Η βιτρίνα της μεγάλης διαπλοκής: Οι 5 «εκλεκτοί» της Μενδώνη για τα μουσεία

Η ανεξάρτητη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ δημοσιοποίησε τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Διοικητικά Συμβούλια και τις θέσεις Γενικών Διευθυντών στα πέντε μουσεία που η ΝΔ έκανε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με τον νόμο 5021/2023.

Η βιτρίνα της μεγάλης διαπλοκής: Οι 5 «εκλεκτοί» της Μενδώνη για τα μουσεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συνταξιούχοι, επιστήμονες μόλις... 90 Μαΐων, η βιτρίνα για μεγαλοεπιχειρηματίες, διαπλεκόμενους υφυπουργούς και σύμβουλους της «επένδυσης» στο Ελληνικό. Η μακροσκελής ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ είναι πλήρως διαφωτιστική.

Αναδημοσιεύουμε ένα μικρό μέρος της:

«Ετοιμάσαμε ένα αναλυτικό who is who των προσώπων που δέχτηκαν να παίξουν το προεκλογικό παιχνίδι της Λίνας Μενδώνη, δέκα μέρες πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, με στοιχεία που δεν θα βρείτε στα βιογραφικά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να καταλάβουν όλοι και όλες πώς στήνονται οι κομματικές δουλειές από την απερχόμενη υπουργό, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των κρατικών μουσείων, ποια είναι τα μωροφιλόδοξα πρόσωπα που αναζητούν διακαώς ρόλο ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση, ποια είναι τα ενεργούμενα εντός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Λίνας Μενδώνη και του Γιάννη Τσακοπιάκου, που θα μείνουν στην ιστορία ως κομματικά «βύσματα» που δεν θα διοικήσουν ποτέ τα μουσεία. Γιατί, φυσικά, η αντίδραση των εργαζομένων δεν θα επιτρέψει σε κανένα διορισμένο ΔΣ να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του απαράδεκτου νόμου 5021/2023, που θα καταργηθεί με την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των μηχανικών και των διαπλεκόμενων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού και της συζύγου του Πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, όχι μόνο την τετραετία της διακυβέρνησής τους, αλλά και πιο πριν, όπως αποκάλυψε η Λ. Μενδώνη παρουσιάζοντας τον παράνομο διαγωνισμό επέκτασης του Μουσείου, με άδηλη προς το παρόν χρηματοδότηση.

Είναι σαφές ότι το ΔΣ επελέγη με τη λογική να συνεχιστεί ο δρόμος της αδιαφάνειας και της «ιδιωτικής υπόθεσης» σε ένα τόσο σημαντικό δημόσιο έργο όπως η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Άλλωστε, φαίνεται ότι πριν καν γίνει διαγωνισμός, πριν καν βρεθούν κονδύλια για να πραγματοποιηθεί, ήταν προαποφασισμένο ποιος θα πάρει την εργολαβία. Όχι να ρθουν οι εκλογές να χαλάσουν τις «δουλειές»…

Ως πρόεδρος του ΔΣ διορίζεται ο Δημήτρης Οικονόμου, ομότιμος καθηγητής Χωροταξίας-Πολεοδομίας, γνωστικό αντικείμενο πολύ σχετικό με τα μουσεία, όπως είναι φανερό. Όμως, το βασικό θέμα με τον κ. Οικονόμου είναι άλλο. Θεωρείται κλασικό παράδειγμα του φαινομένου της «περιστρεφόμενης πόρτας» (revolving door), το φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο είτε νομοθέτες και πολιτικά πρόσωπα γίνονται λομπίστες ή σύμβουλοι των βιομηχανιών πάνω στις οποίες ασκούσαν έλεγχο ως φορείς δημόσιας εξουσίας είτε στελέχη επιχειρήσεων διορίζονται σε διευθυντικές ή κυβερνητικές θέσεις που έχουν σχέση με την προηγούμενη δραστηριότητά τους. Ο συγκεκριμένος, μέχρι τις εκλογές του 2019, ήταν σύμβουλος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Lamda Development, της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει την «επένδυση» στο Ελληνικό. Αμέσως μετά τις εκλογές, διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αρμοδιότητες για την Χωροταξία και το Αστικό Περιβάλλον, στο χαρτοφυλάκιο του οποίο περιλαμβάνεται και η εποπτεία της συγκεκριμένης «επένδυσης»… Ο διορισμός του εκείνος είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση που ζητούσε την παραίτηση του υφυπουργού.

Αντιδράσεις, όμως είχε προκαλέσει και το Προεδρικό Διάταγμα που είχε συντάξει από την κυβερνητική του θέση, στα τέλη του 2020, ο κ. Οικονόμου, σχετικά με την χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Όπως είχε τότε καταγγείλει στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πόρου, ο κ. Οικονόμου είχε διπλή ιδιότητα, και αυτού που αποφασίζει για την χωροθέτηση και εκείνου που κάνει την μελέτη ως ιδιώτης μελετητής! «Ο μισός είναι υφυπουργός και ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πόρου, αφού μελετητής της ΠΟΑΥ του Πόρου, αλλά και του Ξηρομερίου Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο ίδιος ο υφυπουργός…

Η κυβερνητική θητεία του κ. Οικονόμου διήρκησε έως τις 5 Ιανουαρίου 2021, όταν και παραιτήθηκε στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού. Δεν έμεινε όμως στο «ράφι». «Αξιοποιήθηκε» εκ νέου από την κυβέρνηση της ΝΔ με μια θεσούλα στην «Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.» (ΕΛΕ.Δ.Α.Μ.) και διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, τώρα και πρόεδρος στο ΕΑΜ!

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των «φυτευτών» και της… Εκκλησίας

Για τον Γιώργο Πανέτσο που διορίστηκε πρόεδρος στο ΔΣ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) έχουμε ξαναγράψει με άλλη αφορμή. Πρόκειται για τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν το 2018, με δημόσια τοποθέτησή του, είχε ζητήσει την επιβολή διδάκτρων για προπτυχιακούς φοιτητές. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει την ίδρυση ενός παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αθήνα, στο οποίο θα φοιτούσαν Αθηναίοι σπουδαστές, πληρώνοντας δίδακτρα 1.800 ευρώ το έτος! Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και έμεινε στη σφαίρα των φιλελεύθερων ονειρώξεων. Όταν διορίστηκε από τη Λίνα Μενδώνη στο ΚΑΣ γράφτηκε και η εύστοχη ατάκα πως «Φαίνεται πως τα μέλη που το συγκροτούν επελέγησαν μεταξύ άλλων με κριτήριο την αγάπη τους στις ιδιωτικοποιήσεις (..). Η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι γεγονός και πρόκειται για αυτή του ΚΑΣ».

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ που πήρε μέρος, τον Αύγουστο του 2019, ψήφισε αναφανδόν υπέρ των συμφερόντων του γνωστού «επενδυτή» στο Ελληνικό, της Lamda Development. Λογικό, καθώς έχει διατελέσει «ειδικός σύμβουλος» των ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικό ΑΕ, για λογαριασμό των οποίων εκπόνησε, από κοινού με τους Γ. Κίζη και Α. Κωτσιόπουλου, και την «Μελέτη Συσχετισμού των Υψηλών Κτιρίων με το “Αττικό Τοπίο”» (27.11.2017). Η μελέτη αυτή συντάχτηκε ειδικά για να αντικρούσει τον όρο 12 της Υπουργικής Απόφασης, που είχε εκδοθεί μετά από απόφαση του ΚΑΣ, σχετικά με τα υπέρμετρα ύψη των ουρανοξυστών 200 μέτρων που θέλουν οι επενδυτές να φυτέψουν στο πρώην αεροδρόμιο…

Αναμένουμε πώς θα συνταιριάξει ο πολυπράγμων κ. Πανέτσος τον ρόλο του ως πρόεδρος Μουσείου με τις ακαδημαϊκές και επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Αλλά ας είναι, ο μισθός να πέφτει και όλα καλά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης του Sani Resort και της… διαμεσολάβησης

Τρίτο μουσείο στη σειρά που θα έχει, σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη, πρόεδρο στο ΔΣ του μηχανικό είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ). Εκεί διορίζεται ως πρόεδρος η αρχιτέκτονας Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, σύζυγος του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη του ομίλου ΣΑΝΗ ΑΕ και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η κ. Μάνου-Ανδρεάδη ίδρυσε το 2006 το αρχιτεκτονικό γραφείο NIMAND ARCHITECTS, με ειδίκευση στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στα ξενοδοχεία. Τα πιο γνωστά έργα της είναι αυτά στο συγκρότημα Sani Resort Hotels (Sani Beach, Porto Sani, Sani Club, Sani Asterias, Sani Dunes) και Ikos Resort Hotels (Ikos Olivia, Ikos Oceania, Ikos Dassia, Ikos Aria)… Άμα ξέρεις από ξενοδοχεία, θα ξέρεις και από μουσεία, τι διάολο…

Πάντως, ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι και πολιτιστικά δραστήριος, μια που είναι και πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος κσι έχει δρομολογήσει και την «ανάπλαση» των διατηρητέων Κεραμείων Αλλατίνι, στο Χαριλάου, όπου με την ευκαιρία σκοπεύει να «φυτέψει» και έναν… ουρανοξύστη 100 μέτρων και 30 ορόφων, μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εγκρίθηκε ήδη, κατά το πρότυπο της ιδιωτικής πολεοδόμησης που εφαρμόστηκε και στο Ελληνικό… Σε πρόσφατη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημοποιήθηκε και η δωρεά του για τη δημιουργία περιαστικού δάσους στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, δωρεά η οποία προβλέπει τη φύτευση 300.000 δέντρων σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, τη διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και μονοπατιών, την κατασκευή υποδομών για δασική αναψυχή κλπ.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σαν το παλιό καλό κρασί

Πρόεδρος του ΔΣ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) διορίζεται ο συνταξιούχος αρχαιολόγος Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ο μοναδικός αρχαιολόγος πρόεδρος στα πέντε μουσεία αλλά και ο μεγαλύτερος ηλικιακά (στην ένατη πια δεκαετία της ζωής του) αφυπηρετήσας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που επιστρατεύει για τον σχεδιασμό της η Λίνα Μενδώνη. Και ο Χ. Μπακιρτζής έλαμψε διά της απουσίας του κατά το διάστημα που όλοι οι βυζαντινολόγοι του πλανήτη πήραν θέση για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Δύσκολο να φέρει την περιλάλητη «ανανέωση», πάντως.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου του Γρυσπολάκη και της Aegean

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) εκλεκτός της Λίνας Μενδώνη για την θέση προέδρου του ΔΣ δεν είναι άλλος από τον διαβόητο πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Ο Ι. Γρυσπολάκης, εισηγητής κατά καιρούς αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια και φανατικός υπέρμαχος της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ, έγινε ευρύτερα γνωστός και ως «πρύτανης των ΜΑΤ» από την κατασταλτική και αυταρχική στάση του απέναντι στους φοιτητές, με τις εκλογές βίας και νοθείας του 2008 στο Πολυτεχνείο, με την ανακήρυξη ως μη νόμιμης της εκπροσώπησης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σύγκλητο, με την κατάργηση του επιδόματος ενοικίου προς τους φτωχότερους φοιτητές, με την ακύρωση της εξεταστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2006 κλπ. Βεβαίως, μετά από μια γύρα σε διάφορα κόμματα, μέγας υποστηριχτής πλέον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλίμονο! Στο ΑΜΗ θα αξιοποιηθεί όμως κυρίως για την εμπειρία του ως πρόεδρος του «Συνδέσμου για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη - Βενιζέλειο Ωδείο». Γιατί γελάτε;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ