Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές;

Για σχεδόν πλήρη απουσία διαφάνειας στην εξιχνίαση της υπόθεσης Καραϊβάζ κάνουν λόγο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια της Europol.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στις 9 Απριλίου του 2021. Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις περί εξιχνίασης και προτεραιοποίησης της έρευνας, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προβεί ακόμα σε συλλήψεις. Η ΕΣΗΕΑ, η οποία έχει αφιερώσει το έτος 2023 στη μνήμη του δημοσιογράφου, εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία σχολιάζει: «δυστυχώς δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στην εξιχνίαση του εγκλήματος, όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες δημοσιογράφους και την ελληνική κοινωνία».

Να θυμίσουμε ότι η Σύσταση 2021/1534 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκδόθηκε την 16η Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρει ρητά πως «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η διεξοδικότητα, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία, η διαφάνεια και η έγκαιρη διεξαγωγή των ερευνών και της δίωξης των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων».

Τον Οκτώβρη του 2021, η απάντηση των ελληνικών αρχών για την εξιχνίαση της υπόθεσης ήταν: «Μέχρι στιγμής τα νέα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αρμόδιοι ανακριτές δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν, καθώς σύμφωνα με το ισχύον ελληνικό νομικό πλαίσιο (ελληνικός Ποινικός Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), η προκαταρκτική έρευνα είναι εμπιστευτική».

Με την έρευνα να χαρακτηρίζεται πια από σχεδόν πλήρη απουσία διαφάνειας, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) απευθύνουν ερωτήματα στις ελληνικές αρχές για το αν έχουν κάτι να κρύψουνσχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ, αφού το γεγονός πως η πορεία των ερευνών κινείται, αν όχι στο σκοτάδι, τότε σίγουρα με πολύ αργούς ρυθμούς, εγείρει έντονους προβληματισμούς. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη να αιτηθούν οι ελληνικές αρχές τη βοήθεια της Europol για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Με μήνυμά του, ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για τα Βαλκάνια και την ΕΕ, αναρωτιέται:

«Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ειδικευόταν στη διαφθορά της αστυνομίας; Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ευρώπη μια έρευνα αυτού του είδους να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο. Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να στηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, θα πρέπει να προσκαλέσει άμεσα στην έρευνα την Europol, ώστε να παράσχει τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία της και να διασφαλίσει πως αυτή διεξάγεται με ανεξάρτητο τρόπο».

Την ίδια ώρα φέρνουν ως παράδειγμα τις δολοφονίες της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017 και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak το 2018, για τις οποίες η συμβολή της Europol, μετά από πρόσκληση των αρχών της Μάλτας και της Σλοβακίας αντίστοιχα, ήταν καίρια.

Τέλος, υπενθυμίζοντας το μαύρο ρεκόρ της χώρας μας στη θέση 108 (μεταξύ 180 χωρών) της λίστας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, επισημαίνει ότι τον περασμένο μήνα, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα και δεν διαπίστωσε «ορατή πρόοδο στην αστυνομική έρευνα» σε σχέση με τη δολοφονία Καραϊβάζ, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ