Το Ισραήλ επενδύει στον αυτόνομο πόλεμο μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο το Ιράν ανακοίνωσε το Ισραήλ, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να καταστεί το Ισραήλ η νέα υπερδύναμη.

Το Ισραήλ επενδύει στον αυτόνομο πόλεμο μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πολλοί είναι οι φόβοι για την τεχνητή νοημοσύνη και το τι συνέπειες μπορεί να έχει η εξέλιξή της για τον κόσμο. Ανάμεσα στις κινδυνολογούμενες επιπτώσεις, η εξάλειψη των θέσεων εργασίας και η διατάραξη του παγκόσμιου ανθρώπινου δυναμικού, η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, η διάδοση της παραπληροφόρησης και η ενίσχυση της καχυποψίας προς τα πάντα.

Το σενάριο γίνεται ακόμα χειρότερο, τώρα που γίνεται γνωστό πως διάφορα κράτη και οι κυβερνήσεις τους, με πρωτοπόρο το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σχεδιάζουν να πετύχουν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του έχει σκοπό να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό της τομέα, προβλέποντας έτσι εξελίξεις στον λεγόμενο «αυτόνομο πόλεμο», καθώς και βελτιστοποίηση στη λήψη αποφάσεων σε συνθήκες μάχης.

Ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ επικρατεί αναβρασμός που ολοένα κλιμακώνεται, ο στρατηγός εν αποστρατεία Εγιάλ Ζαμίρ συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις του περιλαμβάνονται και η δημιουργία εξειδικευμένου οργανισμού στρατιωτικής ρομποτικής εντός του υπουργείου Άμυνας, αλλά και προϋπολογισμός-ρεκόρ για έρευνα και ανάπτυξη με στόχο να καταστεί το Ισραήλ υπερδύναμη και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την επόμενη επανάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαμίρ στο Herzliya Conference, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Επίσης, αναγνώρισε τα επιτεύγματα του ισραηλινού κράτους στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο (η γενικότερη πεποίθηση είναι πως χρησιμοποιήθηκε εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων), ενώ τόνισε πως  «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη στην ΤΝ και να είμαστε στην καρδιά ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».

Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ είχε δημοσιεύσει στις αρχές Μαΐου ένα εκτενές tweet για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και το ρόλο που θα παίξει στο μέλλον, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να θέσει έναν ξεκάθαρο στόχο: Να γίνει μία από τις τρεις κορυφαίες δυνάμεις τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον κόσμο έως το 2030».

Μπορεί όλοι να υποστηρίζουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών αφορά κυρίως στην ενέργεια και μελλοντικά ίσως και στο νερό, ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα ανάπτυξης των καλύτερων συστημάτων, ενώ και πρόσφατα εργαλεία, όπως το ChatGPT, μαρτυρούν τη μεταμορφωτική φύση της τεχνητής νοημοσύνης, που αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ