Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνα: 386 δέντρα στο βωμό της ανάπλασης (εικόνες)

Το αυτονόητο, την υπεράσπιση του αρχαιολογικού άλσους, συνεχίζουν οι κάτοικοι της περιοχής μέσα από την Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στα έργα «ανάπλασης» του πάρκου. Φωτογραφίες: Πηνελόπη Θωμαΐδη / Hans Lucas

Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνα: 386 δέντρα στο βωμό της ανάπλασης (εικόνες)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κόσμος από τη γειτονιά, τις γύρω περιοχές της Αθήνας, κόσμος έτοιμος να υπερασπιστεί τον πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο, βρέθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, 7 Μάη, εκεί.

Με στόχο να μη γίνει πράξη η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να απομακρύνει άμεσα 264 υγιή δέντρα και 50 «ξερά», 314 συνολικά, δέντρα. Στη 2η φάση, 72 ακόμη θα κοπούν ανεβάζοντας τον αριθμό των δέντρων που θα χάσει η Αθήνα σε 386 και αυτά μόνο για την ανάπλαση που αφορά την ενοποίηση των σκαμμάτων. Περισσότερα ακόμη δέντρα θα θυσιαστούν για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας, που έχει χωροθετηθεί εντός του πάρκου, αντί της θάλασσας τσιμέντου και αδόμητων χώρων στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου.

Το κάλεσμα από την Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, ο αγώνας ενάντια στο σχεδιασμό της εκτεταμένης αυτής αποψίλωσης έγινε γιορτή. Μουσικά σχήματα, παιδαγωγικά εργαστήρια με θέμα τη φύση, περιηγήσεις στο πάρκο με υπόδειξη των σημείων προς παρέμβαση, συνολική ενημέρωση για την επικείμενη ανάπλαση και μια πορεία - πομπή με μουσική και τη συνοδεία των ερώτων των Εξαρχείων (ένα ακόμα σύμβολο του εκτεταμένου αγώνα για τους δημόσιους χώρου) έγινε μέσα από το απειλούμενο άλσος.

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Θωμαΐδη / Hans Lucas

Η εκτεταμένη και λεπτομερής ανακοίνωση της την Πρωτοβουλίας Αγώνα μας ενημερώνει:

Τι θέλουν να κάνουν:

«Το άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα έχει χαρακτήρα υπερτοπικό. Είναι γοητευτικό χάρη στο φυσικό του ανάγλυφο και ζωντανό λόγω της εκτεταμένης δημόσιας χρήσης του. Είναι φορέας ιστορίας και πολιτισμού, σημαντικότατος όμως και ως χώρος πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Στην προγραμματιζόμενη ανάπλαση το έργο χωρίζεται σε 2 μέρη:

α. Για τη διάνοιξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων -και μόνο στην πρώτη φάση- θα απομακρυνθούν άμεσα 314 ώριμα δένδρα από το πιο πυκνό τμήμα του αρχαιολογικού άλσους. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μαζί με εκτεταμένες αποχωματώσεις. Στην τελική φάση αυτού του τμήματος του έργου θα πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων, αποδίδοντας έναν χώρο αποκομμένο από τη δημόσια χρήση, μη προσβάσιμο και πλήρως αποψιλωμένο.

β. Το νέο μουσείο χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού άλσους αποστερώντας πολύτιμο δημόσιο χώρο, δέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Καμία δημόσια διαβούλευση δεν έχει γίνει από το δήμο, παρά τις επιτακτικές εκκλήσεις των κατοίκων, οι οποίοι προτείνουν την κατασκευή του μουσείου στη γειτονική έκταση του παλιού ΒΙΟΠΑ. Η επιλογή του δήμου συρρικνώνει τον ζωτικό χώρο του πάρκου και καθυστά το ΒΙΟΠΑ, - αυτόν τον μη τόπο με τις αλάνες, τις αποθήκες, τις παράνομες χωματερές και τα σκραπατζίδικα-, εν δυνάμει φιλέτα real estate εν όψει της σχεδιαζόμενης ανάπλασης».

Τι έχει αποτραπεί και τι κάνει η πρωτοβουλία: 

«Στις 4 Μάη συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι παραδέχτηκαν το αναπόφευκτο της κοπής στον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου, εντολέας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και υπήρξε από μεριάς του καθολική άρνηση στην προσκόμιση οποιασδήποτε άδειας εργασιών. Το ΑΤ Κολωνού -κατά την προσφιλή του τακτική- αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των εργασιών και κανένας σχετικός έλεγχος δεν έγινε για την παραμονή των μηχανημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Στα σχέδια τους απαντάμε συλλογικά, με καλέσματα προς όλους και όλες όσους και όσες δεν βασίζονται σε μηχανάκια καθαρισμού αέρα για να αναπνεύσουν. Διεκδικούμε μια ήπια ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων όπου η βλάστηση θα συνυπάρχει και θα εμπλουτίζει τα ευρήματα. Διεκδικούμε την επαναχωροθέτηση του μουσείου δίπλα στο πάρκο και όχι μέσα σε αυτό. Η ανέγερση του μουσείου στην γειτονιά μας να γίνει με γνώμονα και την ευημερία των κατοίκων και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και του real estate. Η Αθήνα με 0.96 m2/κάτοικο δεν έχει την δυνατότητα να χάνει ελεύθερους χώρους και ώριμα δένδρα. Απαιτούμε απαλλοτριώσεις στην πρώην βιομηχανική περιοχή, νέες φυτεύσεις και επέκταση του πάρκου προς τα δυτικά.

Το κίνημα διεκδίκησης των δημόσιων χώρων στην Αθήνα είναι ένα εννιαίο μέτωπο αγώνα για το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο και το περιβάλλον. Από το λόφο Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων, στο πάρκο Δρακοπούλου και το λόφο του Φιλοπάππου, το πάρκο Τρίτση και το Κύπρου & Πατησίων, μέχρι το αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα και το ρέμα της Ραφήνας, είναι οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται λεηλατώντας τη φύση και τις ελευθερίες μας».


Γνωρίστε και στηρίξτε την Πρωτοβουλία εδώ


Συλλογή υπογραφών εδώ


 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ