Υπό κατάρρευση η Φιλοσοφική Αθηνών - Μαζεύουν υπογραφές οι φοιτητές για την συντήρηση του κτηρίου

Μεταξύ των πολλών νομοσχεδίων για την αναβάθμισή της δημόσιας Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως μάλλον ξέχασε να λάβει υπόψη της τις υποδομές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία κυριολεκτικά καταρρέουν. Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, η σχολή με τα περισσότερα τμήματα και τον μεγαλύτερο όγκο φοιτητών πώς μπορεί να παραμελείται;

Υπό κατάρρευση η Φιλοσοφική Αθηνών - Μαζεύουν υπογραφές οι φοιτητές για την συντήρηση του κτηρίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μάλλον η προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να εκσυγχρονίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη, ή τουλάχιστον αυτό μαρτυρά η εικόνα πολλών πανεπιστημίων στην χώρα. Πέρα από το χρόνιο ζήτημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κάτι που αμελεί επιδεικτικά η κυβέρνηση των αρίστων είναι η ασφάλεια. Παλιά μου τέχνη…

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Αυγής» και η δημοσιογράφος Ιωάννα Καρδούλια, οι φοιτητές της Φιλοσοφικής καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα του κτηρίου έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και οι φοιτητές μαζεύουν καθημερινά υπογραφές για την συντήρηση του. Μάλιστα, μετά από ένα χρόνο αγώνα, με πρωτοβουλία του Δικτύου Αριστερών Προοδευτικών Φοιτητών, κατατέθηκαν στην Διοίκηση της Σχολής υπογραφές, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι περίπου 1.000, από φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην γνώμη, σε ένα περιβάλλον ασφαλές, όπου δεν θα χάνουν τα μαθήματα τους επειδή πλημμύρισαν οι αίθουσες.

Όπως αναφέρει στην «Αυγή» ο Φοίβος Ζαντές, φοιτητής της σχολής, μέλος του «Δικτύου» και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολή σχετίζονται με την κακή συντήρηση του κτηρίου, καθώς, όπως αναφέρει, οι αίθουσες πλημμυρίζουν όταν βρέχει, δεν υπάρχει θέρμανση σε ένα κτήριο αδιανόητα μεγάλο, με αποτέλεσμα το κρύο τον χειμώνα να είναι αφόρητο ενώ οι τουαλέτες έχουν να συντηρηθούν πάνω από δύο δεκαετίες. 

Όσον αφορά την προσβασιμότητα, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση σε φοιτητές ΑμεΑ.

Ο φοιτητής αναφέρει στην «Αυγή», μάλιστα, ότι υπήρξε φοιτήτρια ΑμεΑ η οποία δεν μπορούσε να παραβρεθεί σε μάθημα, εξαιτίας έλλειψης ασανσέρ σε λειτουργία.

«Τους χειμερινούς μήνες δεν είναι λίγες φορές που αίθουσες πλημμυρίζουν γιατί στάζουν τα ταβάνια διότι δεν υπάρχει καλή μόνωση, ή οι αίθουσες είναι ψυχρές γιατί οι σωλήνες της θέρμανσης δεν είναι καλά συντηρημένοι και φρακάρουν. Ενδεικτικά, από μαρτυρία καθηγητή ξέρουμε πως η θέρμανση έχει να συντηρηθεί από το 1987.

Επιπλέον, οι τουαλέτες χρειάζονται επειγόντως ανακατασκευή καθώς, όπως πληροφορούμαστε έχουν φτιαχτεί πριν δύο δεκαετίες με υλικά που δημιουργούν προβλήματα για την υγιεινή. Ως αποτέλεσμα οι τουαλέτες που τις επισκέπτονται δεκάδες φοιτητές κάθε μέρα είτε βρομάνε, είτε είναι γεμάτες νερά, είτε δεν λειτουργούν, είτε όλα μαζί», ανέφερε  ο φοιτητής. «Από πέρυσι περιμέναμε κάποια απάντηση από το υπουργείο για τα αιτήματά μας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση».

Οι φοιτητές κάθε σχολής έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που τους αξίζει. Προτού φτιάξει τα ουτοπικά και αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια που ονειρεύεται η κ. Κεραμέως, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να προσφέρει τα υποτυπώδη, χωρίς να διαλαλεί εκσυγχρονισμούς που δεν ήρθαν ποτέ και επιτυχίες που δεν πέτυχαν.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ