Πόσο κοστίζουν οι ζωές στα έργα του Ελληνικού;

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στα έργα του Ελληνικού. Έλλειψη μέτρων ασφαλείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Απούσα η επιθεώρηση εργασίας.

Πόσο κοστίζουν οι ζωές στα έργα του Ελληνικού;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα μετράμε στην περιοχή του Ελληνικού, στα έργα για το project που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένας εργαζόμενος που δουλεύει στο τμήμα της υπογειοποίησης, το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία AVACS, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Όπως καταγγέλλεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, το συγκεκριμένο ατύχημα δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει στις εργασίες του Ελληνικού.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, αυτό δεν είναι το πρώτο συμβάν που έχει να κάνει με τραυματισμό εργάτη, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στο Ελληνικό δεν είναι τα απαραίτητα και το ωράριο εργασίας εξοντωτικό.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου του συνδικάτου:

Πριν λίγες μέρες σημειώθηκε νέο εργατικό ατύχημα στο τμήμα υπογειοποίησης στο έργο του Ελληνικού που έχει αναλάβει Εταιρία AVACS, ερχόμενο να προστεθεί και σε άλλα τα οποία έχουν γίνει στο συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένα στον υπεργολάβο Σαντοριναίο. Άλλος ένας εργάτης σακατεύτηκε από την έλλειψη της τήρησης των κανόνων ασφαλείας αλλά και λόγω των εξοντωτικών ωραρίων που αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος για να σημειωθούν νέα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων. Υπογραμμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο έργο παρελαύνουν Υπουργοί, Δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, για αυτούς τα προβλήματα των εργαζομένων αυτά είναι στα αζήτητα. Η Επιθεώρηση Εργασίας μέσα από ένα μπαλάκι ευθυνών για το αν και πότε ειδοποιήθηκε αναμένεται ακόμα, που δείχνει για άλλη μια φορά τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην στελέχωση της, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών συγγενών.

Με δεδομένη αυτήν την εξέλιξη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σήμερα το πρωί πραγματοποίησε δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση για να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας και να σταματήσουν εδώ και τώρα τα ανεξέλεγκτα ωράρια, η καταστρατήγηση του πενθήμερου. Διάφοροι δορυφόροι της εργοδοσίας έσπευσαν απέναντι σε αυτή την παρέμβαση με προκλητικό τρόπο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρίας με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ενώ παράλληλα είπαν ότι στην ελεύθερη αγορά δουλεύει όσο θέλει ο καθένας και δεν υπάρχουν κανόνες, απαντώντας στις αιτιάσεις του Συνδικάτου για τα ωράρια λάστιχο, δείχνοντας ότι θέλουν το έργο να υλοποιηθεί με όρους κάτεργου για να αβγατίσουν τα κέρδη τους. Φυσικά έλαβαν αποφασιστική και δυναμική απάντηση από τα στελέχη του Συνδικάτου αλλά και τη δέσμευση ότι αυτά τα σχέδια θα ματαιωθούν και μπροστά θα μπει η υπεράσπιση της ζωής και της υγείας των εργατών. Παράλληλα το Συνδικάτο επικοινώνησε με τον τραυματία εργάτη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να σταθεί δίπλα του για κάθε είδους βοήθεια που θα χρειαστεί.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά και πρέπει ο αγώνας με σύνθημα η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας είναι επίκαιρο και πρέπει να αποτελέσει οδηγό της πάλης μας για την προστασίας της υγείας και ζωές των εργαζομένων. Όλοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για νέες γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ