«Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα του Μητσοτάκη» - Κόλαφος η κατάθεση της Άρτεμις Σίφορντ στην PEGA για το Predator

Διασύρθηκε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή τη φορά μέσα από την κατάθεση της Άρτεμις Σίφορντ, η οποία επιβεβαιώνει τη συντονισμένη επιχείρηση παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Ελλάδα του Μητσοτάκη» - Κόλαφος η κατάθεση της Άρτεμις Σίφορντ στην PEGA για το Predator
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κατάθεση στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε χθες, Πέμπτη, 20 Απριλίου, η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook Άρτεμις Σίφορντ, η οποία έπεσε θύμα του κακόβουλου λογισμικού Predator μέσω του αρχείου εμβολιασμού της.

«Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος, δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος. Είμαι ιδιώτης, πολίτης ενός κράτους με ισχυρές δημοκρατικές παραδόσεις και προσήλωση στο κράτος Δικαίου. Αν κάποιος σαν κι εμένα είναι σήμερα ενώπιόν σας, για να συζητήσει το πώς στοχοποιήθηκε με το Predator, φαίνεται πως κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλής», ανέφερε η κυρία Σίφορντ, αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της περίπτωσής της και τις κρίσιμες διαστάσεις της.

Πώς μολύνθηκε με το κακόβουλο λογισμικό

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα παρακολούθησης, εξηγώντας πως εργάζεται σε μία μεγάλη εταιρεία στις ΗΠΑ, ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα το έκανε μέσω τηλεργασίας από την Ελλάδα, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. «Το φθινόπωρο του 2021 έκλεισα ραντεβού για εμβολιασμό. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, αυτό γινόταν μέσω κρατικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που χρησιμοποίησα για να κλείσω το ραντεβού. Το κράτος έστελνε SMS πριν την ημέρα εμβολιασμού για να υπενθυμίσει το ραντεβού. Έλαβα μερικά τέτοια μηνύματα, τα οποία ανέφεραν το χρόνο και τον τόπο του ραντεβού. Λίγες ώρες μετά, έλαβα ένα ακόμη SMS, που ήταν πανομοιότυπο με τα υπόλοιπα. Η μόνη διαφορά σε αυτό το μήνυμα, ήταν ότι περιλάμβανε αίτημα για να επιβεβαιώσω το ραντεβού μέσα από ένα link, το οποίο και πάτησα χωρίς να υποψιαστώ κάτι».

«Όταν είδα τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που έκαναν λόγο για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δημόσιων προσώπων, πολιτικών και ιδιωτών, που στοχοποιήθηκαν με το Predator, δεν το πίστεψα. Μου φάνηκε πολύ τραβηγμένο να γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι μια χώρα που έχει τέτοια "παράδοση". Μετά όμως είδα το όνομά μου και συνειδητοποίησα ότι κάτι πρέπει να πηγαίνει πολύ στραβά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να είχε συμφέρον να περιλάβει ψευδώς το όνομά μου σε αυτή τη λίστα, αν δεν ίσχυε», συνέχισε η κυρία Σίφορντ.

Οι αντιδράσεις μετά

Αφού συνειδητοποίησε τι συνέβη, ήρθε σε επικοινωνία με το Citizen Lab, όπου έγινε έλεγχος από απόσταση στο κινητό της, επιβεβαιώνοντας ότι στοχοποιήθηκε με το Predator μέσω του συγκεκριμένου κακόβουλου link. «Δεν μπορώ να "διαβάσω" αυτά τα δεδομένα με άλλο τρόπο από το ότι όποιος μου έστειλε το κακόβουλο link είχε πρόσβαση όχι μόνο στις πληροφορίες από τα προηγούμενα SMS για τον χρόνο και τον τόπο του εμβολιασμού μου, αλλά και στο να βάλει "σφήνα" το κακόβουλο SMS μεταξύ των κανονικών, λίγες ώρες αφότου ήρθαν τα πρώτα και πριν σταλούν τα τελευταία».

«Ένιωσα εξαιρετικά σοκαρισμένη, μόνη, κακοποιημένη, μολυσμένη με κάτι ψηφιακό που απωθεί τους άλλους και κρατούν απόσταση από εμένα. Και ταυτόχρονα φοβήθηκα, ότι αν μιλήσω και διαμαρτυρηθώ, αυτές οι δυνάμεις θα προσπαθήσουν να με απαξιώσουν, θα υπονοήσουν ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να στοχοποιηθώ, ότι έχω κάνει κάτι κακό», συνέχισε η Άρτεμις Σίφορντ.

«Έψαξα να δω τι μπορώ να κάνω. Είπα, "είμαι θύμα εγκλήματος. Σίγουρα το κράτος θα έρθει να με υποστηρίξει, θα με βοηθήσει να αναζητήσω την λογοδοσία των υπευθύνων". Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, μετά την αποκάλυψη της πρώτης περίπτωσης ταυτόχρονης παγίδευσης με Predator και υποκλοπής από την ΕΥΠ για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε μπλόκο στη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που στοχοποιήθηκαν».

Η έντονη κριτική προς την κυβέρνηση

Με ιδιαίτερα δηκτικό τόνο αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία αποδίδει την ευθύνη του Predator. «Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πρέπει να δει κανείς πώς αντέδρασε το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι σημαίνει αυτό για σκάνδαλα αυτού του μεγέθους που αποκαλύπτονται».

«Είναι θλιβερό για τη γενιά μου να βλέπει την αποσάθρωση των προοδευτικών θεσμών και την οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου, υπό το φως του σκανδάλου των υποκλοπών», υπογράμμισε. «Εργάζομαι σε θέματα ασφαλείας και κατανοώ την ανάγκη του κράτους να προστατεύει τα συμφέροντά του εις βάρος της ενημέρωσης των παρακολουθούμενων, αλλά το γεγονός ότι η δυνατότητα να ενημερώνονται οι στόχοι παρακολούθησης μπλοκαρίστηκε ακριβώς όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν να ερμηνεύει αυτή την ενέργεια ως καλόπιστη. Προχώρησα σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη όπως και άλλοι. Μέχρι σήμερα, παρά την έρευνα σε εξέλιξη δεν έχουν ασκηθεί διώξεις και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν. Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα βρεθεί όποιος γνωρίζει τι συνέβη, πόσο μάλλον ότι θα υπάρξει λογοδοσία».

«Είμαι υποχρεωμένη να βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μιλήσω αρνητικά για τις παρακολουθήσεις, από την κυβέρνηση που είχα υποστηρίξει ανοιχτά», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα η περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι τα κράτη από μόνα τους δεν προστατεύουν επαρκώς τους πολίτες τους και δεν περιορίζουν τη χρήση αυτών των κακόβουλων λογισμικών από μόνα τους».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ