Ο Βαρβιτσιώτης «δίνει» την κυβέρνηση για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν

Ενώ το Μαξίμου συνεχίζει να κωφεύει στα επίμονα ερωτήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκαλεί την κυβέρνηση μετά την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, δήλωση που ο ίδιος έσπευσε να πάρει πίσω.

Ο Βαρβιτσιώτης «δίνει» την κυβέρνηση για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με την τετραετή θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φτάνει επιτέλους στο τέλος της και τη Βουλή να κλείνει το Σάββατο, 22 Απριλίου, φαίνεται πως η μανία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να αποσιωπήσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων και, πιο συγκεκριμένα, το αν δόθηκε άδεια εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator από την Ελλάδα στο Σουδάν είναι πιο έντονη από ποτέ, παρά τα διαδοχικά αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ευρωπαϊκών θεσμών για διαφάνεια. 

Υπενθυμίζουμε πως ήδη από το Δεκέμβριο του 2022 είχε επιβεβαιωθεί πως η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών είχε δώσει έναν χρόνο νωρίτερα άδειες εξαγωγής για προϊόντα «διττής χρήσης» της εταιρείας Intellexa S.A. στη Μαδαγασκάρη και σε ακόμα δύο αφρικανικές χώρες. Η εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών έγινε επειδή το προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για προϊόντα «διττής χρήσης» (dual use), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εμπορικούς, όσο και για «κακόβουλους» σκοπούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Predator μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους παρακολούθηση, ενώ θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε μια σύρραξη μεταξύ πολέμαρχων και στο Σουδάν. Την ώρα που οι αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν συνεχίζονται, και παρά τα σοβαρά αιτήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιμένει στο να χρησιμοποιεί το αφήγημα περί θεωριών συνωμοσίας:

Η ΕΔΕ

Το Νοέμβριο του 2022 είχε διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) από τον αρμόδιο υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, με στόχο να γίνει γνωστό αν οι άδειες εξαγωγής για τα προϊόντα της Intellexa S.A. ήταν σύννομες, καθώς και αν τηρήθηκαν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί κανόνες εξαγωγής του λογισμικού. Υπεύθυνος για το θέμα ήταν ο τότε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος φρόντισε να «την κάνει» εγκαίρως από το πόστο του για να «επιστρατευθεί στον εκλογικό αγώνα για τη νέα μεγάλη νίκη της ΝΔ». Κι ενώ το πόρισμα της ΕΔΕ αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, κοντεύουμε καλοκαίρι κι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί το πόρισμά της.

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Κομισιόν

Μετά την αποκάλυψη των NY Times περί εξαγωγής του Predator σε αφρικανικές χώρες με άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι πέντε πλέον (μετά την αποπομπή Γεωργούλη) ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτησή τους προς την Κομισιόν, έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθεί το παραπάνω πόρισμα. Σύμφωνα με τους ίδιους, «όσο καθυστερούν οι απαντήσεις τόσο μεγαλώνουν οι βεβαιότητες ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκούνταν μόνο στο να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατού, αλλά έκανε τη χώρα επιχειρηματικό εφαλτήριο για την εξαγωγή μιας επικίνδυνης τεχνολογίας».

Παράλληλα, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά επίμονα να μάθει αν δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν – κι αν, έστω έμμεσα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπλεξε τη χώρα στον εμφύλιο στο Σουδάν. Συγκεκριμένα, ο κύριος Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο Twitter, ρώτησε ανοιχτά την κυβέρνηση εάν έχει αποστείλει το κακόβουλο λογισμικό Predator στο Σουδάν:

Οι πιέσεις της ΕΕ

Τον περασμένο Ιανουάριο και χωρίς να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την κυβέρνηση, η Κομισιόν, υπό την πίεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ζητήσει περισσότερες εξηγήσεις για τις εξαγωγές, με την εισηγήτρια της PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ, να τονίζει την επιτακτική ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα πριν από τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Με νέο της tweet, η Σόφι Ιν’τ Βελντ απευθύνθηκε στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναρωτώμενη το εξής: «Πριν από δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρώτησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν. Δεδομένων των γεγονότων στο Σουδάν, μπορεί ο Β. Ντομπρόβσκις να επιβεβαιώσει αν έχει λάβει κάποια διευκρίνιση μέχρι τώρα; Αν όχι, ποια μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η τήρηση του κανονισμού για τα είδη διπλής χρήσης;».

Η παραδοχή Βαρβιτσιώτη και η επακόλουθη «κωλοτούμπα»

Τα όσα προσπαθεί επίμονα να αποκρύψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαίωσε μάλλον άθελά του ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM και την Κάτια Μακρή, χθες το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από διευκρινιστική ερώτηση που του ετέθη, σχετικά με το εάν πράγματι δόθηκε άδεια εξαγωγής του Predator στο Σουδάν, ο κύριος Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε την πληροφορία αναφέροντας πως «φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν και δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο - ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό», ενώ την ίδια ώρα κάλυψε τα νώτα του σχολιάζοντας πως «απ' ό,τι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο, γιατί δεν είμαι ο αρμόδιος για να υπογράφω τέτοιου είδους αποφάσεις…».

Λίγες ώρες μετά, από το πάνελ της βραδινής τηλεοπτικής εκπομπής της Αναστασίας Γιάμαλη αυτή τη φορά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την ουρά στα σκέλια έσπευσε να απομακρυνθεί από τις πρωινές του δηλώσεις. Μάλιστα, ενώ η δημοσιογράφος ξεκίνησε τη συζήτηση θέτοντάς του ερώτημα για τα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος βιάστηκε να ξεκαθαρίσει την αρχική του θέση, κάνοντας λόγο για «τρίχα που γίνεται τριχιά» και ξεκαθαρίζοντας πως δεν ξέρει τελικά αν έχει εξαχθεί το Predator στο Σουδάν, εστιάζοντας στην ΕΔΕ που διεξάγεται εδώ και καιρό.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μέσα από σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως η κυβέρνηση πλέον έχει δύο επιλογές, είτε να βγάλει συνωμοσιολόγο και τον κύριο Βαρβιτσιώτη, είτε να παραδεχτεί ο κύριος Οικονόμου ότι είπε ψέματα. «Τα μισόλογα ότι ναι μεν έγινε εξαγωγή του Predator στο Σουδάν, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την αξιοποίηση του κακόβουλου λογισμικού από την πολιτοφυλακή RSF δεν πείθουν κανέναν. Η σημερινή παραδοχή Βαρβιτσιώτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει κρυφό το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ για να προστατέψει τον κ. Σμυρλή που έδωσε την άδεια εξαγωγής…Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παρέμβει ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ