Αμπουζίντ Εμπαράκ, Αιγύπτιος αλιεργάτης: «Με αφήσανε νεκρό, γι' αυτό φύγανε»

Ο Αμπουζίντ Εμπαράκ άνοιξε σήμερα, με την κατάθεσή του, την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκαν από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής ο ίδιος και άλλοι τρεις Αιγύπτιοι αλιεργάτες.

Αμπουζίντ Εμπαράκ, Αιγύπτιος αλιεργάτης: «Με αφήσανε νεκρό, γι' αυτό φύγανε»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο πρώτος μάρτυρας και θύμα της επίθεσης κατέθεσε όσα βίωσε στις 3.00 τα ξημερώματα ενώ κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού στο Πέραμα, που μοιραζόταν με άλλους συμπατριώτες του, όταν δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα από ομάδα μαυροφορεμένων με λοστάρια και μαδέρια. Σύμφωνα με την μαρτυρία του, σταμάτησαν να τον χτυπάνε γιατί νόμιζαν πως πέθανε.

Ο μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εκείνη τη βραδιά κοιμόμουν στην ταράτσα γιατί είχε πολλή ζέστη και κουνούπια και έτσι συνήθιζα όταν είχε ζέστη… Κοιμήθηκα στην ταράτσα όπως συνηθίζω, γύρω στις 2.00-3.00 η ώρα, ένιωσα χτυπήματα στα πόδια μου… Έσπασε σε τρία σημεία η γνάθος. Όταν με χτυπούσαν ένιωθα ότι έχω πεθάνει. Άκουσα, σαν σε όνειρο, τη λέξη “πάμε” και έφυγαν από πάνω μου ενώ ήξεραν ότι σχεδόν έχω πεθάνει. Όταν συνήλθα κατάλαβα ότι ήμουν στο ασθενοφόρο. Ξανασυνήλθα όταν ήμουν στο νοσοκομείο, αλλά δεν ξέρω τι ώρα ήταν. Τα δόντια μου ήταν σπασμένα, δώδεκα ράμματα στο κεφάλι, τρία κατάγματα στο σαγόνι. Από το κεφάλι μέχρι τα πόδια ήμουν σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όταν συνήλθα είπα στους φίλους μου ότι θέλω να πάω να πεθάνω στην Αίγυπτο, κοντά στα παιδιά μου».

Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ περιέγραψε τις χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν για να σωθεί η ζωή του και είπε πως υπέγραψαν οι φίλοι του για να μπει στο χειρουργείο. «Μου έβγαλαν τα δόντια μου. Δεν θυμάμαι πόσες ώρες κράτησε το χειρουργείο. Συνήλθα και είδα ότι μου είχαν κάνει μια επέμβαση στο λαιμό σαν να είμαι μια κότα που την έχουν σφάξει με μαχαίρι. Έχω τρία κομμάτια σίδερο στο στόμα μου».

Σε ερώτηση της προέδρου, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ είπε πως όλα τα άτομα που τον χτυπούσαν φορούσαν μαύρα.

Πρόεδρος: Ήταν άτομα της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή εγώ δεν ήξερα κάτι για αυτό. Αλλά όταν βγήκα από το νοσοκομείο και συνήλθα, οι φίλοι μου, μου είπαν ότι ήταν της Χρυσής Αυγής γιατί, όπως μου είπαν, αφού με χτύπησαν πήγαν σε εκείνους και ήθελαν να μπουν μέσα να χτυπήσουν κι αυτούς. Μετά άκουσα το βίντεο του αρχηγού τους [σ.σ.: εννοεί τον Λαγό] και εκείνη τη βραδιά είπε ότι «εμείς θα αντιμετωπίσουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες».

Πρόεδρος: Γιατί σας άφησαν και έφυγαν;

Μάρτυρας: Με αφήσανε νεκρό, γι’ αυτό φύγανε.

Πρόεδρος: Νόμισαν ότι ήσασταν νεκρός;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Ξέρετε αν εκείνη την ημέρα ο βουλευτής Λαγός είχε δώσει ομιλία στο Πέραμα;

Μάρτυρας: Αυτός που ήταν εδώ την προηγούμενη φορά; Μου έδειξαν βίντεο από εκείνη την ημέρα που έλεγε ότι θα αντιμετωπίσουμε τους Aιγύπτιους ψαράδες κι εκείνη την ημέρα με χτύπησαν. Στόχος τους ήταν να μας σκοτώσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου ο μάρτυρας ενέφερε πως πιστεύει πως δεν ήταν προσωπικά στόχος αλλά πως: «Είμαστε στόχος γιατί είμαστε ξένοι».

Εισαγγελέας: Αποκτήσατε άδεια παραμονής ως θύμα εγκληματικής οργάνωσης; Έχετε τη δυνατότητα να λάβετε άδεια παραμονής βάσει του νόμου;

Μάρτυρας: Δύο χρόνια μετά από αυτά τα γεγονότα δεν είχα άδεια παραμονής. Μετά ο δικηγόρος με βοήθησε για να αποκτήσω άδεια παραμονής για να είμαι νόμιμος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας ο μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως 11 χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκε, δεν μπορεί να φάει σκληρές τροφές και πως δεν μπορεί να μείνει για περισσότερες από 3-4 ώρες όρθιος.

Η υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές για τη δράση και τους στόχους της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αλλά και ως προς την στρατιωτική δομή και ιεραρχία της οργάνωσης. Αυτό στοιχειοθετείται και στην πρωτόδικη απόφαση, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα στην υπόθεση της επίθεσης στους αλιεργάτες. Αυτή σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε μετά από δηλώσεις του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού ο οποίος είχε στοχοποιήσει τα θύματα βάσει καταγωγής και ιδιότητας. Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε αναφερθε στο «πρόβλημα με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες» σε ομιλίες του στην ευρύτερη περιοχή. Ο τότε βουλευτής είχε πει: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών και τα μέλη της Τοπικής στο Πέραμα Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αγριογιάννης, Θωμάς Μαριάς, και Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι όλοι σε 7ετή κάθειρξη. Γενικά είχαν συλληφθεί περισσότερα άτομα μαζί με τους δράστες, όμως κάποιοι δεν κατηγορήθηκαν και κάποιοι δεν καταδικάστηκαν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ