Ραντεβού με την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor's για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δεν έφερε την πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα» στην χώρα, δίνοντας έτσι ραντεβού με την επόμενη κυβέρνηση.

Ραντεβού με την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χωρίς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα ξεκινά και επίσημα η κούρσα των φετινών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε κλίμα αβεβαιότητας ως προς τους σχηματισμούς της επόμενης ημέρας.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας την ίδια στιγμή το outlook από σταθερό σε θετικό.

Σύμφωνα με τα σχόλια του οίκου: «Η θετική προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα βασιστεί στο πρόσφατο ισχυρό ιστορικό της όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκλεισε το δημοσιονομικό έλλειμμα πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε, μέσω βελτιώσεων που θεωρούμε γενικά βιώσιμες».

Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και υπό αυτές τις συνθήκες ο οίκος αναμένει περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τις επενδύσεις, η S&P σημειώνει ότι αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Ο οίκος θεωρεί ότι αυτή η αναπτυξιακή τάση θα συνεχιστεί στηριγμένη στα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που διατίθενται στην Ελλάδα.

Ο πανηγυρισμός Σταϊκούρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη». Δήλωσε επίσης πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «αποτελεί καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά»

«Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Κινείται, αταλάντευτα, στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, διασφαλίζοντας τις συνθήκες για τη συνέχιση της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.»

Έντονο προεκλογικό άρωμα

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθούν οι εκλογές, μέχρι να λάβει την εντολή μιας ενδεχόμενης κίνησης αναβάθμισης του αξιόχρεου από τους οίκους.

Τα στοιχήματα άλλωστε των διεθνών οικονομολόγων θεωρούσαν, ούτως ή άλλως, πως θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη για τη χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα προτού να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη κυβέρνηση.

Επίσης, στην έκθεσή του ο οίκος κάνει αναφορά στην εκλογική περίοδο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν και αναγνωρίζουμε την αβεβαιότητα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, υποθέτουμε στις προβλέψεις μας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση».

Η επίτευξη, λοιπόν, της επενδυτικής βαθμίδας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο, σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P, του Fitch ή του DBRS, καθώς η αξιολόγηση και των δύο τελευταίων οίκων είναι επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ για τον οίκο αξιολόγησης Moody’s η Ελλάδα βρίσκεται τρία σκαλοπάτια πιο κάτω.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσδιόρισε για το β' εξάμηνο. Ο φθινοπωρινός κύκλος αξιολογήσεων ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ