Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ - Που (δεν) βρισκόμαστε σήμερα

Στις 9 Απριλίου 2021, δολοφονείται ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση. Η έρευνα, η οποία έχει βαλτώσει, παραμένει αδιαφανής και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ - Που (δεν) βρισκόμαστε σήμερα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σαν χθες πριν από δύο χρόνια, ο αστυνομικός ρεπόρτερ Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Αθήνα. Ο Καραϊβάζ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος που εργαζόταν για το τηλεοπτικό κανάλι STAR και διατηρούσε ειδησεογραφικό ιστότοπο που επικεντρωνόταν στο έγκλημα και την αστυνομία.

Στις 9 Απριλίου 2021, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του μέρα μεσημέρι από δύο άνδρες που επέβαιναν σε ένα σκούτερ. Μετά τη δολοφονία, η αστυνομία δήλωσε ότι το «επαγγελματικό» ύφος της δολοφονίας υποδηλώνει την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμέσως μετά τη δολοφονία, οι ελληνικές αρχές και η Κυβέρνηση υποσχέθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στην υπόθεση και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ούτε έχουν αναγνωριστεί δημοσίως ύποπτοι, παρά τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου πληροφοριών, υλικού από κάμερες ασφαλείας και εγκληματολογικών αναλύσεων.

Παρότι σε αντίστοιχα ειδεχθή εγκλήματα, όπως η δολοφονία της Κάρολαϊν Κράουτς το καλοκαίρι του 2021, οι δράστες επικηρύχτηκαν, κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην περίπτωση Καραϊβάζ, αυτό δεν έγινε ποτέ. Αυτό θα βοηθούσε αρκετά στην πορεία της έρευνας, δεδομένης της τοποθεσίας που διαπράχθηκε το έγκλημα – πολλοί μπορεί να ήταν εκείνοι που θα είχαν δει την παραμικρή λεπτομέρεια, που άλλαζε την πορεία της έρευνας.

Επικήρυξη των δραστών έχουμε δει σε πολλές ακόμα υποθέσεις, δεν έγινε όμως σε καμία από τις 26 δολοφονίες της Greek Mafia, σύμφωνα με έρευνα των Reporters United.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει ούτε τη βοήθεια της Europol. «Είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη να βλέπουμε μια τέτοιου είδους έρευνα να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο», αναφέρει ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των ΡΧΣ.

Οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της έρευνας φυλάσσονται στενά από τα όργανα επιβολής του νόμου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια από οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εταίρων της Πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ανάγκη να κρατηθούν μυστικές ορισμένες λεπτομέρειες της έρευνας, η έλλειψη ενημέρωσης από τις αρχές γύρω από την ποινική έρευνα έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα και έχει βαθύνει την ανατριχιαστική επίδραση της δολοφονίας στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Η ατιμωρησία των δραστών της αποτρόπαιης δολοφονίας προκύπτει από την αποτυχία των αρχών να διερευνήσουν αποτελεσματικά τις περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αποτελεί υποχρέωση με απόλυτο χαρακτήρα, βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η αποτελεσματικότητα συνεπάγεται ότι η έρευνα πρέπει να είναι ικανή να οδηγήσει στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων, να είναι ολοκληρωμένη και να εξετάζει όλες τις σχετικές περιστάσεις. Πρέπει επίσης να είναι άμεση, αμερόληπτη και ανεξάρτητη, και επαρκώς ανοικτή στον δημόσιο έλεγχο, ώστε να διατηρείται η εμπιστοσύνη του κοινού στην τήρηση του κράτους δικαίου από τις αρχές και να αποτρέπεται κάθε φαινόμενο συμπαιγνίας ή ανοχής παράνομων πράξεων.

Η δολοφονία του Καραϊβάζ αντιπροσωπεύει ένα από τα μελανά σημεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Κάθε μέρα χωρίς πρόοδο στην έρευνα και τη δίωξη των υπευθύνων, αμαυρώνει περαιτέρω τη φήμη των αρμόδιων αρχών και φυσικά και της Κυβέρνησης. Είναι εντελώς απαράδεκτο και βαθύτατα λυπηρό το γεγονός ότι η υπόθεση θα κατηγοριοποιηθεί ως περίπτωση ατιμωρησίας της δολοφονίας, δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος στη διερεύνηση ή τη δίωξη αυτού του εγκλήματος εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ