Η Κομισιόν αδειάζει την «Απογευματινή» για τα fake news της έγκρισης του προγράμματος της ΝΔ

Διαψεύδεται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή» πως η Κομισιόν έχει δήθεν εγκρίνει το σπουδαίο πρόγραμμα της ΝΔ με τις μεγάλες αυξήσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει καν τη λίστα των 100 ευεργετηθέντων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κομισιόν αδειάζει την «Απογευματινή» για τα fake news της έγκρισης του προγράμματος της ΝΔ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άλλο ένα προεκλογικό ψέμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να αποκαλυφθεί, κι αυτή τη φορά έχει να κάνει με το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», που αναφέρει πως η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα της ΝΔ, λέγοντας «ναι» στην αύξηση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και στη μείωση φόρων που με βεβαιότητα υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα, στο «πληρωμένο» πρωτοσέλιδο της Τετάρτης, 17 Μαΐου, δημοσιεύει τον τίτλο «Είπε “ναι” η Κομισιόν» αναφέροντας πως «οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ». Την ίδια ώρα, ένα δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» διευκρινίζει πως πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν την «Απογευματινή» και το εγκώμιο που πλέκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διευκρινίζεται πως δεν έχει κατατεθεί νέο πρόγραμμα από τη ΝΔ και πως η Κομισιόν θα εκδώσει συστάσεις ανά χώρα και θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών στο πλαίσιο της Εαρινής Δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις 24 Μαΐου.

Η Μαρία Ψαρά, ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, αναφέρει πως η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε το τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της υποχρεωτικής λίστας των 100 ευεργετηθέντων από το Ταμείο, δηλαδή τις εταιρείες, τις οντότητες και τα πρόσωπα που καρπώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά. Η λίστα αυτή έμελλε να δημοσιευθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η κυβέρνηση ακόμα την «χρωστάει», επιχειρώντας μάλλον να την αποκρύψει για να μην αποκαλυφθούν τα συμφέροντα που κίνησαν τις διαδικασίες αυτές.

Σε τι αφορά το τρίτο αίτημα πληρωμής

39 ορόσημα και 3 στόχους αφορά το τρίτο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω καλύπτουν τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που αφορούν την ανακαίνιση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια. 

Επίσης, περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον αστικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για την ύδρευση και την αποχέτευση για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων (κατά τα άλλα ήταν ψέμα το ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό), την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου την προκαταρκτική της αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ