Εκείνοι τον Σκέρτσο, εμείς τον Γλέζο - Η τεράστια ηθική απόσταση στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών

«Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση!» -Μανόλης Γλέζος. «Δεν ενδιαφερόμαστε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αυτά ανήκουν στο παρελθόν» -Άκης Σκέρτσος.

Εκείνοι τον Σκέρτσο, εμείς τον Γλέζο - Η τεράστια ηθική απόσταση στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι ιστορικό, νομικό, πολιτικό, οικονομικό. Πρωτίστως όμως είναι ηθικό. Και για την αποκατάσταση της ηθικής και του δικαίου απαιτείται απαραιτήτως η υλική επανόρθωση. Ακόμη και ένα μάρκο να ήταν…

Οι απαράγραπτες, δίκαιες και ισχυρά τεκμηριωμένες αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις έχουν πληρωθεί με αίμα. «Η Ελλάδα αντιστάθηκε 217 μέρες εναντίον και των δύο φασιστικών χωρών της Ευρώπης, ματαιώνοντας όλα τα σχέδια του Χίτλερ. Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που δεν πολέμησε ούτε ένας Έλληνας εναντίον της ΕΣΣΔ. Αυτής της συμβολής της Ελλάδας απαιτούμε την αναγνώριση, με πρώτο στόχο τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας».

Ο Μανόλης Γλέζος αποτύπωσε με λόγο όπου δεν χωράει αντίλογος το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Ζήτημα που, όπως είπε σήμερα μετά την ανιστόρητη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων, Αριστομένης Συγγελάκης, καμία κυβέρνηση δεν είχε αφήσει στο περιθώριο. «Μέχρι σήμερα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις του ελληνικού λαού, αν και δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό, εντούτοις για πρώτη φορά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει μια τόσο αισχρή τοποθέτηση, την οποία σήμερα με μια κυβίστηση επιχειρεί να διορθώσει».

Μιλώντας στο Ράδιο 98,4 έκανε λόγο για «ανιστόρητες και αναθεωρητικές» δηλώσεις και σημείωσε ότι «η βλάβη και η εκμετάλλευση που θα τύχει από τη Γερμανία η αρχική τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου είναι όνειδος». Παράλληλα, ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντας «αισχρή» τη δήλωση Σκέρτσου, έκανε λόγο για «κυβίστηση» σχετικά με την ατυχή επανόρθωσή του μετά τη συνολική κατακραυγή. «Μια τέτοια δήλωση εκτελεί για ακόμη μία φορά τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας» δήλωσε και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδοκιμάσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Ο πρωθυπουργός, που κατάγεται από την αιματοβαμμένη Κρήτη, οφείλει δημόσια και με οξύτητα να τον ανακαλέσει στην τάξη».

Η άνευ προηγουμένου δήλωση Σκέρτσου

Ο Άκης Σκέρτσος ρωτήθηκε τηλεοπτικό κανάλι TRT για το μείζον ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και απάντησε το αμίμητο:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον».

Όπως άλλωστε έσπευσε να διευκρινίσει: «Το θέμα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη - να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση».  

Και κάνοντάς το ακόμα χειρότερο συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη -με υπεύθυνο πατριωτισμό- μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

Ατυχής διόρθωση

Μετά τον… χαλασμό που προκάλεσε, προέβη σε διορθωτική δήλωση, στην οποία ανέφερε πως: «Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημείωσε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Θύελλα αντιδράσεων

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανιστόρητος ο Σκέρτσος»

«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα». «Αντιθέτως», συνεχίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».

Δήλωση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση, δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε πως «δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία. Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα».

Πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης». Και κατέληξε λέγοντας πώς «αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη».

KKE: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Σκέρτσου»

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”, αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία. Όπως, επίσης, υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά. Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ