Τζίνα Πολίτη: «Η Αριστερά πρέπει να βγει έξω από τα γραφεία»

Η διανοούμενη της Αριστέρας, η θεωρητικός της λογοτεχνίας, η διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκός, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Τζίνα Πολίτη: «Η Αριστερά πρέπει να βγει έξω από τα γραφεία»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον Μάρτιο του 2012, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ενημερωτικό Δελτίο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς και στους Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο και Βαγγία Λυσικάτου, η Τζίνα Πολίτη είχε προσδιορίσει με σαφήνεια τα προβλήματα της Αριστεράς:

«Η Αριστερά πρέπει να κάνει μία υπέρβαση. Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τόλμη και ρίσκο. Αυτοί μας έχουν ρίξει στο ρίσκο, εμείς οφείλουμε να το σηκώσουμε και όχι να βολευτούμε. Χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση του κόσμου. Αυτό το εγγενές καινούριο συλλογικό υποκείμενο που πάει να δημιουργηθεί πρέπει να δημιουργήσει ανάλογες εξελίξεις και μεταβολές στην Αριστερά. Πρέπει η Αριστερά να βγει έξω από τα γραφεία, πρέπει τα κόμματα να κάνουν μία εκ βαθέων και υπαρξιακή αναθεώρηση. Πρέπει η Αριστερά να ξαναβρεί το πάθος της. Ο λόγος της Αριστεράς πρέπει να είναι ένας λόγος πάθους. Πάθους, αλλά όχι οργής. Δεν είναι τυχαίο ότι μας δίνουν τους αριθμούς στη θέση των ανθρώπων. Πρέπει να επιστρέψει το πάθος, η συναισθαντικότητα. Ίσως να μιλάω έτσι επειδή ανήκω σε μια γενιά που έχει ζήσει το τραγικό. Για να αποδομήσεις ή να βουβάνεις αυτόν τον λόγο και την εικόνα της τηλεόρασης θα πρέπει να ενσαρκώσεις το λόγο. Πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε έξω από τα κουτάκια, πρέπει να σκεφτούμε και με το συναίσθημα».

Η δυναμική πορεία της

Η ένταξη της στην Αριστερά, όπως η ίδια περιγράφει στο βιβλίο της «Λόγοι, αντίλογοι, σατιρικά» (εκδ. Άγρα, 2009), ήταν μια μη αναστρέψιμη, παντοτινή δέσμευση: «Η παιδική μου ταυτότητα αφομοιώθηκε ακαριαία από τη συλλογική ταυτότητα του εθνικού υποκειμένου. Τρία χρόνια αργότερα, στο σχολείο, μια μεγαλύτερη μαθήτρια με μύησε στην αντίσταση και εντάχτηκα στην ΕΠΟΝ. Από την ημέρα εκείνη συντάχτηκα ανεπιστρεπτί με τις αξίες και τα οράματα του αριστερού συλλογικού υποκειμένου. Πολιτικά, η γενιά μου ήταν και παρέμεινε μια γενιά ρομαντικών, καθοδηγούμενη έως το γήρας από εκείνη την πρώτη βιωματική εμπειρία πού συσχέτιζε την κοινωνική δικαιοσύνη με τα πάθη της ψυχής, πέρα από τις όποιες γνώσεις και διανοητικές αναλύσεις».

Μια ζωή διακρίσεις, μια ζωή αγώνες

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Το 1947 αποφοίτησε από το Αρσάκειο. Σπούδασε, με πλήρη υποτροφία, αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, διετέλεσε καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ομότιμη από το 1997), όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών (εκδ. Άγρα) ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων. Το τελευταίο της βιβλίο, Περί μυθιστορίας, διαφθοράς και άλλων τινών (εκδ. Άγρα) κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόκειται για έναν τόμο με δοκίμια που εξετάζει δύο κείμενα που τα χωρίζουν επτά αιώνες: Το Δεκαήμερο του Βοκκάκιου και μια σύγχρονη παρωδία βασισμένη στην Έρημη Χώρα του Τ. Σ. Έλιοτ. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Πέραν του κοινού θέματος μιας θανατηφόρας πανδημίας, που πρόσθεσε στο λεξικό τον όρο "καραντίνα", ο Βοκκάκιος σημειώνει πως το κακό ενέσκηψε λόγω των δικών μας άνομων, αμαρτωλών συναλλαγών! Στη μακρά διάρκεια αυτών των αιώνων, τίποτα δεν μεσολάβησε ώστε να αλλάξουν τα διεφθαρμένα ήθη μας. Ο Βοκκάκιος, ωστόσο, ελλείψει εμβολίων, μας πρόσφερε έναν άλλο αισιόδοξο τρόπο διαφυγής από το κακό: αυτόν της αέναης μυθοπλασίας».

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο οποίο είχε υπάρξει μέλος, την αποχαιρετά με μια συγκινητική ανακοίνωση και με εκτενή αναφορά στο έργο της:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς αποχαιρετά τη Τζίνα Πολίτη, ένα από τα πλέον διακεκριμένα, ενεργά και αγαπημένα μέλη του Ινστιτούτου και για αρκετά χρόνια μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Η Τζίνα Πολίτη υπήρξε από τους πολύτιμους εκείνους ανθρώπους που συνδύαζαν τη σπάνια καλλιέργεια και την εξαιρετική επιστημονική γνώση και σταδιοδρομία στον τομέα της λογοτεχνίας, ελληνικής, αγγλικής και συγκριτικής, με την διαρκή και ενεργό πολιτική ένταξη και δράση και την βαθιά κοινωνική γείωση και ευαισθησία, προϊόν της γνήσιας αγάπης της για τους άλλους.

Στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είχαμε πολλές φορές τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε την ίδια σε εκδηλώσεις και συνέδριά μας και να δημοσιεύσουμε κείμενά της, είτε ως αυτοτελείς μονογραφίες είτε ως συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους, κυρίως όμως είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε και να την αποκαλούμε συντρόφισσα.

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

https://poulantzas.gr/to-ds-tou-inp-apochaireta-ti-tzina-politi/

https://poulantzasgr.moosend.com/show_campaign/9350d026-b5c9-4ba3-abae-ded7d81f1930

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ