Εφημερία τομέα: H εγκύκλιος Γκάγκα παίζει τζόκερ με τις ζωές των ασθενών

Απέναντι της έχει βρει τους υγειονομικούς η Μίνα Γκάγκα, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για την εγκύκλιο-ταφόπλακα για το ΕΣΥ. Μεγαλύτερο «αγκάθι» της εγκυκλίου φαίνεται πως είναι η «εφημερία τομέα», που βάζει στο «μπλέντερ» όλες τις ειδικότητες και παίζει τζόκερ με τις ζωές των ασθενών.

Εφημερία τομέα: H εγκύκλιος Γκάγκα παίζει τζόκερ με τις ζωές των ασθενών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στην διάρκεια της οποίας τα δημόσια νοσοκομεία έπαθαν «ασφυξία» και το σύστημα υγείας απέδειξε πόσο ανεπαρκές είναι, σε κάθε πιθανό τομέα, η κυβέρνηση ακόμα δεν θέλει να καταλάβει τα λάθη και τις παραλείψεις της.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος εισάγει την «εφημερία τομέα» που σημαίνει ότι σε κάθε εφημερία θα υπάρχει ένας γιατρός μιας ειδικότητας, ο οποίος αν είναι για παράδειγμα παθολόγος μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει χρέη χειρουργού, αν είναι καρδιολόγος μπορεί να κάνει τον ορθοπαιδικό και πάει λέγοντας.

Οι υγειονομικοί εκφράζουν την οργή τους για την «επικίνδυνη» και «εξευτελιστική» εγκύκλιο της κ. Γκάγκα, η οποία «αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (...) επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωση της, σημειώνει ότι η «εφημερία τομέα» εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων».

«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δεν θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νοσοκομειακοί γιατροί» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Από πλευρά της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζει την εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ».

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σημειώνει ότι η εγκύκλιος «έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία».

Αντιδρώντας στην εγκύκλιο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου έγραψε σε tweet του: «Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει αυτό της Γκάγκα να κοιτάει το πονεμένο αυτί ο γυναικολόγος θα είναι μόνο για τους κοινούς πολίτες. Για τους μητσοτάκηδες, τους τσάτσους μητσοτάκηδων, τους VIPs και τους μητροπολίτες θα γκρεμοτσακίζεται αμέσως ο αρχιΚαθηγητάς της κατάλληλης ειδικότητας».

Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «στο Υπουργείο Υγείας επιμένουν να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται».

«Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Πίσω ολοταχώς» πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Θ. ΠΛΕΥΡΗ

Κοινοποίηση : Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

: Γενικός Γραμματέας υπουργείου Υγείας

: Διοικητές 1ης & 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: ΜΜΕ

Αθήνα, 02/05/23

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 28/04/23 έλαβε εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας  κας Μ. Γκάγκα, άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους  συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ.

Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι  παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία.

Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις  πιπλέον!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου!

Καλούμε τους συνάδελφους Προέδρους και μέλη των ΕπιστημονικώνΣυμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα. Η προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα συνιστά συμμετοχή  τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

 Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά  αντιποίηση ειδικότητας.

Προχωρούμε σε εξώδικο προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια.

Επίσης, ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ανάκληση της σοβαρής αυτής Υπουργικής Εγκυκλίου που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι γιατροί θα υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τους κανόνες της ειδικότητάς τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Την Παρασκευή 28/4/23 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αιφνιδιαστικά ανάρτησε στην «Διαύγεια» εγκύκλιο με την οποία:

1. Ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών.

2. Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η «εφημερία τομέα» (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα – π.χ. Παθολόγος – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα – π.χ. Γενικός Χειρουργός – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω.

3. Αυτό το καθεστώς (για την καθιέρωση του οποίου η κ. Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών) θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων.

«Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε». Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κλπ.) μόνο ένα νοσοκομείο («κόμβος» όπως το αποκαλούν), στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη.

4. Αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ότι «το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο». Μόνο αυτό που μας ζητάει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων. Οι αόριστες επικλήσεις στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το ΠΔ 87/86 που ρυθμίζει τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο, υπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό. Τη συνειδητή μετακύλιση κάθε σχετικής ευθύνης στο υγειονομικό προσωπικό και την απεμπόληση των δικών τους ευθυνών.

Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό.

Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.

Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων «εφημερίας τομέα».

Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για «εφημερία τομέα», πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητας.

Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ