Προεκλογική δωροδοκία εκατομμυρίων από την κυβέρνηση στα τηλεοπτικά κανάλια

Με τις υπογραφές Σκυλακάκη και Οικονόμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στα τηλεοπτικά κανάλια έως και 9 εκατομμύρια ευρώ από κρατικά χρήματα, με πρόσχημα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ότι προάγουν… την πολυφωνία!

Προεκλογική δωροδοκία εκατομμυρίων από την κυβέρνηση στα τηλεοπτικά κανάλια
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μία από τις πληγές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, ήταν, φυσικά, ο Στέλιος Πέτσας και οι λίστες του, απ’ τις οποίες θησαύρισαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τις ημέρες της πανδημίας. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και η διαβόητη λίστα του έγιναν σλόγκαν και επιχείρημα μ' όλα τα συμπαρομαρτούντα: «πετσοταϊσμένα κανάλια», «πετσωμένα μέσα», «χοντρόπετση κυβέρνηση» κ.ά.

Εξαιτίας της βροχής από σκάνδαλα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται πως μια νέα «λίστα Πέτσα» ήταν επόμενη, ώστε να εξασφαλιστεί η ομερτά εκ μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γιατί χωρίς λάδωμα δεν κυλάει ούτε το μετρό στη ράγα.

Μια ανάσα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου και η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει ένα παχυλό δώρο στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μάλιστα με μια αιτιολογία που θα σκανδαλίσει και τον πιο αδιάφορο πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, την 21η Απριλίου 2023 δημοσιεύθηκε ένα ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, για την κάλυψη της διαφοράς του ενοικίου για τη μεταφορά του σήματος από την Digea, «καθώς προάγουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο».

Το ΦΕΚ, με τις υπογραφές του Θόδωρου Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αναφέρει πως «η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των εννέα εκατομμυρίων ευρώ (9.000.000) και θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης…»

Ως αιτία για τη νέα χρηματοδότηση (ή δωροδοκία, όπως το δει κανείς) στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αναφέρεται «το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν».

Δείγμα της νοσηρότητας της δημοκρατίας που έχουμε είναι πως, ενώ ο δρόμος προς τις εκλογές όλο και λιγοστεύει, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τον έκτακτο «μποναμά» στους συστημικούς καναλάρχες, τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται μόνο ως υπαλλήλους της εξουσίας, που θα παίξουν το δικό του παιχνίδι, όπως το έχουν κάνει ήδη τόσες φορές. Το χρήμα και το θράσος φαίνεται πως είναι τα σπουδαιότερα όπλα της Νέας Δημοκρατίας, αφού, στη σαρωτική προσπάθεια των μελών της να αναδειχθούν ως οι ιδανικότεροι, δεν διστάζουν να τα βάζουν και με διεθνείς φορείς, αμφισβητώντας την εγκυρότητά τους. Τελευταίο παράδειγμα ο Άκης Σκέρτσος και η επίθεσή του προς του Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, για την είδηση πως η Ελλάδα φιγουράρει στην 107η θέση στην Ελευθερία του Τύπου.

Χαρακτηριστική και η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, σχολιάζοντας την είδηση, ανέφερε και το εξής: «Δύο πράγματα έκανε στις 21 Απριλίου ο Μητσοτάκης: δώρισε 9 εκατομμύρια στα κανάλια και “τίμησε” την επέτειο της Χούντας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ