Χανιά: Μονή κλείνει Κοινωνικό Παντοπωλείο για να ανοίξει Κέντρο Κατά των Αμβλώσεων!

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων είναι η επόμενη κοινωνική δομή που βάζει στο στόχαστρο η Μονή Γουβερνέτου μετά την εκδίωξη του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Θέλει να εγκαινιάσει το πρώτο Κέντρο Προώθησης της Μητρότητας και Καταστολής της Άμβλωσης.

Χανιά: Μονή κλείνει Κοινωνικό Παντοπωλείο για να ανοίξει Κέντρο Κατά των Αμβλώσεων!
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια μέρα που θυμίζει μεσαίωνα ξημέρωσε στην όμορφη πόλη των Χανίων μετά την απόφαση της Μονής Γουβερνέτου να εκδιώξει ακόμα μια Κοινωνική Δομή από χώρο της ιδιοκτησίας της μετά την έξωση του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Η δωρεάν παραχώρηση από την Μονή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Μπορούμε να κατανοήσουμε την ανάγκη να ενοικιάσει τον χώρο στον Δήμο Χανίων και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για δικές της δράσεις, όμως η Μονή αρνείται ακόμα και την μίσθωση (και όχι παραχώρηση) του χώρου στον Δήμο Χανίων. Αντ’ αυτού το μεγαλεπήβολο όνειρο της Μονής είναι να εγκαθιδρύσει ένα «Κέντρο Προώθησης της Μητρότητας».

Για όσους δεν μιλάνε άπταιστα τα αμερικάνικα, έτσι ονομάζονται στις ΗΠΑ τα Κέντρα Κατά των Αμβλώσεων, φορείς σκοταδισμού που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να κάνουν αμβλώσεις, απειλώντας τες με αιώνια κόλαση και καταδίκη. Όλα αυτά εν έτει 2023.

Να σημειωθεί πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει στους ιδρυτικούς του στόχους πέρα από την κάλυψη των βιολογικών αναγκών των συναθρώπων μας σε τροφή και προϊόντα πρώτης ανάγκης, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση των ωφελούμενων σχετικά με τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης του Δήμου Χανίων. Ευτυχώς, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ανεξαρτήτως παρατάξεων, καθώς και πολίτες, αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μείνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο χωρίς στέγη.

Σε περίπτωση που η Μονή προχωρήσει στην έξωση ακόμα μιας Δημοτικής Δομής καταγράφουμε τις προδιαγραφές που έθεσε την Μ.Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει στην μεταστέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου:

  • το ακίνητο θα πρέπει να έχει εμβαδόν περίπου 120-150 τ.μ.
  • να είναι μερικώς ή πλήρως διαμορφωμένο για άμεση χρήση του και λειτουργία της κοινωνικής δομής
  • να είναι εύκολα προσβάσιμο με μέσα μαζικής μεταφοράς
  • να έχει πρόσβαση κατάλληλη για χρήση από άτομα ΑμεΑ
  • να βρίσκεται στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς: Κυδωνίας Μυλωνογιάννη, Υψηλαντών, Καραΐσκάκη, αφενός για την υποστήριξη του από το προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και αφετέρου για την εύκολη πρόσβαση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η μίσθωση του χώρου αυτού κρίνεται επιβεβλημένη λόγω έλλειψης ιδιόκτητου οικήματος στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά του Δημαρχείου.Προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο προς μίσθωση ακίνητο, προτείνεται η διεξαγωγή δημοπρασίας σύμφωνα με το ΠΔ 270/81.

Όσα μας είπε η κ. Ζερβουδάκη

Σε συνομιλία με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας κ. Ελένη Ζερβουδάκη, επιβεβαιώσαμε πως η Εκκλησία αρνήθηκε να επιστρέψει την συνέχεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου ακόμα και με μίσθωμα εκ μέρους του Δήμου Χανίων, καθώς και την εκδίωξη του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Η ενημέρωσή μας πως η Μονή σκοπεύει να εγκαθιδρύσει ένα Κέντρο Προώθησης της Μητρότητας και Καταστολής της Άμβλωσης επίσης επιβεβαιώνεται. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σύμφωνα με την κ. Ζερβουδάκη, είναι μια δομή για την οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις του σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης η Μονή δεν συζητά σε καμία περίπτωση την παραχώρηση κανενός οικήματος στον Δήμο ανεξαρτήτως τιμήματος.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ