Εκλογές με λίστα - Θα σεβαστούν τα κόμματα τις επιλογές των ψηφοφόρων;

Παρά την εμφανή διαφορά, οι κάλπες της 21ης Μαΐου δεν έδωσαν Κυβέρνηση. Πλέον οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Πώς ακριβώς διεξάγονται και πώς καταρτίζονται οι λίστες.

Εκλογές με λίστα - Θα σεβαστούν τα κόμματα τις επιλογές των ψηφοφόρων;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πότε γίνονται οι εκλογές με λίστα

Οι εκλογές διεξάγονται με λίστα όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες. Οπότε, βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι συμπολίτες μας θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Στις εκλογές αυτές οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική (δηλαδή με το μπόνους εδρών) στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%. Οι 12 έδρες που απομένουν προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων που τιτλοφορείται «Ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Πως καθορίζονται οι λίστες

Οι λίστες καθορίζονται από τους κομματικούς μηχανισμούς, άλλοτε συνυπολογίζοντας τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, άλλοτε με κομματικά κριτήρια. Άρα στις επόμενες εκλογές, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν συνυπολογίζεται στον υποψήφιο της αρεσκείας μας.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που καταλαμβάνουν στη λίστα που έχουν συγκροτήσει τα κόμματα και όχι ανάλογα με τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες. Άρα πέραν των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής και συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα τους, βουλευτές που έμειναν εκτός μπορεί να ξαναμπούν στην Βουλή. Ουσιαστικά θα μιλήσουν οι φιλίες και ο στρατηγικός σχεδιασμός των κομμάτων. Μένει να δούμε κατά πόσο τα κόμματα θα σεβαστούν τις επιλογές των ψηφοφόρων, τοποθετώντας τους υποψηφίους με κριτήρια σταυρών ανά Περιφέρεια.

*Τα φιλιά μας στον Ανδρέα Λοβέρδο λοιπόν περιμένοντας τις λίστες!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ