Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι

Η περιγραφή του πόνου και την αγωνίας τον οποίο έπρεπε να υπομένει το νεαρό ζωάκι είναι ανατριχιαστική. Το νεαρό τιγράκι είχε στένωση λεκάνης, 33 κατάγματα και πολλαπλά προβλήματα. Ζούσε με ισχυρά παυσίπονα χωρίς την παραμικρή δυνατότητα ακόμα και να μετακινηθεί.

Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η περίπτωση με την Χασίγια, το λευκό τιγράκι ήταν χαμένη από την αρχή. Πολλαπλά κατάγματα και έτρωγε μόνο από το χέρι. Η υγεία της μικρής τίγρης ήταν κάτι περισσότερο από απελπιστική. Το λευκό τιγράκι παρέμεινε στην ζωή, ένας άθλος από μόνος του, όμως προκρίθηκε η λύση της ευθανασίας καθώς όλοι οι ειδικοί έκαναν λόγο για μη αναστρέψιμη κατάσταση, την ώρα που όσο ζούσε δεν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα βελτίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν τηρούνταν οι απαραίτητοι κανόνες ευζωίας και σε αυτές της περιπτώσεις η ευθανασία είναι μεγαλείο, σε αντίθεση με την καταδίκη σε μια ζωή με τεράστιο πόνο. 

Επιτέλους καλούμε τα αρμόδια υπουργεία να διερευνήσουν τις υπόθεση και συγκεκριμένες καταγγελίες από φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες μιλάνε για κυκλώματα λαθρεμπόρων άγριας ζωής που δρουν σε Ελλάδα, Αλβανία  και Κύπρο. Σε κάποιες από τις καταγγελίες έχουν αναφερθεί μέχρι και άγρια ζώα στα βόρεια προάστια ή σε βίλες στην Κύπρο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Από τις 28/2 που εγκαταλείφθηκε έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κατ’ εντολή των αρμόδιων αρχών, η μικρή Xασίγια παρέμεινε για φιλοξενία φροντίδα και περίθαλψη στις εγκαταστάσεις μας.

Από την πρώτη στιγμή έγιναν αντιληπτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Οι άνθρωποί μας, κτηνίατροι και φροντιστές, ήταν δίπλα της κάθε στιγμή με πολύ αγάπη.

Αναζητώντας την όποια ελπίδα για ανάρρωση και ποιοτική ζωή, όπως αυτή αρμόζει σε μία τίγρη, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και το ιστορικό στάλθηκαν αμέσως στις αρμόδιες αρχές και σε συνέχεια σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη, στην Αμερική καθώς και στη Αφρική (AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary, 4Paws). Σκοπός των επαφών με τα προαναφερθέντα κέντρα (με παράλληλη αποστολή του συνόλου των εξετάσεων) ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο από αυτά για την περαιτέρω διαχείριση και περίθαλψη. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τα κέντρα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό.

Συστήθηκε δε 12μελής επιτροπή ελλήνων κτηνιάτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία και γνωμοδότησε βασισμένη πάνω στα ιατρικά δεδομένα του νεαρού ζώου.

Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες. Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή».

Το τιγράκι δεν μπορούσε να κουνηθεί, ενώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου: «Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον σκελετό του και τα 33 κατάγματα στο κορμάκι του. Η λεκάνη του είναι τόσο στενή που φρακάρει το έντερό του. Έχει βγει δύο φορές το έντερό του έξω. Ναρκώσαμε το τιγράκι για να κάνουμε την επέμβαση και να το βάλουμε ξανά μέσα. Η κατάστασή του είναι απελπιστική».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ