Μας συγχωρείς, ω εταιρεία! Οι εργάτες των «Πετρελαίων Καβάλας» κέρδισαν την πρώτη μάχη

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Πρωτοδικείο Καβάλας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίνεται νόμιμη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και ως εκ τούτου παράνομες οι 185 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία της «Energean».

 Μας συγχωρείς, ω εταιρεία! Οι εργάτες των «Πετρελαίων Καβάλας» κέρδισαν την πρώτη μάχη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την 1/1/22 οι 190 εργάτες των «Πετρελαίων Καβάλας», ξεκινούν επίσχεση εργασίας για τις επισφαλείς συνθήκες ασφάλειας που επέβαλε η εργοδοσία στις εγκαταστάσεις τους,  ως μέρος του σχεδίου εργολαβοποίησης, με μείωση μισθών και πάταξη εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Όλα για τη μείωση του κόστους.

Στις 22/2/23 και έχοντας τσεπώσει 100 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η Energean Oil & Gas στα Πετρέλαια Καβάλας καταγγέλλεται από τους εργαζομένους της ότι στόχος της ήταν «μέρος των χρημάτων αυτών τα επενδύει στην παραπληροφόρηση και την στοχοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου, επιδιώκοντας στην πράξη να εφαρμόσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης που βασίζεται στην εργολαβοποίηση των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς, ανασφαλείς και επισφαλείς συνθήκες εργασίας και κατάργηση των Σωματείων».

Η εταιρεία προχωράει σε 34 παράνομες και εκδικητικές απολύσεις έμπειρου εργατικού δυναμικού, φτάνοντας συνολικά τις 62 απολύσεις. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας απαντά: «Με την σιωπή τους η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, αποδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την διασφάλιση ασφαλών συνθηκών λειτουργίας, ούτε για την μόλυνση του περιβάλλοντος που τυχόν δημιουργείται από το σβήσιμο των πυρσών στις χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις του Πρίνου. Η κυβέρνηση και η Energean Oil & Gas SA δεν υπολόγισαν όμως έναν παράγοντα , την ισχυρή θέληση των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για ασφαλείς συνθήκες εργασίας». Επιπλέον υπογραμμίζει  ότι «δεν υπολόγισαν ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι με το σωματείο τους, θα υπερασπιστούν την υπογραφή αξιοπρεπών αποδοχών και σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου, απέναντι στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επιδιώκει η Εταιρεία με τις πλάτες της Κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους μας, εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν. Έναν δρόμο ευθύ, καθαρό, γεμάτο ιδανικά με αγώνες και θυσίες. Αυτόν τον αγώνα θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους». 

Η εταιρεία δεν σταματά και κλιμακώνοντας την επίθεση, απολύει συνολικά 185 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένου και όλου του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και κάνει προσφυγή ενάντια στην επίσχεση εργασίας. Την Μεγάλη Πέμπτη το Πρωτοδικείο Καβάλας βγάζει απόφαση, με την οποία κρίνεται νόμιμη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και ως εκ τούτου παράνομες οι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία της «Energean».

Με fast track διαδικασίες αλλαγής στο πρωτόκολλο ασφαλείας

Το βράδυ της 9ης Απρίλη του 22, μια μεγάλη έκρηξη στις χερσαίες εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας» συγκλονίζει την πόλη. Και οι απολυμένοι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο  εργοστάσιο και παρακολουθούν τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να μάχονται με την φωτιά. Η έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενή με ελαιόνερα. Η διαρροή που θα προκαλούσε εξάπλωση της πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες αποτρέπεται χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Το γεγονός επιβεβαίωσε τους εργαζομένους για τους κινδύνους που είχε το σχέδιο της εργοδοσίας για μείωση του κόστους μέσω απολύσεων έμπειρου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ζωές δεν κινδύνευσαν γιατί ήδη από τον Οκτώβρη του 2021, η παραγωγή είχε σταματήσει, με τους εργαζόμενους να βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Αύγουστο του 2021, δίνοντας τη μάχη όχι μόνο για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος από ένα ατύχημα για το οποίο προειδοποιούσαν διαρκώς, καθώς η εταιρεία είχε αλλάξει το πρωτόκολλο σε ένα από τα Σχέδια Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών (ΣΑΑΠ) στα Πετρέλαια Καβάλας, η Διαδικασία Έκτακτης Ανάγκης «ΣΙΓΜΑ», που αφορά τα ενδεχόμενα σοβαρής διαφυγής υδροθείου, έκρηξης, φωτιάς ή και πολλαπλών τραυματισμών στις χερσαίες εγκαταστάσεις. Από την έναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και για 41 χρόνια, το σχέδιο αυτό προέβλεπε μια ομάδα απόκρισης απαρτιζόμενη από 10 εργαζόμενους μαζί με 2 φύλακες πύλης, με προκαθορισμένες αρμοδιότητες. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μάλιστα, προβλεπόταν ένα άγημα πυρόσβεσης με μία κύρια ομάδα απαρτιζόμενη από 5 εργαζόμενους, από τους 12 που ήταν το ελάχιστο προσωπικό των εγκαταστάσεων.

Από 1/12/2021 η εργοδοσία προχώρησε στη μονομερή «αναθεώρηση» του σχεδίου, μειώνοντας τόσο την ομάδα απόκρισης, σε 6 εργαζόμενους και 2 φύλακες, όσο και το άγημα πυρόσβεσης, σε 3 άτομα. Οι αλλαγές αυτές έγιναν τη μέρα που η εργοδοσία έθεσε σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, προκειμένου να δεχτούν τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων. Προκειμένου να μπορεί να θέσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε διαθεσιμότητα, προχώρησε και στις μειώσεις του προσωπικού ασφαλείας.

Παρακάμπτοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την παράνομη αυτή ενέργεια, σε επιστολή της προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, με ημερομηνία 8/12/2021, η «Energean» ενημερώνει: «Αναθεωρήθηκαν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης, πυρόσβεσης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης των χερσαίων και θαλασσίων εγκαταστάσεων από 1/1/2021». Προχώρησε δηλαδή χωρίς την έγκριση και της Πυροσβεστικής, ενώ είχε προηγηθεί καταγγελία των εργαζομένων για τη μονομερή αλλαγή των σχεδίων. Η εταιρεία ζητά πλέον κατόπιν εορτής από την Πυροσβεστική: «Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε τα επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πυρόσβεσης όπως αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη πυρόσβεσης με το αντίστοιχο τμήμα της».

Οι εργαζόμενοι με εξώδικό τους είχαν προειδοποιήσει τη διοίκηση της εταιρείας, ότι «πραγματικά μας προκαλεί τρόμο και ανησυχία η διαπίστωση ότι δόλια παρακάμπτετε βασικούς κανόνες της ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος».

Μεγάλη πρώτη νίκη

Η επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν για λόγους ασφαλείας πριν 15 μήνες αποτελεί μεγάλη νίκη για τους 190 εργαζόμενους στα πετρέλαια της Καβάλας που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα «Πετρέλαια Καβάλας» είχε κάνει αγωγή κατά της επίσχεσης, ζητώντας να κριθεί παράνομη, ενώ με βάση αυτό τον ισχυρισμό είχε προχωρήσει σε 185 απολύσεις.

Η Τομεακή Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), προέβη δίκαια σε πανηγυρική δήλωση, που μεταξύ άλλων γράφει: «…Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Πρωτοδικείο Καβάλας και δικαιώνει τους 190 εργάτες-αγωνιστές, απολυμένους των Πετρελαίων για την επίσχεση εργασίας, αποδεικνύει ότι, η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση και να φέρει για την ζωή των εργαζομένων και του λαού καλύτερες ημέρες, είναι η οργάνωση των εργαζομένων και οι αγώνες τους. Όλες οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού, έγιναν μέσα από αγώνες. Αυτό αποδεικνύεται κι από την σημερινή δικαστική απόφαση. Μία απόφαση που ήρθε μετά από επίμονο και πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες της Καβάλας, εξέφρασαν και συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των Πετρελαίων. Στέκονται στο πλευρό τους δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης, αλλά και πανελλαδικά. Το Κ.Κ.Ε., με όλες του τις δυνάμεις, αταλάντευτα, είναι στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή...».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ