Η Κομισιόν πήγε στην Σάμο και «αδειάζει» τον Μητσοτάκη - Το υπ. Μετανάστευσης παραδέχεται τα pushbacks

Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Μητσοτάκη για τους πανηγυρισμούς του σχετικά με τα προσφυγικά καμπ στα νησιά, με μια «έκθεση» που αναδεικνύει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις «φυλακές ψυχών».

Η Κομισιόν πήγε στην Σάμο και «αδειάζει» τον Μητσοτάκη - Το υπ. Μετανάστευσης παραδέχεται τα pushbacks
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως και άλλα ελληνικά νησιά, η Σάμος έχει γίνει το σκηνικό για φρικιαστικές περιγραφές βίας κατά των αιτούντων άσυλο που φτάνουν με σάπιες βάρκες από την Τουρκία. ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμοί, ανεξάρτητοι ερευνητές και έρευνες των μέσων ενημέρωσης έχουν καταγράψει πώς οι άνθρωποι συλλαμβάνονται συστηματικά από τις αρχές, στερούνται το δικαίωμά τους να ζητήσουν διεθνή προστασία, δέχονται επιθέσεις και ληστεύονται, καταλήγοντας σε σωσίβιες σχεδίες πίσω στην Τουρκία.

«Οι αναφορές για αναγκαστικές επιστροφές ή επαναπροωθήσεις (pushbacks) , όπως συνήθως αποκαλούνται αυτές οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές, έχουν πολλαπλασιαστεί από τότε που η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσία το 2019, υποσχόμενη να καταπολεμήσει τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του το wearesolomon.

Μπροστά σε συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας της OLAF που τεκμηριώνει τη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες συχνά «fake news». 

Όλοι θυμόμαστε τον εξαγριωμένο πρωθυπουργό να ρωτάει επίμονα Ολλανδή δημοσιογράφο αν έχει πάει ποτέ στην Σάμο όταν εκείνη τον ρώτησε γιατί λέει ψέματα για τα pushbacks και τις συνθήκες που επικρατούν στα καμπς.

«Αν πάτε στη Σάμο, θα βρείτε ένα άψογο καμπ με άψογες συνθήκες … καμία σύγκριση με αυτό που είχαμε στο παρελθόν», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης.

Τώρα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας με τη ΝΔ, επισήμανε τις εγκαταστάσεις της Σάμου ως παράδειγμα των επιτυχιών της κυβέρνησής του στη «διαχείριση της μετανάστευσης», ενώ αναμάσησε πρόσφατα το γνωστό αφήγημα των Ελλήνων αξιωματούχων: «Δεν κάνουμε απωθήσεις [...] Είδα τους ισχυρισμούς και μπορώ να σας πω ότι δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε ούτε ένα περιστατικό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε γερμανική εφημερίδα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Σήμερα, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έφεραν στην δημοσιότητα οι wearesolomon σε συνεργασία με το Al Jazeera, τα τρία πρόσφατα κατασκευασμένα, και χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καμπ προσφύγων σε Σάμο, Λέρο, και Κω -που η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίαζε ως τη «νέα γενιά» υποδομών με «βελτιωμένες» συνθήκες διαβίωσης και διαδικασίες ασύλου- δυσκολεύονται να παράσχουν βασικές υπηρεσίες και εγγυήσεις ακόμη και στους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο.

Σε εσωτερική αλληλογραφία της ΕΕ που αφορά στην περίοδο Μάρτιος 2022 έως Φεβρουάριος 2023, που περιήλθε στην κατοχή του Solomon, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβλέπουν τις δομές στα τρία νησιά του Αιγαίου ανέφεραν σχεδόν καθημερινά προβλήματα, που κυμαίνονται από ελλείψεις προσωπικού που καθυστερούν τις διαδικασίες ασύλου έως ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση και βίαια περιστατικά με θύματα ανηλίκους.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω e-mails, η νέα δομή στη Σάμο απασχολεί προσωπικό ασφαλείας που υπερβαίνει σε αριθμό τους φιλοξενούμενους, την στιγμή που υπάρχουν φρικτές ελλείψεις  σε εξειδικευμένους φροντιστές για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην Λέρο, τον Μάιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε σχεδόν καθημερινά περιστατικά βίας και βανδαλισμών στα καταλύματα των ανηλίκων, καθώς τα περίπου 40 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί είχαν μείνει ήδη έναν χρόνο χωρίς φροντιστές. Μήνες αργότερα, η Κομισιόν συνέχισε να καταγράφει έναν «αυξανόμενο αριθμό» ασυνόδευτων ανηλίκων «αλλά χωρίς επιπλέον προσωπικό για τη φροντίδα τους», ενώ είχε επισημάνει περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου για το οποίο η ελληνική αστυνομία δεν έχει δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της έρευνας.

Επιπλέον, η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, κενό στις υπηρεσίες διερμηνείας, το οποίο δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις σε διαδικασίες, όπως η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή ασύλου.

Προβλήματα αναφέρονται και σε ότι αφορά την περίθαλψη, η οποία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η έλλειψη μόνιμων γιατρών οδηγεί σε κενά στην ιατρική υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, σε καθυστερήσεις στους ιατρικούς ελέγχους, που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της ηλικίας και της κατάστασης ευαλωτότητας των νεοαφιχθέντων που μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για ειδικές προστασίες και διαδικασίες.

Ακόμα τραγικότερο είναι το γεγονός ότι το 2022 η Κομισιόν επισήμανε βλάβη σε αντλία νερού, που οδήγησε σε έλλειψη τρεχούμενου, καθαρού νερού στο καμπ της Σάμου, για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Οι διακοπές νερού συνεχίστηκαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2023.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στην αλληλογραφία ότι «μέχρι τώρα οι άνθρωποι ήταν πολύ ήρεμοι και δεν διαμαρτύρονταν, αλλά τώρα έχουν χάσει την υπομονή τους».

Σε επιστολή τους, αρκετές ΜΚΟ κάλεσαν τις αρχές να κλείσουν τον καταυλισμό της Σάμου, επικαλούμενες την «αναξιοπρεπή μεταχείριση» των ασυνόδευτων ανηλίκων και την «περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών» στις εγκαταστάσεις.

«Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται δημοσίως αυτά τα κέντρα και … της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην πράξη οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά», έγραψαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Oxfam σε πρόσφατη εισήγηση προς τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις «φαίνεται να εντείνουν αντί να μετριάζουν» τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το υπουργείο Μετανάστευσης παραδέχτηκε τις επαναπροωθήσεις

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του The Press Project, παραδέχτηκε ωμά την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ομολογώντας χωρίς ντροπή ότι οι ελληνικές αρχές όντως προβαίνουν σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Αν βάλουμε φράχτη, δε θα γίνεται κανένα pushback, δεν θα υπάρχει ανάγκη», σημειώνει, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον φράχτη στον Έβρο και την επέκτασή του με ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί οι ευρωπαίοι.

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας ότι «σωρηδόν αναγνωρίζονται δυστυχώς οι αιτήσεις ασύλου», εκφράζοντας μια αλγεινή δυσαρέσκεια στο γεγονός ότι οι κατατρεγμένοι μπορεί να βρουν την ελπίδα να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, ύστερα από όσα δεινά έχουν βιώσει μέχρι να πατήσουν στην στεριά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ