Αναπνοή και πάλι βουτιά - Η επόμενη μέρα φέρνει νέες εκλογές στο τέλος Ιουνίου

Το χθεσινό αποτέλεσμα σίγουρα έχει πολλά να μας πει. Στο 20/20 έχουμε την καλή συνήθεια να παίρνουμε τον χρόνο που χρειάζεται, πριν πάρουμε θέση.

Αναπνοή και πάλι βουτιά - Η επόμενη μέρα φέρνει νέες εκλογές στο τέλος Ιουνίου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με σταθερή και αμετάβλητη τη θέση μας να στεκόμαστε απέναντι στην εξουσία, στο πλευρό κάθε αδικημένου, συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε να την κάνουμε. Χωρίς φόβο, χωρίς βαρίδια, με πολύ πάθος.

Επεξεργαζόμενοι, ακόμα, το 40άρι επιβράβευσης της σκληρότερης και χυδαιότερης κυβέρνησης της χώρας, παρατηρούμε τους συναδέλφους -λέμε τώρα- να πανηγυρίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Και ακούμε τον Άδωνη Γεωργιάδη να ζητά 180 έδρες στον επόμενο γύρο για να αλλάξουν το Σύνταγμα. Λογικό, αφού το έχουν τσαλαπατήσει σαν κουρελού να θέλουν να το φέρουν και στα μέτρα τους.

Έτσι μπαίνουμε στο νέο γύρο της εκλογικής διαδικασίας που ξεκίνησε ακολουθώντας έναν κύκλο διαδικασιών, με πρώτη αυτή του σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα που αναδείχθηκε πρώτο. Η εταιρεία Singular Logic παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, και εκείνη τα παρέδωσε σήμερα το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής. Ακολούθησε η συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου ο Κωνσταντίνος Τασούλας να επιδώσει τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

Η συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος και δεδομένου ότι η ΝΔ δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών, θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή».

Έτσι θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία σε κοινοβουλευτική δύναμη για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.  Εάν αυτό δεν ευοδωθεί, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παράσχει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν έχει την τύχη της προηγουμένης, θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα να κρατήσει τη διερευνητική εντολή τρεις μέρες, προκειμένου να εξαντλήσει την προσπάθεια  για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εξάντληση του τριημέρου δεν είναι υποχρεωτική. Όποιος από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς θέλει, μπορεί να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Αν δεν προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτό αποτύχει, θα ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Αναμένουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει με τους δύο αρχηγούς και θα ενημερώσει για την απόφασή του να μην προσπαθήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ορκωμοσία της νέας Βουλής

Όποιο κι αν είναι το αποτελέσματος σχηματισμού κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες, θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Αν δεν έχουμε κυβέρνηση που να προκύπτει από τις παραπάνω διαδικασίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Αυτές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα και όχι με σταυρό προτίμησης. Η προεκλογική περίοδος θα διαρκέσει από 22 ημέρες μέχρι ένα μήνα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ