Σκεφτόμαστε διαφορετικά: Η Αθήνα αγκαλιάζει τη νευρο-διαφορετικότητα

O όρος «νευροδιαφορετικότητα» αναφέρεται τις φυσιολογικές παραλλαγές στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αναγνωρίζει ότι ο εγκέφαλος κάθε ατόμου είναι μοναδικός και αυτή η μοναδικότητα μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικές νευρολογικές καταστάσεις ή διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες, επικοινωνούν, μαθαίνουν και κοινωνικοποιούνται.

Σκεφτόμαστε διαφορετικά: Η Αθήνα αγκαλιάζει τη νευρο-διαφορετικότητα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του προγράμματος συνΑθηνά, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, πετυχημένοι επαγγελματίες από διάφορα πεδία, που αντιμετωπίζουν νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές.

Οι ομιλητές θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα αναλύσουν την επίδραση που είχαν και εξακολουθούν να έχουν αυτές οι προκλήσεις στην εργασιακή και προσωπική καθημερινότητά τους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι οι νευρο-αναπτυξιακές διαφορές δεν είναι ασθένειες, αλλά ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου.

«Δυστυχώς, ακόμα και οι σύγχρονες κοινωνίες τείνουν να θεωρούν τις νευρολογικές διαφορές, όπως η ΔΕΠΥ, η Δυσλεξία, το Άσπεργκερ κ.ά. ως προβλήματα που πρέπει να “διορθωθούν”. Το κίνημα της νευροδιαφορετικότητας αμφισβητεί αυτή την άποψη και υποστηρίζει ότι αυτές οι νευρολογικές διαφορές είναι απλώς παραλλαγές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπως ακριβώς οι διαφορές στην εθνικότητα, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό και θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και να γιορτάζονται ως τέτοιες. Με την εκδήλωση στις 27 Απριλίου, στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ του Δήμου Αθηναίων, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την κατανόηση και την αποδοχή των νευρολογικών διαφορών, ώστε να εξαλειφθεί το στίγμα και οι διακρίσεις, αλλά και να υποστηρίξουμε τα ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τα άτομα με νευρο-διαφορετικότητα. Η εκδήλωση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούμε, να μοιραστούμε εμπειρίες και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος και διαγνωσμένος με ΔΕΠΥ, Κωνσταντίνος Ταχτσίδης.

Συνεχίζοντας ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης υπογράμμισε: «Ο κοινωνικός, εκπαιδευτικός και εργασιακός αποκλεισμός ατόμων με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές, κάνει πιο αναγκαία από ποτέ τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας και υποστήριξης ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Η χώρα μας βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω, όσον αφορά στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη μέριμνα για ένα τόσο σημαντικό θέμα και εδώ θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Γκαγκάκη, για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την έμπρακτη βοήθειά τους στην προσπάθειά αυτή.
Η συμπερίληψη όλων των νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών κάτω από την κοινή ομπρέλα της νευρο-διαφορετικότητας και η προώθηση της κοινωνικής αποδοχής, των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, της επαγγελματικής κατάρτισης και της εργασιακής απασχόλησης, ανοίγει το δρόμο για συνεργασία φορέων στην Ελλάδα και διοργάνωση ποικίλων δράσεων για γονείς, εργοδότες, εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες. Μπορούμε και πρέπει να δημιουργήσουμε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία που θα εκτιμά τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της».

  • Πέμπτη, 27 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Σεράφειο (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ: Η ΑΘΗΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΕΥΡΟ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ».
  • Μια ανοιχτή, συμπεριληπτική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, για όλο το εύρος των νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία, Άσπεργκερ κ.α.) που υποδέχεται το κίνημα τις νευροδιαφορετικότητας στην Ελλάδα.
  • Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του προγράμματος συνΑθηνά

Ομιλητές:

  • Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων
  • Κωνσταντίνος Ταχτσίδης, Δημοσιογράφος
  • Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων
  • Βασίλης Ροδοκανάκης, CIO & Co-founder @ Generation Y International e-Business Hub
  • Ιωάννα Φαναριώτη HR Director, EY Greece & South CESA Cluster 
  • Ευάγγελος Θεοχάρης, Head of Talent Procurement EMEIA, GDS and Executive at EY
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ