Η δικαιοσύνη συνδέει ΕΥΠ και Predator - Ακόμα πιο έκθετη η κυβέρνηση με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπορεί η κυβέρνηση να «ουρλιάζει» ότι οι υποκλοπές μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ και μέσω της μόλυνσης των κινητών με το κακόβουλο λογισμικό Predator αφορούν σε δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα, ωστόσο εδώ και μήνες η ελληνική δικαιοσύνη έχει συσχετίσει τις δύο περιπτώσεις μέσα από τη διερεύνηση 12 υποθέσεων.

Η δικαιοσύνη συνδέει ΕΥΠ και Predator - Ακόμα πιο έκθετη η κυβέρνηση με το σκάνδαλο των υποκλοπών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι καταγγελίες πως το κακόβουλο λογισμικό Predator λειτουργούσε με τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού και παγίδευε τα ίδια πρόσωπα με την ΕΥΠ ενισχύoνται όλο και περισσότερο. Μπορεί η κυβέρνηση να «ουρλιάζει» ότι οι υποκλοπές μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ και μέσω της μόλυνσης των κινητών με το κακόβουλο λογισμικό Predator αφορούν σε δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα, ωστόσο εδώ και μήνες η ελληνική δικαιοσύνη έχει συσχετίσει τις δύο περιπτώσεις μέσα από τη διερεύνηση 12 υποθέσεων.

Οι μηνυτήριες αναφορές

Η κοινή δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει μηνυτήριες αναφορές που υπέβαλαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και άλλοι ιδιώτες που υποστηρίζουν πως υπήρξαν θύματα παρακολούθησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ερευνητικού μέσου Solomon, στις μηνυτήριες αναφορές περιλαμβάνονται η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ίδια η ερευνητική ομάδα του μέσου κατά στελεχών της ΕΥΠ, η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά της εταιρείας Intellexa, που εδρεύει στην Ελλάδα και εξάγει το Predator σε άλλες χώρες, του Νίκου Ανδρουλάκη, της Όλγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Γιώργου Καμίνη, αλλά και η πιο πρόσφατη, αυτή που υπέβαλε η Ελληνοαμερικανίδα πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook, Άρτεμις Σίφορντ.

Στις παραπάνω  υποθέσεις έχει συσχετιστεί επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αυτεπάγγελτη δικογραφία που συνέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, καθώς και πρόσφατο έγγραφο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου που εισάγει τα δημοσιεύματα του Documento, στα οποία παρουσιάστηκαν λίστες με δεκάδες ονόματα που φέρονται να έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση κάνει τον ψόφιο κοριό για τη χρήση του Predator, αποδίδοντάς την σε γνωστούς άγνωστους ιδιώτες, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της:

  • η προστασία που πρόσφερε η πλειοψηφία της κυβέρνησης στους εκπροσώπους της εταιρείας Intellexa, προκειμένου να μην αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις στη σχετική Επιτροπή του κοινοβουλίου,
  • η παραδοχή της «άγνωστης» Intellexa πως το ελληνικό κράτος της χορήγησε άδεια για την εξαγωγή του Predator σε άλλες χώρες,
  • τα δημοσιεύματα που κατονόμαζαν μέχρι και τους αποσπασμένους αστυνομικούς που φέρονταν να διαχειρίζονταν το παράνομο λογισμικό Predator.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Solomon, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Αυτό σημαίνει ότι η Εισαγγελία έχει πλέον χαράξει μια σύνδεση μεταξύ των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει από την ΕΥΠ, και των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει με χρήση του λογισμικού Predator. Αυτή η σύνδεση θα καθοδηγήσει σε μεγάλο βαθμό την εισαγγελική έρευνα, τους καρπούς της οποίας αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον».

«Όταν έχεις μία κοινή λίστα στόχων, προφανώς εξ αντικειμένου υπάρχει συντονισμός και συνεργασία», σχολίασε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, επιβεβαιώνοντας μάλλον τους ισχυρισμούς περί συμπτώσεις παρακολουθήσεων ατόμων.

Ο πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός δε δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει το σκάνδαλο ως κακούργημα με αντίστοιχο διάστημα παραγραφής, καθορίζοντας με έναν τρόπο το εύρος των ποινικών ευθυνών που βαραίνουν τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Το εκτενές ρεπορτάζ στο Al Jazeera

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει το θέμα, όσο τα συστημικά ΜΜΕ κωφεύουν και όσο ο αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας υπουργός δεν μπόρεσε να βρει λίγο χρόνο για μια συνέντευξη με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η δημοσιογραφική ομάδα του σταθμού επισκέφτηκε την Αθήνα για ένα εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών. Οι δημοσιογράφοι πίσω από το ρεπορτάζ μίλησαν, μεταξύ άλλων, με τον Θανάση Κουκάκη, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, όπως επίσης και με τον Στέφανο Λουκόπουλο από το Vouli Watch, oι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο χρονικό των υποκλοπών και στις κυβερνητικές ευθύνες γύρω απ’ αυτό.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ