωση για πάντα, το καταλαβαίνουμε. Πολιτικό ρεπορτάζ κάνουμε, όλες οι λογικές είναι αποδεκτές όταν μιλάμε για τις ζωές μας και κανείς δεν πρέπει να σε επηρεάζει.

Το «σκονάκι» της απλής αναλογικής

Την δεδομένη στιγμή καμία ανάλυση δεν είναι πλήρης αν δεν ξέρουμε τον εκλογικό νόμο. Στην απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι εκλογές, ισχύει πάλι το όριο του 3%. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια του 2019, το 3% είναι περίπου 170.000 ψήφοι. Αυτός είναι και ο λόγος που με δεδομένη την αναμενόμενη δημοσκοπική βουτιά της Νέας Δημοκρατίας αναμένουμε δύο ακροδεξιά κόμματα στην Βουλή που αναμένεται να μοιραστούν τις ζημίες της. Η βεβαιότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν κατέβει στις εκλογές το κόμμα Έλληνες ΓΤΠ. Αξίζει να αναφερθεί πως οι ψήφοι στα κόμματα που δεν μπουν στην Βουλή (στις προηγούμενες εκλογές 456.603) δεν προσμετρώνται στον αριθμό που βγάζει το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που συγκέντρωσαν το 3% και θα μπουν στην Βουλή (το 2109 ήταν 5.192.767 ψήφοι), διαιρείται με το 300 και προκύπτει το εκλογικό μέτρο. Στην περίπτωση του 2019, το εκλογικό μέτρο προκύπτει από τις 5.192.767 ψήφους διά των 300 εδρών με αποτέλεσμα 17.309. Οι ψήφοι που λαμβάνει το κάθε κόμμα διαιρούνται με το εκλογικό μέτρο και προκύπτουν οι έδρες. Θα μπορούσαμε να σας δώσουμε τα σενάρια με βάση τις ψήφους του 2019, αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να πάρει περισσότερες από 1.900.000 ψήφους, ενώ η αποχή θα κρίνει τα πάντα.

Υποσημείωση

Σου ευχόμαστε να κάνεις το καλύτερο και σε προτρέπουμε να πας να ψηφίσεις. Σε αυτές τις εκλογές δεν χωράνε απώλειες, γιατί μειώνεται το εκλογικό μέτρο και οι κυρίαρχοι θα βγάλουν περισσότερους βουλευτές. Αν ο λόγος της αποχής δεν είναι πολιτικός, πήγαινε και δώσε φωνή στις ανησυχίες σου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ