Έξι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν δράση της ΕΕ για τη ρύπανση από μικροπλαστικά

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και τρεις ακόμη χώρες ζητούν άμεσα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη της απελευθέρωσης μικροπλαστικών, τα οποία έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στον ανθρώπινο οργανισμό, στους πολικούς πάγους, ακόμα και στις βαθύτερες τάφρους των ωκεανών.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν δράση της ΕΕ για τη ρύπανση από μικροπλαστικά
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το σημαντικό αίτημα για την υιοθέτηση δεσμευτικών κανόνων με στόχο τον περιορισμό των επικίνδυνων μικροπλαστικών που μολύνουν το περιβάλλον ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έξι χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Τα μικροπλαστικά, τα οποία ανιχνεύονται πλέον στον ανθρώπινο οργανισμό, στους πολικούς πάγους, ακόμα και στις βαθύτερες τάφρους των ωκεανών, χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά, χρώματα, συνθετικούς χλοοτάπητες και άλλα προϊόντα, ενώ άλλα σχηματίζονται από την αργή διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών σκουπιδιών. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περνούν στη βάση του τροφικού πλέγματος και φτάνουν τελικά στον οργανισμό μας, με τις επιπτώσεις τους στην υγεία να παραμένουν ακόμα άγνωστες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να καταρτίσει νομοθεσία, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωβουλευτές και τις 27 χώρες-μέλη τον επόμενο μήνα, με στόχο να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του όγκου των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30% ως το 2030.

Ο εθελοντισμός δεν αρκεί 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), στην Ευρώπη απελευθερώνονται περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών που περιέχονται σε προϊόντα, μαζί με άλλους 176.000 τόνους μικροπλαστικών που δημιουργούνται ακούσια από τη διάσπαση μεγαλύτερων απορριμμάτων.

Μέσα από κοινό έγγραφο που υπογράφουν και απευθύνουν στην Κομισιόν, οι έξι χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ), τονίζουν πως «τα μέτρα σε εθελοντικό επίπεδο δεν αρκούν», ενώ ζητούν ανοιχτά από την Κομισιόν να υιοθετήσει προληπτικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψει και να περιορίσει τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον.

«Τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των πλαστικών (παραγωγή, χρήση και απόρριψη). Μεταδίδονται μέσω του αέρα, του νερού και του εδάφους και εντοπίζονται ακόμη και σε ζωντανούς οργανισμούς κι ανθρώπινα σώματα. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υδρόβιων οργανισμών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πέρυσι νομοθεσία για την επιβολή περιορισμών στα μικροπλαστικά που προστίθενται σκοπίμως σε διάφορα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη. Το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αυτή τη φορά αναμένεται να περιλαμβάνει και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον, όπως αυτά που προέρχονται από τη χρήση και τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων και από το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων.

Τέλος, εκτός από την προτεινόμενη νομοθεσία, οι έξι εν λόγω χώρες προτείνουν ότι η προστασία από τη ρύπανση των μικροπλαστικών πρέπει να ενσωματωθεί και σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως οι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού, η οδηγία για τα απόβλητα, η οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης, αλλά και η νομοθεσία για τα απόβλητα συσκευασιών.

Φωτογραφία: Naja Bertolt Jensen

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ