ΣΥΡΙΖΑ: Η Λίνα Μενδώνη τακτοποιεί τους «δικούς της» στα μεγάλα μουσεία της χώρας

Για «ύπουλες μεθοδεύσεις» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Γενικούς Διευθυντές των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Λίνα Μενδώνη τακτοποιεί τους «δικούς της» στα μεγάλα μουσεία της χώρας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και το διορισμό των νέων Γενικών Διευθυντών στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας.

Η απαντητική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, την οποία ψέγει για «ύπουλες μεθοδεύσεις» και «προσπάθεια τακτοποίησης ημετέρων».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ώρα που η απεργία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ για τα δημόσια μουσεία συνεχίζεται, προχώρησε σε σκανδαλώδεις διορισμούς, ανακοινώνοντας μόλις χθες τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Γενικούς Διευθυντές των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, τα οποία ιδρύθηκαν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με τον νόμο 5021/2023.

Τα μουσεία στα οποία αφορά η ανακοίνωση είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν επίσης πως τα πρόσωπα που επέλεξε το υπουργείο προέρχονται από το κοντινό περιβάλλον της Λίνας Μενδώνη, με αρκετούς μάλιστα να εμπλέκονται σε γνωστές επιτυχίες-σκάνδαλα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το αποκαρδιωτικό «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, η νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας με τη συλλογή Στερν, η απόσπαση αρχαιοτήτων από το μετρό Θεσσαλονίκης και η νομιμοποίηση του παράτυπου διαγωνισμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει πως τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν «προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σκληρή επίθεση απέναντι σε αυτές τις κινήσεις άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα από ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «μόλις 40 ημέρες πριν τις κάλπες η υπουργός Πολιτισμού των σκανδάλων Λίνα Μενδώνη υλοποιεί μια επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας».

H ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου συνεχίζει: «Πάνω στο πανικό τους μπροστά στην πολιτική αλλαγή που έρχεται, νομίζουν ότι θα δεσμεύσουν με ύπουλες μεθοδεύσεις την προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικοί Διευθυντές ανακοινώθηκαν νύχτα Μεγάλης Πέμπτης, σε μια προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτή μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κα Μενδώνη να πάρουν πίσω τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη ώρα και να αφήσουν την επιλογή των επικεφαλής των μουσείων στην κυβέρνηση που θα εκλέξει σε λίγες εβδομάδες ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».

Η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, έστειλε το δικό της σχόλιο για την προκλητική απόφαση Μενδώνη:

«Μόνο ντροπή προκαλεί ο διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων στα εμβληματικά Μουσεία της χώρας, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, βράδυ των Παθών και 10 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Η κυρία Μενδώνη, η Υπουργός που λεηλάτησε τον πολιτισμό, που άλλαξε τις προθεσμίες διορισμού των διοικητικών συμβουλίων που η ίδια νομοθέτησε, θα μείνει στην ιστορία ως η κατεξοχήν Υπουργός της χειρότερης πολιτιστικής διαχείρισης και της αθλιότερης νομοθέτησης, που γνώρισε ο τόπος και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν πτοήθηκε η κυρία Μενδώνη από τις πάνδημες αντιρρήσεις της επιστημονικής και αρχαιολογικής κοινότητας για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, δεν έδωσε καμία σημασία στις τεκμηριωμένες απόψεις φορέων και συλλόγων του ΥΠΠΟΑ, αγνόησε επιδεικτικά την αντιπολίτευση.

Αντιθέτως στην εκπνοή της θητείας της, θέλησε να ολοκληρώσει το αντιμεταρρυθμιστικό και εμμονικά νεοφιλελεύθερο σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βολεύοντας κυρίως όσες «προσωπικότητες» την βόλεψαν στην καταστροφική μανία της για τον πολιτισμό.

Δεν έχει το Θεό της, όπως δεν έχει το θεό της όλη αυτή η κυβέρνηση των κρυφών συναντήσεων, των αντιθεσμικών και παράνομων κινήσεων, των μιαρών “Μυστικών Δείπνων”.

Έχουμε δεσμευθεί ρητά ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, για την άμεση κατάργηση μετά τις εκλογές, του συγκεκριμένου Νόμου που αποκόπτει τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ