Προεκλογικά «ρουσφέτια» εκατομμυρίων σε επενδυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρενέβη προκειμένου να ενταχθούν παράνομα και παράτυπα επιχειρήσεις σε προγράμματα. Η προσπάθειά τους βέβαια ήταν άκαρπη, καθώς υπηρεσιακά στελέχη αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε παράτυπες και παράνομες διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα αφορούσαν οικονομικές ενισχύσεις εκατομμυρίων.

Προεκλογικά «ρουσφέτια» εκατομμυρίων σε επενδυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιχείρησε να αναιρέσει αποφάσεις, οι οποίες είχαν προ πολλού δημοσιοποιηθεί, αποδεχόμενο τις αυθαίρετες πρακτικές επενδυτών, οι οποίοι παρέκαμψαν διαδικασίες για την ένταξή τους σε επιχειρησιακά προγράμματα, στηριζόμενοι στις πλάτες του υφυπουργού, ο οποίος μάλιστα φάνηκε πρόθυμος να διευθετήσει τις επιθυμίες τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αντιγόνης Ζούντα στην «Αυγή», η υπόθεση αυτή, η οποία αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, αφορά τέσσερα επενδυτικά σχέδια τριών επενδυτών παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής, τα οποία κοστολογούνται άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλθ 2014-2020).

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν παρέλθει ήδη από το 2021 και πλέον έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων/προτάσεων, για να επιλεχθούν οι τελικοί δικαιούχοι.

Τα δύο εκ των τεσσάρων επενδυτικών σχεδίων, για τα οποία γίνεται λόγος παραπάνω, απορρίφθηκαν εντελώς, ενώ τα άλλα δύο εγκρίθηκαν μερικώς, με περικοπές επί του αρχικώς αιτούμενου προϋπολογισμού.

Όπως προβλέπεται από το κοινοτικό πλαίσιο και αποτελεί δικαίωμα των επενδυτών, και οι τρεις εταιρείες προχώρησαν στην υποβολή ενστάσεων κατά της αξιολόγησής τους, οι οποίες και εξετάστηκαν από ειδικές επιτροπές και τελικά απορρίφθηκαν.

Και εδώ το ζήτημα θα έπρεπε να είχε λήξει. Ακόμα και αν δεν αποδέχονταν την απόρριψη της ένστασης, οι επενδυτές έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Ωστόσο, οι εταιρείες αποφάσισαν να μεταφέρουν απευθείας τις διαφωνίες τους στον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», «ο υφυπουργός, χωρίς να καλέσει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ή να απευθυνθεί σ’ αυτούς για το θέμα, έδωσε εντολή στον αρμόδιο γενικό γραμματέα να ανακαλέσει τις δικές του αποφάσεις, που αφορούσαν τόσο την αρχική αξιολόγηση όσο και τις ενστάσεις, και να δώσει εντολή να πληρωθούν όλα (!) στους εν λόγω επενδυτές, είτε είχαν απορριφθεί ολοσχερώς είτε εν μέρει».

Ωστόσο, στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΣΠΑ, τα δεδομένα που εισάγονται – στην προκειμένη οι επιτυχόντες του προγράμματος – δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να αλλάξουν εντελώς, καθώς μεσολαβούν και άλλα συστήματα.

Επομένως, η εντολή να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα οι επενδυτές που είχαν συμπεριληφθεί στο σύστημα ως «αποτυχόντες», δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, παρά την μεσολάβηση του ίδιου του υφυπουργού.

Να σημειωθεί εδώ ότι σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις-παρατυπίες ελλοχεύει ο κίνδυνος, εφόσον εντοπιστούν από την Ε.Ε. ως «συστημικό» - επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, δηλαδή αν διαπιστωθεί η εμπλοκή του κράτους ή της Δημόσιας Διοίκησης, να επισύρουν την επιβολή τεράστιων προστίμων σε βάρος της χώρας.

Σύμφωνα με την «Αυγή» τον Μάρτιο του 2023, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη απέστειλαν στον γενικό γραμματέα ένα δικονομικό έγγραφο, στο οποίο υπογράμμιζα ότι «η ιεραρχική προσφυγή δεν προβλέπεται και δεν έχει κανείς δικαίωμα να την επικαλεστεί εφόσον δίνεται το δικαίωμα της ένστασης, δηλαδή ήταν μια αυθαίρετη κίνηση που παρέκαμψε τις αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασίες  και αφετέρου ότι δεν υπάρχει τρόπος ώστε να αναιρεθεί η περατωθείσα διαδικασία μέσω του πληροφοριακού συστήματος και επομένως δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί η σχετική εντολή».

Από μέρους των επενδυτών, δεν έκαναν προσπάθεια υποβολής νέας αίτησης σε ένα νέο διαγωνισμό, ενώ στο μεταξύ, δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι πόροι για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επομένως, ακόμα και αν τελικά παράνομα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, πως τελικά θα πληρώνονταν;

Το ζήτημα παρότι έχει κοινοποιηθεί στο αρμόδιο υπουργό, έχει μάλλον κλειδωθεί στο συρτάρι και έχει πεταχτεί και το κλειδί, καθώς οδεύουμε προς εκλογές και μια τόσο σκανδαλώδης παρατυπία θα χαλούσε το image της υπέροχης, επιτυχημένης και πάνω από όλα δίκαιης κυβέρνησης. Θα ήταν κρίμα…

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ