Οι παχυλοί μισθοί των «βολεμένων» -με υπογραφή Μενδώνη- διευθυντριών στα μεγάλα μουσεία

Αφού διορίστηκαν από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι διευθύντριες των μουσείων ΝΠΔΔ θα εισπράττουν ως αμοιβή το ποσό των 3.500 ευρώ, ποσό «χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι παχυλοί μισθοί των «βολεμένων» -με υπογραφή Μενδώνη- διευθυντριών στα μεγάλα μουσεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.500 ευρώ το μήνα θα λαμβάνουν ως μισθό οι πέντε νέες γενικές διευθύντριες που «φυτεύτηκαν» από την πρώην υπουργό Πολιτισμό, Λίνα Μενδώνη, στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία.

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, που ήταν εξωκοινοβουλευτική επιλογή του πρωθυπουργού, δεν διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές που πέρασαν, ενώ στις δημοσκοπήσεις για την αξιολόγηση των υπουργών βρισκόταν σε πολύ χαμηλές θέσεις. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί αυτό, μιας και η Λίνα Μενδώνη έχει συνδέσει τη θητεία της κατά την περασμένη τετραετία με τις μεγαλύτερες ντροπές στο χώρο του πολιτισμού, με πρώτη και χειρότερη τη μη αναστρέψιμη τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης.

Να θυμίσουμε πως ο διορισμός έλαβε χώρα λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, ενώ τα εν λόγω μουσεία (το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Ηρακλείου) μετατράπηκαν με τον νόμο 5021/2023 σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Με λίγα λόγια, τα μουσεία αυτά έχουν πλέον γίνει επιχειρήσεις, με στόχο τον δήθεν εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής (ενώ αντίθετα κατακερματίζεται η ενιαία προστασία τους), οι οποίες θα επιχορηγούνται και θα εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ και θα «φιλοξενούν» τις συλλογές των καταργούμενων υπηρεσιών. Κι εκεί που η πρώην υπουργός Πολιτισμού μιλούσε για ανεξαρτητοποίηση των μουσείων από τον σφιχτό εναγκαλισμό του Δημοσίου και τη γραφειοκρατία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πιστεύει πως από εδώ και πέρα οι υπηρεσίες αυτές δεν θα μπορούν να αναπτύξουν καμία διοικητική ή διαχειριστική πρωτοβουλία, αφού κάθε τους δράση θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση των άλλων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Η ανάρτηση στη Διαύγεια επιβεβαιώνει πως οι μικτές μηνιαίες αποδοχές των γενικών διευθυντριών των άνω μουσείων καθορίζονται στο ύψος των αποδοχών του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου (από αυτές του Διευθυντή του δημοσίου τομέα), με την απόφαση να ισχύει αναδρομικά, από τις 19 Απριλίου 2023. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, οι μισθοί καθορίστηκαν στις 17 Μαΐου.

Άμεση και έντονη ήταν η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Οι αμοιβές των γενικών διευθυντών είναι ακόμα μια απόδειξη ότι πρέπει να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος». Την ίδια ώρα τονίζουν πως το ποσό που θα λαμβάνουν  «είναι χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο» και ότι «ο μισθός αυτός για όλο το 2023 θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο Σύλλογος δηλώνει επίσης πως προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, ενώ την Δευτέρα 19 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ, όπου θα συζητηθεί το θέμα

Δεν  έχει κλείσει καν εβδομάδα από τη προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική κάλπη και, στο δρόμο προς τη δεύτερη, φαίνεται πως η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ, αλλά δυστυχώς αφορά μόνο στους λίγους και καλούς, οι οποίοι μάλιστα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με καθημερινά πογκρόμ, την ακρίβεια, τις υψηλές τιμές σε ενέργεια και σούπερ μάρκετ, κατασχέσεις και μηνύσεις.

Μετά από αυτό, μάλλον δεν αργεί και τόσο η αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, όπως μας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΑ  

Οι αμοιβές των Γενικών Διευθυντριών από τον κρατικό προϋπολογισμό, μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ν. 5021/2023 πρέπει να καταργηθεί.

Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν «εκσυγχρονισμού» των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, που χρησίμευε μόνο για να κρύψει τον μοναδικό στόχο της θεσμικής εκτροπής: τον διορισμό από την κυβέρνηση, με μόνη απόφαση της Υπουργού, δοτών οργάνων διοίκησης στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, και την αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στις 17/5/2023 εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τις αμοιβές των 5 Γενικών Διευθυντριών, που διόρισε προεκλογικά η Υπουργός Λ. Μενδώνη στα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία που επιδιώκει να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ με τον Ν. 5021/2023. Στη θέση των Διευθυντών, που ως τώρα διοικούσαν τα Μουσεία με τον μισθό Διευθυντή του δημοσίου τομέα, έχουν τοποθετηθεί με μόνη την απόφαση της Υπουργού πέντε Γενικές Διευθύντριες, οι οποίες θα εισπράττουν καθαρό μισθό 3.500 το μήνα! Μάλιστα το ποσό αυτό είναι χωριστό από την επιπλέον αποζημίωση που μπορεί να αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ήδη γίνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όταν όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μόνο μία Γενική Διευθύντρια, με μια κίνηση η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέστησε πέντε Γενικές Διευθύντριες και πέντε Διοικητικά Συμβούλια της αρεσκείας της, δεκαπλασιάζοντας ήδη το κόστος Διοίκησης των Μουσείων!

Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι ο μισθός αυτός για όλο το 2023 θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας ότι τα μεγάλα λόγια για το ότι με το Ν. 5021/2023 επιτυγχάνεται η ανακούφιση του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ανάλογα με αυτά περί "εκσυγχρονισμού" της λειτουργίας των Μουσείων, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν με χειρόγραφο πρωτόκολλο και δεν μπορούν καν να αναρτήσουν πληρωμές στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!  

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία δε χρειάζονται Διοικητικά Συμβούλια με εκπροσώπους του τουριστικού και του κατασκευαστικού κεφαλαίου που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε Γενικές Διευθύντριες οι αμοιβές των οποίων, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν η υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η οικονομική στενότητα και η ασφυκτική καθημερινότητα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης δεν συμβιβάζονται με τους παχυλούς μισθούς των Γενικών Διευθυντριών στα μουσεία που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ. Αυτή είναι η Ελλάδα για τους εκλεκτούς διορισμένους της Κυβέρνησης και όχι η Ελλάδα της φτωχοποίησης, των επιδομάτων, των μηνιαίων μισθών που εξαντλούνται σε  δύο εβδομάδες. Είναι η απόδειξη ότι στη χώρα εφαρμόζεται μία πολιτική που ενισχύει την εύνοια των κυβερνητικών ημετέρων σε βάρος των υπολοίπων και πολλών.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον Ν. 5021/2023 και την αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την εκτέλεση του νόμου, μέχρι την κατάργησή του. Προχωράμε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Ν. 5021/2023.

Υπενθυμίζουμε την Γενική Συνέλευση (εκλογοαπολογιστική) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, όπου θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις δράσεις του Συλλόγου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ