Ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών, επταπλασιασμός των κερδών servicers από το 2019

Την στιγμή που πολλά ευάλωτα νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους και οι βίαιες και εν μέρει παράνομες εξώσεις συνεχίζονται ανενόχλητα, υπάρχουν servicers των οποίων τα κέρδη εκτοξεύονται μέσα σε λίγους μήνες, με τα ποσά να φτάνουν ακόμα και τα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών, επταπλασιασμός των κερδών servicers από το 2019
ΠΡΟΒΟΛΗ

Παρότι θεωρητικά έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί που αφορούν κατοικίες μέχρι 80.000 ευρώ, από πλευράς servicers, οι πλειστηριασμοί το πρώτο τετράμηνο του 2023 έχουν ξεπεράσει τις 30.000, με κίνδυνο να ξεπεράσουν τις 100.000 έως το τέλος του έτους, την στιγμή που πέρσυ ήταν μόλις 52.000.

Μιλάμε για διπλασιασμό, στην καλύτερη των περιπτώσεων, που συνεπάγεται εκρηκτική αύξηση των κερδών των servicers και «θηλιά στο λαιμό» για τους οφειλέτες.

Η τραχιά και καταχρηστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες θα χάσουν το σπίτι τους, λειτουργεί υπέρ μονάχα της κερδοσκοπίας των λίγων και ήδη προνομιούχων και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική κοινωνικής πρόνοιας. Ακόμα μια αχρείαστη απόφαση, σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Kontra, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τέτοιος αριθμός πλειστηριασμών».

«Έχουμε ένα ανεξέλεγκτο πακτωλό κερδών των servicers. Φανταστείτε τι βγάζουν τα funds γιατί ο servicer παίρνει μια προμήθεια για τις υπηρεσίες που παρέχει» σημείωσε.

Η δικηγόρος μάλιστα ανέφερε ένα σοκαριστικό παράδειγμα για εναν servicer, που το 2019 είχε καθαρά κέρδη 19 εκατ. ευρώ και το 2022 καθαρά κέρδη 89 εκατ. ευρώ. «Σχεδόν επταπλασιασμός των κερδών» είπε, εξηγώντας ότι οι servicers παίρνουν προμήθεια 5-10% από τα funds.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ